Із сесії районної ради

Пленарне засідання чергової, двадцять шостої сесії Петрівської районної ради сьомого скликання розпочалося з ознайомлення депутатів та запрошених осіб з кадровими змінами, які відбулися в районі у міжсесійний період. Зокрема, голова районної ради Тамара Сакара представила колегам новопризначеного начальника Петрівського відділення Олександрійської місцевої прокуратури Андрія Валентиновича Зажурила та директора комунальної установи «Петрівський інклюзивно-ресурсний центр» Тамару Олександрівну Гребеневич.

Якраз один з щойно представлених, а саме Андрій Зажурило, й став доповідачем з розгляду першого питання порядку денного, інформуючи про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території району за І півріччя 2018 року. Фактично, Андрій Валентинович лише тільки входить в курс справ по вивченню криміногенної обстановки в районі та можливих варіантів її врегулювання, тож депутати жодних питань авторові звіту не задавали. Однак, схоже, що новопризначеному начальникові буде до чого прикласти руки, адже, за інформацією самого А.Зажурила, за перше півріччя поточного року до прокуратури надійшло понад 1700 заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій на території району, що майже на 17% перевищує показники аналогічного періоду минулого 2017 року.

«Роки дитинства – це, насамперед, виховання серця», — сказав колись відомий педагог Василь Сухомлинський. Як би не змінювався світ, та все одно на неосяжній освітянській ниві України значимим символом залишається перший день осені, який знаменує початок нового навчального року. Звісно, для більшості учнів — це звичайний процес. Та особливим це свято є для тих, хто чує цей дзвоник вперше і востаннє. Налякані пташенята біжать до своєї класної матусі, яка поведе їх у вирій шкільного дитинства, а вже окрилені «орлики» слухають лункий «Перший дзвоник» останній раз.

Так швидко промайнуло літечко, і уже знову біля школи чути дзвінкі дитячі голоси. Перше вересня – свято, що сигналізує про початок нового навчального року. Маленькі учні з великими букетами квітів, привітні вчителі та усміхнені батьки зібралися на подвір’ї Петрівського НВО «Загально- освітня школа І-ІІІ ст. – гімназія».

(із серпневої конференції освітян Петрівщини)

Реформування всіх сфер життя місцевих громад обрала Україна задля перших кроків у своєму розвитку, що диктують європейські стандарти, на шляху досягнення яких порівняно нещодавно опинилася наша держава. І одним із найбільших секторів надання публічних послуг, яким користується населення, є освіта.

Як зазначав відомий педагог Василь Сухомлинський, сторіччя від дня народження якого відзначатиметься цього року: «Школа- не комора знань, а світоч розуму. Усі діти не можуть мати однакові здібності. І найважливіше завдання школи — виховання здібностей». Тобто сучасна освіта розглядається в усьому світі як важливий чинник становлення й розвитку особистості.

КЗ «Петрівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа-гімназія» зустріло теплими оплесками своїх новобранців, маленьких п’ятикласників, які під супровід уже досвідчених випускників ступали на поріг нової школи. Ця неповторна мить, коли лише один дзвінок відділяє тебе від початкової школи, де ще вчора тебе забирала додому мама, а сьогодні ти поповнюєш ряди вже дорослих школярів, ступаючи на поріг самостійності і самодостатності.

Проводячи експериментальну скорочену святкову лінійку в травні, ніхто і не очікував, що так лаконічно і швидко можна привітати усіх з початком такого складного процесу, як навчання. А вже сьогодні виявляється, що 15-ти хвилин достатньо, аби вмістити в собі теплі слова для кожного учасника цього кропіткого та осмисленого процесу: батьків, учнів та, особливо, вчителів. На святі був присутній голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, який і виконав цю досить важливу місію: дав напутнє тепле слово, щоб процес навчання для кожного став легким і приємним. Підтримала голову і очільниця закладу Алла Вєтрова, побажавши своїм колегам і учням наснаги у навчанні, запалу та невід’ємної складової – бажання вчитися. До привітань також приєдналася селищний голова Світлана Тилик, котра наголосила, що підтримка закладові від селищної ради, обов’язково буде, тільки-но б діти хотіли навчатися.

День Незалежності для українців - дуже вагоме свято, тим більше, що зараз продовжується збройна боротьба за фактичну незалежність нашої Батьківщини. Кожна свідома людина розуміє, що надто дорого вона нам дістається, щоб знецінити її. Святкування знаменної дати проходило по всій Україні. Для мешканців нашого селища масштабне свято організували районна державна адміністрація, районна рада та Петрівська селищна рада. Про те, як святкування проходило в Петровому, ми розповіли в попередньому номері, втім там акцент було зроблено на ранковій частині урочистостей. Сьогодні ж зосередимося на вечірній.

Почалася концертна програма виступом голови рай-держадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари. Замість привітань спочатку пролунали слова вдячності всім тим, хто зараз боронить незалежність нашої Батьківщини, їхнім сім’ям і петрівчанам, котрі працюють задля розвитку свого селища, розбудови України. Потім вони привітали усіх присутніх із Днем Незалежності та з Днем Державного Прапора України. Побажали кожному українцю благополуччя, удачі, добра та мирного неба.

