У кожного керівника місцевої територіальної громади безліч питань і проблем, якими йому щодня доводиться займатися, адже він – найближча до людей влада, до нього йдуть односельці зі своїми скаргами, пропозиціями, заявами тощо. Він повинен знати стан справ на своїй території, дбати про наповнення бюджету і співпрацю з платниками податків та потенційними інвесторами, створення належних умов для навчання і виховання дітей, забезпечення нормального функціонування закладів соціальної сфери. Саме увага до цих об’єктів є однією з найголовніших, визначальних сторін діяльності сільського чи селищного голови.

Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко тримає під повсякденним контролем всі сфери життєдіяльності громади, але заклади соціальної сфери – в зоні його особливої уваги. Він вважає, що їхня чітка і ефективна робота є надзвичайно важливою для людей. Мені особисто вже доводилося свого часу писати про роботу Чечеліївських ФАПу, загальноосвітньої школи, дитячого садка, нещодавно читачі «Трудової слави» мали змогу ознайомитися з роботою Олександрівського сільського клубу. Сьогодні ж зупинюся на роботі Олександрівських сільської бібліотеки і ФАПу.

ФАПом завідує Лілія Клепікова, їй допомагає молодша медична сестра Олена Антипенко. Лілія Миколаївна розповідає, що жодних проблем в роботі медичного закладу немає. Чечеліївська сільська рада його фінансує шляхом субвенцій КЗ «Петрівський центр медико-санітарної допомоги». Якщо виникає потреба щось придбати, Л.Клепікова подає заявку на сесію сільської ради, і депутати приймають відповідне рішення. ФАП обслуговує 356 жителів села, більшість – люди пенсійного віку. Тож дуже важливо, щоб було все необхідне для надання першої медичної допомоги. «Все це є», - каже вона. Функціональне ліжко, акушерська кушетка-крісло, тубус-кварц, інгалятор, бактерицидна лампа… Сільрада фінансує проведення щеплень і надання безкоштовної першої допомоги. При ФАПі діє аптечний пункт, жителів села обслуговує санітарний автомобіль Балахівської лікарської амбулаторії практики сімейної медицини (його роботу також фінансує сільрада), який, у разі необхідності, доставляє хворих до центральної районної лікарні, виїздить з лікарем на виклики.

Приміщення ФАПу затишне, впорядковане, С.Дяченко подбав, щоб заклад був забезпечений дровами. Крім того, що Л.Клепікова проводить прийом та профілактичний огляд жінок, вона також робить щеплення, може зробити аналіз крові на цукор з допомогою глюкометра, здійс-нює подвірні обходи, відвідує хворих вдома у разі викликів.

Слід додати, що Лілія Миколаївна користується повагою односельців, які обрали її депутатом Чечеліївської сільської ради, крім того, вона ще й активний учасник художньої самодіяльності (і не просто рядовий учасник, адже керує танцювальним гуртком Олександрівського сільського клубу).

Олександрівська бібліотека знаходиться в приміщенні сільського клубу. Кімната чиста, затишна, стелажі, як і годиться, заставлені книжками.

- Наш книжковий фонд налічує близько 9 тисяч примірників, – розповідає завідуюча бібліотекою Ольга Зеднік. - Він постійно поповнюється, бо за рахунок сільради щороку придбаваються нові книжки. В минулому році їх придбано 316 примірників на 15 тисяч гривень. Крім того, на 2018 рік передплачено 29 періодичних видань. Є вся необхідна література по шкільній програмі, багато нових книжок для дорослих. Словом, створені всі умови для роботи, для якісного обслуговування читачів, яких налічується 250 – і дітей, і дорослих.

Ольга Данилівна, як і працівниці ФАПу, бере активну участь в роботі сільського клубу, вдячна С.Дяченку, а також О.Поворознюку за всебічну підтримку закладів со-ціальної сфери.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Л.Клепікова і О.Антипенко охороняють здоров’я односельців, а О.Зеднік забезпечує задоволення їхніх духовних потреб.

Фото автора.