Звіт селищного голови за 2017 рік

Шановні мешканці Петрівської територіальної громади, позаду залишився ще один рік нашої з вами спільної роботи. А тому, згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», я, як селищний голова, звітую перед вами про виконання тих заходів та об’єктів, які були завершені у 2017 році. Мій звіт адресований усім моїм виборцям.

2017 рік видався непростим, напруженим, бо хотілося встигнути зробити якнайбільше. Поставлені завдання вимагали поєднання певних зусиль, коштів, часу, наявності техніки та ще багатьох інших чинників.

Усім здобуткам минулого року я завдячую наполегливій, злагодженій співпраці нашого депутатського корпусу, членів виконавчого комітету, колективу працівників селищної ради, працівників комунального підприємства «Петрівське» та усім громадянам, яким не байдужа доля нашої територіальної громади. Підібралася команда однодумців, згуртованих спільною метою, прагненням зробити життя мешканців селища та сіл, які входять до складу нашої громади, кращим, а самі селище і села - більш привабливими, комфортнішими для проживання.

Я прагнула організувати роботу так, щоб селищна рада якомога повніше та ефективніше виконувала покладені на неї обов’язки, намагалися діяти послідовно і вдумливо, із врахуванням інтересів громади. Саме тому при розгляді найгостріших, найактуальніших питань ми прагнули знаходити правильні, іноді компромісні рішення, спрямовані на першочергове вирішення питань, що безпосередньо впливали на соціально-економічний розвиток селища та сіл.

Моя ціль і завдання – забезпечення життєдіяльності територіальної громади, виконання тих обіцянок, які були зроблені у передвиборній програмі. Наша команда зуміла зміцнити і закріпити позиції, не зупинилася на досягнутому, а головне - налаштована на подальше виконання поставлених перед собою завдань.

До селищної ради надходять зауваження, ідеї, пропозиції від депутатів, мешканців селища, і жодна з них не залишається поза увагою. Якщо виконання їх реальне для селищної ради, то вони знаходять підтримку і подальше втілення в життя.

Кожен з жителів селища мав можливість бачити поле діяльності депутатів селищної ради, виконавчого комітету, моєї діяльності як селищного голови, ті зміни, які сталися протягом звітного періоду у селищі.

Найперше мені хочеться висловити щиру вдячність всім, хто не був байдужим, хто став надійною опорою і підтримкою для мене. Це, насамперед, керівники сільськогосподарських підприємств: Олександр Григорович та Віталій Олександрович Поворознюки, Володимир Григорович Деркач, Віталій Вікторович Волков, Віктор Іванович Фесенко, Леонід Іванович Назарук, Григорій Миколайович Сидоренко. Також висловлюю слова подяки генеральному директору ПрАТ «ЦГЗК» Дмитру Володимировичу Шевчику, начальнику Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК» Олександру Вікторовичу Тилику, начальнику ГТЦ №2 Олегу Лео-нідовичу Шитову. Час спільної роботи з ними показав, що це надійні і порядні люди, готові допомогти і підтримати у будь-який час.

У своєму звіті я зупинюся на найголовніших напрямках діяльності Петрівської селищної ради.

На території, підпорядкованій Петрівській селищній раді, свою діяльність здійснює комунальне підприємство «Петрівське», власником якого є наш орган місцевого самоврядування. На обслуговуванні даного підприємства знаходяться водоочисна станція, три каналізаційно – насосні станції, водопровідна та каналізаційна системи, які є невід’ємною частиною інфраструктури всього нашого району. Той жахливий стан вищеназваних об’єктів, які дісталися нам у спадок від попередників, вразив із того самого моменту, коли ми їх побачили. Існують значні проблеми водоочисної станції, каналізаційно-насосних станцій, водопровідної та каналізаційної мереж, які забезпечують життєдіяльність району в цілому і якими тривалий час ніхто не займався. А водоочисна станція, нагадаю, забезпечує питною водою не лише мешканців селища, а й центральну районну лікарню, школи, дитячі садки та й, взагалі, всі установи та підприємства районного центру. Ви навіть візуально не можете уявити собі, який стан мають всі ці конструкції та споруди, а там проблеми виникають щоденно та потребують фінансових вкладень, адже ВОС – це кровоносна система нашого селища!

За два останні роки на водоочисній станції відбулися значні зміни. Вперше за декілька десятиліть за рахунок селищного бюджету відремонтовано фільтр, придбано 40 тонн кварцового піску для його заміни, загальною вартістю 150 тисяч гривень, та замінено вікна, яких, практично, вже не було у такій величезній будівлі. Вартість ремонту склала 145 тисяч гривень.

