У попередньому номері районки ми повідомляли, що Петрівська центральна районна лікарня стала одним з небагатьох в нашій країні суб’єктів (принаймні – єдиним в області), хто отримав грант на розвиток від уряду Японії. Виділені японськими партнерами кошти будуть спрямовані на придбання сучасного медичного та санітарного обладнання. Детальніше про цю, прямо скажемо, – непересічну для нашого району подію розповів головний лікар Центральної районної лікарні Микола Яновський.

- Ще на початку своєї професійної діяльності в якості головного лікаря нашого закладу, з огляду на відверто сла-бку матеріальну базу ЦРЛ, я звернувся до відділу еконо-міки райдержадміністрації за консультацією щодо поте-нційних грантових фондів, які діють на території держави, куди можна було б адресуватися з проханням щодо надання допомоги по модернізації лікарні. Тож протягом двох останніх років ми, спільно з відділом економіки, працювали над пошуком таких грантів та розробленням необхідної документації, яка могла б зацікавити потенційних грантодавців у співпраці з нами. Перша спроба у 2016 році, на жаль, виявилася невдалою – ми не увійшли до переліку переможців відповідного конкурсу. А вже в кінці 2017 року до нашої лікарні завітала делегація з посольства Японії, тож вони мали змогу ознайомитися з її інфраструктурою, з нашими можливостями, з усім тим, чим ми володіємо і чого нам бракує. А ще через два місяці після цього візиту ми отримали лист, що уряд Японії прийняв рішення надати нам грант на покращення нашої матеріальної бази. І ось 15 березня поточного року ми їздили до столиці, в посольство Японії, де й було підписано контракт на отрима-ння цього гранту. На сьогоднішній день кошти, визначені грантом, вже перераховані на рахунок громадської орга-нізації «Молода Петрівщина», де вони й будуть закуму-льовані, доки ми чекатимемо дозволу від посольства Японії на проплату за те обладнання, яке нами було узгоджене з японськими партнерами. Плануємо усе це обладнання закупити і передати на баланс районної лікарні вже до кінця квітня. До речі, коли представники посольства приїздили до нашої лікарні, у нас, практично, були вже повністю завершені ремонтні роботи й по пологовому, й по дитячому відділеннях. Було помітно, що гостям наші зусилля дуже сподобалися, і, очевидно, побачене відіграло свою позити-вну роль, адже, як з’ясувалося згодом, інші переможці гра-нтового конкурсу – навіть з великих міст і значно більших лікарень - отримали суми грантової підтримки відчутно скромніші, ніж ми.

Отриману грантову підтримку не «розпорошуватимемо» на дрібниці, а обладнаємо тепер, у відповідності до найсучасніших вимог, хірургічне відділення, з капітальним ремонтом самого відділення, а також операційної і реаніма-ційної палат. Саме ці об’єкти будуть устатковані новим обладнанням. Це будуть нові операційні столи, нові безтіньові лампи, концентратори кисню, завдяки чому ми зможемо відмовитися від кисню в незручних і громіздких балонах, монітори поточного стану пацієнта, які зможуть видавати до десятка необхідних параметрів, однокомпонентні та двокомпонентні шприцові дозатори. Тобто усе те, що необхі-дно для надання своєчасної допомоги в цьому відділенні. Загальна сума гранту становить 2 мільйони 246 тисяч 373 гривні 97 копійок. Кошти для ремонту 4-го і 5-го поверхів уже виділені. Тож, гадаю, за участю і ПрАТ «ЦГЗК», і со-ціально відповідального бізнесу, і за кошти з районного бюджету ми зробимо капітальний ремонт в хірургії і, туди й встановимо зазначене нове обладнання. До речі, як ми й домовилися заздалегідь, в кінці поточного року подивитися на зроблене приїдуть і представники посольства. Мо-жливо, навіть і сам посол, якщо, звичайно, не завадять якісь терміновіші невідкладні справи. Втім, якщо й не посол, то його помічники, які обов’язково приїдуть проконтролювати, що ми зробили, що ми придбали і як ці нові придбання використовуватимемо. Окрім цього, десь через 3-4 місяці після того, як закупимо усе обладнання, запросимо незалежну аудиторську компанію, яка має нас перевірити, наскільки раціонально ми використали грантові кошти: що саме придбали, де ці придбання встановили і як вони використовуються. Тобто посольство Японії матиме змогу відстежити рух кожної гривні, кожної своєї копійки від самого початку й до кінця».

Записав Олександр Дога