Не можна погодитися з тим, хто вважає часи існування СРСР суцільним негативом, бо ж було тоді і чимало такого, що варто було б не відкидати, а застосовувати задля успішної розбудови нашої держави. В даному випадку маю на увазі питання патріотичного виховання молоді і підготовки її до захисту країни, військової служби. Одним з головних напрямків в цій роботі був культ здорового способу життя, спорту і оволодіння професіями, потрібними у військовій справі. В першу чергу це стосується передвоєнних років. В подальшому пріоритети в роботі з молоддю дещо змінилися, але все одно цій темі приділялася значна увага: юнаків готували до військової служби на курсах водіїв, трактористів (танкістів), водолазів, парашутистів, зв’язківців тощо з допомогою мережі установ ДТСААФ, серед них рідко траплялися непридатні до військової служби за станом здоров’я. Молодих чоловіків, які не відслужили належний термін в армії, вважали, так би мовити, не зовсім повноцінними.

Зовсім інша картина спостерігається сьогодні. Більшість юнаків за станом здоров’я непридатні до військової служби, та й мало хто з них горить бажанням одягти військові однострої, хоча для призваних на строкову військову службу нині створені такі умови, які нам, чоловікам старшого покоління, і не снилися, бо за ними зберігається робоче місце і середній заробіток за увесь період служби. Та й служити їм не доводиться за кілька тисяч кілометрів від домівки, як нам свого часу. Підтвердженням цього стало засідання призовної комісії, яке пройшло кілька днів тому – лише четверо з 20 призовників поки що підлягають призову, решта - отримали відстрочки для лікування чи обстеження. Тож вимальовується досить похмура картина – надзвичайно мало серед юнаків і молодих чоловіків здатних стати на захист Вітчизни, а, отже, тих, кого можна вважати справжніми чоловіками.

Втім, в цей же день довелося зустрітися і зі справжніми мужчинами-воїнами – невелика група військово-службовців запасу, які свого часу виконали свою почесну місію по захисту Батьківщини - воювали на Сході з кремлівськими найманцями та сепаратистами, відбула на місячні військові збори, аби згадати і вдосконалити свої бойові навички. Перед ними з інструктажем та напутніми словами виступили військовий комісар Петрівського району О.Откидач та голова районної організації ветеранів України О.Гіюк.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: (на 1-й стор.) призовна комісія за роботою; загальне фото воїнів запасу перед від’їздом на військові збори.