У нашому селищі є водопровідна та каналізаційна системи, які є невід’ємною частиною комфортного побуту петрівчан. Але ж і вони застарілі та потребують відновлення! І от за останні два роки в селищі розпочато ці роботи: здійснено поточний ремонт водопроводу у будинках №21, №22 та №23 по вулиці Літвінова, вартість робіт склала 120 тисяч гривень. Завершено реконструкцію водопроводу від вулиці Літвінова до вулиці Святкової, загальна вартість робіт 675 тисяч гривень. Виконано поточний ремонт водопроводу та підключено будинки №6 та № 7 по вулиці Літвінова, здійснено реконструкцію зовнішньої каналізаційної мережі по вулиці Центральній та будинків №5, №6 та №7 по вулиці Літвінова. Загальна вартість робіт складає 1 мільйон 833тисячі гривень. Крім того, з бюджету селищної ради надано фінансову підтримку комунальному підприємству на забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам та сплати податків в сумі 3 мільйони 051 тисяча гривень.

У 2017 році відремонтовано покрівлі, замінено вікна та двері на каналізаційно-насосних станціях №1, №2 та №3, загальна вартість робіт склала 384 тисячі гривень.

Кілька десятків років взагалі не чистилися каналізаційно-насосні станції. Технічний стан системи водовідведення селища вкрай незадовільний. Наразі ведуться ремонтні роботи по локалізації аварійного стану, який міг спричинити екологічну катастрофу (детальніше про це - у нашому матеріалі на 1-й стор. - Ред.). Протяжність аварійних каналізаційних мереж складає 50 км. Технологічне обладнання застаріле. В експлуатацію його було запущено ще 40 років тому, і, як стало відомо, ні капітальних, ні профілактичних ремонтних робіт по обслуговуванню водовідведення не проводилося зовсім.

Якщо КНС не зможуть відкачувати стоки, то доведеться зупинити водоочисну станцію. А це стало б катастрофою для району в цілому.

За останні два роки комунальним підприємством «Петрівське» відремонтовано 21 покрівлю на десяти багатоповерхівках. Лише в 2017 році на ці роботи було спрямовано 747 тисяч гривень. Проведено ремонт ганків та під’їздів багатоповерхівок, загальна вартість робіт становить 459 тисяч гривень.

Для виконання виробничих завдань підприємство має кілька одиниць техніки, яка час від часу виходить з ладу та потребує значних вкладень. Тому в минулому році було проведено реконструкцію, модернізацію та відновлення даної техніки, вартість яких склала 120 тисяч гривень. Для забезпечення безперебійної роботи комунального підприємства з селищного бюджету виділені кошти для придбання екскаватора – навантажувача ЕО-2626 на базі трактора «Білорус» 82.1, вартістю 840 тисяч гривень. Також придбано шнекороторний очисник снігу МSR – 200, загальна вартість якого склала 125 тисяч гривень. Виділено кошти у сумі 1мільйон 200 тисяч гривень для придбання спеціального автомобіля по вивезенню сміття.

За звітний період працівниками комунального підприємства «Петрівське» виконаний значний об’єм роботи.І я хочу подякувати трудовому колективу та начальнику підприємства Юрію Вікторовичу Градановичу(всі ми прекрасно розуміємо, що дуже багато в успішній роботі підприємства залежить від керівника) за його відповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків, за його надійність, енергію та завзяття, з якими він вирішує будь-яку робочу проблему.

У 2017 році за рахунок коштів селищного бюджету на каналізаційно - насосних станціях №1, №2, №3 замінено вікна, двері, відремонтовано покрівлі. За-мінено вікна на водоочисній станції смт Петрового.

 

Замінено вікна на водоочисній станції комунального підприємства «Петрівське». Вперше за 40 років для заміни фільтру водоочисної станції було придбано 40 тонн кварцового піску, загальною вартістю 150 тисяч гривень.Продовжуються роботи по поточному ремонту дахів багатоповерхівок, роботи проводяться при співфінансуванні мешканців під’їздів тих будинків, в яких здійснюється ремонт даху.

 

Замінено водопровід будинків №№ 20-22 по вулиці Літвінова. Здійснено реконструкцію водопровідної мережі від вулиці Літвінова до вулиці Святкової селища Петрове

 

Здійснено реконструкцію зовнішньої каналізаційної мережі по вулиці Центральній, 39. Для обліку стічних вод на СБО придбано комплекс витратомірний «ИРКА» (лічильник).

Для виконання виробничих робіт для комунального підприємства придбано екскаватор ЕО 2626 «Білорус».

Для прибирання снігу в зимовий період придбано шнекороторний очисник MSR-200 та відвал–лопату.

 

Для виконання робіт працівниками по благоустрою Петрівської селищної ради придбано трактор «Форте» (15 к.с.).

Придбано та встановлено обладнання для відео-спостереження.

Одним із головних питань є благоустрій прибудинкових територій селища. Адже той жахливий стан, у якому перебувають на даний час прибудинкові території, не витримує ніякої критики: більше шістдесяти років нічого не робилося в даному напрямку. Розпочали ми цю роботу два роки тому, облаштувавши прибудинкову територію будинків №5 та № 6 по вулиці Літвінова.

