Життя територіальних громад

В контексті досить важливої сьогодні для усіх нас теми - добровільного об”-єднання громад, про що ми намагаємося регулярно інформувати наших читачів, днями працівники редакції побували в с. Козацькому на сесії місцевої сільської ради. Там депутати саме розглядали лист Ганнівської сільської ради, в якому містилися пропозиції по приєднанню до цієї громади, а крім того внесли зміни до бюджету, затвердивши ряд видатків, та розглянули кілька земельних питань.

Отже головним було питання реагування на лист Ганнівської сільської ради з пропозицією розглянути можливість об’єднання Козацької територіальної громади з Ганнівською.

Обговорення цього питання видалося гарячим і емоційним. Козацький сільський голова Наталія Лепська повідомила, що, згідно з перспективним планом Кабінету Міністрів України, Козацька сільська рада мала б об’єднатися з Петрівською селищною, але, водночас, нагадала, що всі місцеві територіальні громади мають право об’єд-нуватися з будь-якими іншими, не обов’язково з тими, які передбачені цим планом. Тому слід розглянути і пропозицію Ганнівської сільської ради про можливе об’єднання. Крім того, є звернення і Петрівської селищної ради до сільських рад, які, згідно з цим планом, повинні увійти до Петрівської об’єднаної громади, на який також слід реагувати.

Та, як стало зрозуміло з реакції депутатів, більшість з них не хочуть ні з ким об’єднуватися, адже, практично, в усіх виступах і репліках переважала думка, що слід зберегти Козацьку сільську раду. А якщо і створювати об’єднану громаду, то хіба що на базі Козацької, запропонувавши приєднатися до неї Зеленській і Йосипівській сільським радам. Одним з головних аргументів проти при’єднання до Петрівської чи Ганнівської громад висловлювалася думка, що в такому разі буде закрита місцева школа, чого не можна допустити. Не всі, звичайно, сприйняли цей аргумент, намагаючись переконати, що освітня реформа, яка передбачає створення освітніх округів і опорних шкіл – це окрема тема, яка безпосереднього стосунку до питання об”єднання громад не має.

Зрештою, депутати прийняли рішення провести сходку жителів, на якій обговорити лист Ганнівської сільської ради і проблему створення об’єднаних громад, а також провести по-двірний обхід, бо далеко не всі жителі зможуть прийти на сходку, під час якого ознайомитися з думкою односельців. Тож затвердили кандидатури осіб, які разом з депутатами сільської ради будуть брати участь в цих обходах.

У зв’язку з цим виникає запитання: що зможуть сказати бабусі і дідусі (а саме ці люди належать до категорії жителів, які навряд, чи зможуть прийти на сходку) щодо того, з ким краще об’єднуватися? Набагато логічнішим було б депутатам і працівникам сільської ради глибоко вивчити це питання, визначити для себе плюси і мінуси приєднання до тієї, чи іншої громади, передусім, з економічної точки зору, а вже потім доносити до людей цю думку. Та, зрештою, стало зрозу-мілим, що більшість депутатів просто не хочуть об’єднуватися ні з ким, хочуть зберегти «статус-кво», витримавши паузу хоча б до 2020 року, а там – будь що буде. Ну що ж, слід ви-знати, що така позиція також існує і, здебільшого, вона має особистісну мотивацію. А переважає ця позиція з двох причин. По-перше, очільники громад намагаються якомога довше зберігати за собою статус сільського голови, маючи сумнів, що в об”єднаній громаді виборці саме їм висловлять довіру, а по-друге, незважаючи на рекламу в засобах масової інформації про нібито успішну діяльність об’єднаних громад, люди орієнтуються не на рекламу, а на реальний стан речей. А реалії такі, що об’єднання громад, за незначним винятком, поки що не дало ніяких вагомих переваг (як, зрештою, і всі розрекламовані нинішньою владою реформи).

Позицію більшості депутатів щодо того, що поки що слід зберегти самостійну Козацьку територіальну громаду, підтримує і Н.Лепська. Одним з аргументів на користь цього вона вважає те, що за кошти місцевого бюджету вже зроблено дуже багато. Щоб пересвідчитися в цьому, запропонувала відвідати місцевий ДНЗ «Колосок».

Дитячий садок, дійсно, затишний, теплий, має все необхідне для утримання і виховання дітей. Як розповіла вихователь Галина Бєляєва, за кошти сільради та спонсорів придбані меблі, килими, ігрові куточки, ліжка, спортивний інвентар, комп’ютер, підключений до мережі «Інтернет» з вай-фаєм, посуд, пральна машина, холодильник, кухонний комбайн, замінені всі вікна і двері. Спілкуючись з дітьми, ми дізналися, що вони дуже задоволені своїм дитячим садочком, гарно харчуються, їм тут затишно і комфортно.

Таким чином, враження від відвідин дитячого садка позитивні, а от щодо об’єднання… Що ж, сільські голови і депутати мають право на свою думку стосовно майбутнього їхніх громад. Виграють, чи програють, зволікаючи, покаже час.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Н.Лепська веде сесію сільської ради; депутати Козацької сільської ради за роботою; весело і комфортно вихованцям ДНЗ «Колосок»; дитячий садок обладнаний всім необхідним для перебування і розвитку дітей.