Робота підприємств транспортного комплексу Кіровоградської області у січні–липні 2018 року

Обсяг перевезених вантажів підприємствами транспорту Кіровоградської області у січні–липні 2018р. становив 13 млн.т, що на 9,8% більше обсягу січня–липня 2017р. У загальному обсязі перевезень вантажів на автомобільний транспорт припало 68,7%, на залізничний – 31,3%. Вантажооборот у січні–липні 2018р. порівняно з січнем-липнем 2017р. зменшився на 2,9% і становив 15 млрд.ткм.

Послугами пасажирського транспорту у січні–липні 2018р. скористалися 39,8 млн. пасажирів, що на 12,2% більше обсягу січня–липня 2017р., з них 70% пасажирів скористалися автомобільним транспортом, 26,6% – електротранспортом, решта – залізничним та авіаційним. Загальний обсяг пасажирообороту збільшився на 4,6% і становив 1563,7 млн.пас.км.

Реалізація сільськогосподарської продукції сільськогосподарськими підприємствами Кіровоградської області у січні–липні 2018 року

Напутнє

Як мені їлось, як пилось,
Чи чарівне зілля знала,
Що так довго довелось
Підкоряти п”єдестали.

І німий Душі роман
До малої Батьківщини –
Хай розвіює туман
Мою любов до Петрівщини.

Дух здоров”я і тепла
Я дарувати людям рада,
І вода Інгульця текла,
Як заспокійлива відрада.

Портрет сучасника

Хочу розповісти про своїх колишніх однокласниць – Галю Кадук та Віру Болгаріну.

Їхня дружба розпочалася ще у дитячі роки. Вони разом пішли в перший клас Богданівської восьмирічки, сиділи за однією партою, разом після занять йшли додому, часто разом вчили уроки, ділилися своїми дитячими таємницями.

Після закінчення восьмирічки навчалися у старших класах Петрівської середньої школи. Щодня долали пішки 10 кілометрів, але жодного разу не запізнилися на заняття. Іх любили однокласники, бо завжди були привітні і лагідні, радували оточуючих своїми щирими посмішками.

Після закінчення школи Віра навчалася в Жовтоводському педагогічному училищі, а Галя – в Тернівському індустріальному технікумі.

Мешканці вулиці Дружби (номери домоволодінь з 1 по 78), провулків Парковий, Молодіжний і Весняний висловлюють вдячність селищному голові Світлані Олександрівні Тилик за те,що після 25 років темряви на нашій вулиці та провулках ми, нарешті, побачили світло вночі. Приємно відчувати турботу про нас, простих людей, і усвідомлювати,що в селищі Петровому є справжній господар, керівник, який бачить всі проблеми та їх вирішує. Бажаємо Світлані Олександрівні подальших успіхів у роботі на благо Петрівської селищної громади, міцного здоров’я, сімейного благополуччя, вдячності і поваги від односельців.

На несподівану знахідку натрапили криворізькі ентузіасти під час реконструкції купелі, що в селі Іскрівка Петрівського району. Там, біля цілющого джерела святого Миколая Іскрівського, розкопали археологічну знахідку – кам’яну плиту часів аріїв, яку відносять до третього тисячоліття до нашої ери. Знахідку тепер вивчатимуть кіровоградські науковці, повідомив криворізький телеканал «Рудана».

Цілюще джерело Миколая Іскрівського добре відоме далеко за межами області. У будь-яку пору за будь-якої погоди там завжди людяно. Настоятель храму Миколай Іскрівський прийняв мученицьку смерть 1919 року. Про отця Миколая знали, що він мав дар передбачення і зцілював людей від тяжких хвороб. Кажуть, освячене ним джерело зцілює. Саме тому до Іскрівки паломники їдуть звідусіль, аби відчути благодатну силу води.

Через газету «Трудова Слава» хочемо подякувати генеральному директору агрофірми «П’ятихатська» Олександру Поворознюку. Бабуся – за безкоштовну газету, а я – за безкоштовний цирк, який приїжджав у наше село.

В подяку йому я написав ось такого вірша.

Наше село

Упродовж вересня - листопада 2018 року в рамках відзначення Дня людини похилого віку( 1 жовтня), Дня боротьби з бідністю (17 жовтня) та Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями (3 грудня) територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району, за підтримки органів влади, проводить Всеукраїнську благодійну акцію «Милосердя».

Шановні керівники підприємств усіх форм власності!

Шановні благодійники! Мешканці Петрівщини!

Якщо Ваші серця відкрити для співчуття ближньому, якщо Ви можете віддати частину тепла і любові знедоленим, якщо Ви зробите хоч незначний внесок у скарбничку добрих справ - то милосердя на нашій землі стане більше.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кірово-градській області повідомляє, що в Державній установі «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» розпочав роботу відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу, який проводить аналізування насіння сільськогосподарських культур.