У 2017 році за кошти селищного бюджету здійснено капітальний ремонт об’єктів благоустрою будинку №7 по вулиці Літвінова: завершено реконструкцію каналізаційної та водопровідної мереж, укладено тротуарну плитку, відведено місце для паркування машин, встановлено лавочки, урни, павільйони, дитячий ігровий майданчик.

  

Контингент вихованців дошкільних закладів зростає з року в рік, тож у 2017 році нам довелося здійснити капітальний ремонт приміщення для відкриття додаткової групи в ДНЗ №1 «Рудана». Для функціонування даної групи придбали меблі, дитячі ігрові модулі, посуд та постільну білизну.

     

Здійснено ремонт методичного кабінету у ДНЗ №1 «Рудана», придбано меблі.

Здійснено ремонт вітражу музичного залу.

Для дитячих садочків придбано 12 миючих пилососів та меблі в кожну групу.

 

Для ДНЗ №1 «Рудана» придбано та встановлено протипожежну систему.

 

Закінчено роботи по благоустрою першої частини території ДНЗ №1 “Рудана”.

Розпочато благоустрій другої частини території ДНЗ №1 «Рудана».

 

Задля комфортного обслуговування населення нашого селища (відкриття відділу реєстрації) відремонтовано приміщення в будинку № 19 по вулиці Літвінова.

Мабуть, кожна людина проводить свої перші десять, а то й більше років життя на дитячих майданчиках. Тут пізнаються перше почуття радості і перший смак перемоги, коли повністю зможеш пройти «гірку», і зрозумілими стають горді погляди мам і бабусь за своїх малят. Дитяча площадка займає важливе місце в житті кожної дитини, тому що тут формуються почуття колективізму, товариськості та спортивні навички. За підтримки депутатського корпусу селищної ради ми розпочали встановлювати дитячі ігрові комплекси на всій території нашої громади. У 2016 році було придбано та встановлено 4 майданчики по вулицях Медовій, Літвінова (будинки № 5, № 10, № 19б). Протягом 2017 року придбано та встановлено 7 дитячих ігрових майданчиків по вулицях Інгулецькій, Садовій, Центральній, Олексія Лисенка, Літвінова,7, в ДНЗ №1 «Рудана» та в селі Новомануйлівці.

Депутатом районної ради О.Г.Поворознюком придбано та передано ДНЗ №1 «Рудана» дитячий ігровий комплекс, загальною вартістю 115 тисяч гривень.

    

Здійснено капітальний ремонт даху ДНЗ № 2 «Сонечко».

Облаштовано прибудинкову територію будинку №12 по вулиці Літвінова.

Облаштовано прибудинкову територію будинку №2 по вулиці Центральній

Закінчено роботи по будівництву зупинки біля початкової школи.

ДОРОГИ

Якість доріг, як місцевого, так і державного значення, надзвичайно низька, на це, традиційно, у держави не вистачає коштів. Тож, відповідно, і дорожнє покриття багатьох вулиць наших населених пунктів зруйноване, бо воно впродовж десятиліть не бачило нормального ремонту. На поточний ремонт дорожнього покриття маємо право витрачати не більше 200 тисяч гривень. Раніше за ці кошти «латали» дірки, виконуючи так званий ямковий ремонт, аби вважалося, що вся вулиця відремонтована. Але дуже швидко замість старих вибоїн з’являлися нові, і дорога залишалася в незадовільному стані. Тому ми вирішили вкладати кошти в суцільний ремонт певної ділянки, поступово всю вулицю приводячи до належного стану, і вважаємо це більш ефективним.

Протягом 2017 року здійснено капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Олексія Лисенко, вулиці Центральній, капітальний ремонт та розширення дорожнього покриття по вулиці Святковій.

На кількох вулицях здійснено поточний ремонт: на ділянці вулиці Паркової (у районі двоповерхових будинків), на вулицях Каштановій (біля магазину «Старт»), Чумацькій, Центральній ( поворот до ЦРЛ) та по вулиці Святковій.

  

Задля безпеки пішоходів по вулиці Центральній (вздовж насипної дамби, що біля мосту через Інгулець) встановлено металевий відбійник.

Здійснено ремонт аварійної ділянки дороги та водопропускної труби по вулиці Чумацькій.

Здійснено поточний ремонт мосту по вулиці Злагоди.

Петрівською селищною радою постійно проводиться грейдерування та підсипання грунтових доріг. У цьому напрямку нам безвідмовно допомагає Дмитро Шевчик, генеральний директор ПРАТ «ЦГЗК».

Встановлено 2 в’їзні стелли та 29 технічних засобів регулювання дорожнього руху та засобів обмеження руху.

 

(Закінчення в наступному номері).