Вартість лабораторних досліджень затверджена наказом Міністерства аграрної політики України 13.02.2013 р. № 96 (зі змінами) «Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби» і становить:
- Визначення частоти і відходу зразка насіння – 34,82 грн.;
- Визначення маси 1000 насінин – 30,56 грн.;
- Визначення схожості, енергії проростання насіння – 35,70 грн.;
- Визначення вологості зразка насіння – 32,92 грн.

Україна відома в світі, як бідна країна з економікою, яка ледве животіє. Та іноземці, які вперше приїздять до нас, витріщають від подиву очі на безкінечні потоки дорогих автомобілів, які заполонили вулиці. Ця картинка зовсім не в’яжеться з їхніми уявленням про країну, яка бідує.

Зрозуміло, що чим вищий статус особи і чим більші її статки, тим дорожчими автомобілями вона користується. Тому нікого не дивують автомобільні «суперлайнери» найвищого керівництва держави. От і Державне управління справами оголосило про намір придбати для президента Порошенка два броньовані «Мерседеси» вартістю по 21 мільйону кожний.

Час сивиною і змор шками позначає радість і біду, які нам довелося пережити. Він забирає молодість, але залишає дорогі серцю спогади. Ось і ми, випускники далекого 1968 року, з любов’ю згадуємо нашу рідну школу, роки дитинства і юності – найкращу пору нашого життя.

Півстоліття минуло відтоді, як прозвучав для нас останній шкільний вальс. І хоча наш слід на землі вже вишнева вкрива заметіль, та і сьогодні ми з душевним щемом слухаємо звуки того випускного вальсу, які линуть шкільним подвір’ям. Бо ж ми залишилися молодими душею і вірними дружбі, хоч і давно вже посивіли наші скроні.

Наше рідне селище, в якому ми росли і наша рідна школа, в якій навчалися – це лише маленька крапка на мапі, та для нас це цілий світ. Світ юності, мрій і сподівань.

Впродовж 30 попередніх років в Петровому майже нічого не змінювалося, було обмаль затишних куточків. Та з приходом на посаду селищного голови Світлани Олександрівни Тилик робота по благоустрою селища закипіла. Вже дуже багато зроблено, а в планах Світлани Олександрівни – перетворити районний центр на квітуче, впорядковане і затишне селище. Тож хочу їй висловити щиру вдячність за турботу про людей. Дай Вам, Боже, здоров’я і наснаги ще на багато років!

Павло Румежак.

Перед початком нового навчального року директор КЗ «Петрівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст-гімназія» провела щорічний звіт, щодо виконаної роботи у процесі навчання за 2017-2018 навчальний рік та результати підготовки закладу до нового навчального року.

Було розглянуто питання рівня підготовки педаго-гічного колективу до впровадження елементів програми Нової української школи і рівня знань учнів Петрівського НВО серед інших освітніх закладів району та області. Було зазначено, що заклад має потужний педагогічний колектив, який володіє потенціалом задля участі у різних фахових конкурсах. Одним з основним для педагога є конкурс «Вчитель року», у якому вже неодноразово вчителі закладу займали призові місця на обласних та Всеукраїнських етапах.Зокрема, останнім часом цю естафету переможно продовжили Олександр Оранський та Олена Швець.

СПОРТИВНІ НОВИНИ

Холодним душем як для футболістів, так і для уболівальників «Інгульця» виявився візит нашої команди до обласного центру, де відбулася перша в історії офіційна гра «Інгульця» з господарями – кропивницькою «Зіркою». Незважаючи на те, що ще рік тому «Зірка» грала в Прем’єр-лізі, а отже формально входила до еліти вітчизняного футболу, перед грою усі прогнози футбольних аналітиків та уболівальників віддавали перевагу саме «Інгульцеві». По-перше, від прем’єр-лігівського складу «Зірки» сьогодні в наявності залишилися лише окремі гравці, а по-друге – нинішній чемпіонат «Зірка» розпочала настільки невпевнено та слабко, що в перших п’яти турах не зуміла набрати жодного очка, зазнавши в п’яти поєдинках п’ять поразок поспіль. Натомість «Інгулець», який, власне, також розпочав чемпіонат не найкращим чином, зрештою, здавалося, знайшов свою гру і в останніх трьох турах святкував перемогу.

Цими днями 93-ю річницю від дня народження відзначає учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, ветеран війни і праці, колишній багаторічний очільник ветеранської організації с. Луганка, Василь Олексійович Плюкало.

Петрівська районна рада, районна державна адміністрація та районна організація ветеранів України від щирого серця вітають ветерана з днем народження, бажаємо Вам дорогий Василю Олексійовичу, міцного здоров’я, довголіття, спокійної, затишної старості, тепла і уваги від рідних та близьких, усіляких гараздів!

Сергій Завалій, голова районної державної адміністрації; Тамара Сакара, голова районної ради; Олег Гіюк, голова районної організації ветеранів України.