Цими днями представники громадськості райцентру, разом з депутатським корпусом Петрівської селищної ради та представниками засобів масової інформації, оглянули каналізаційно - насосні станції №2 і №3, що обслуговують наше селище.

Ситуація там критична. Наразі ведуться термінові ремонтні роботи по локалізації аварійного стану, який міг призвести до екологічної катастрофи, і ми переконалися, що справа не стоїть на місці. Технічний стан системи водовідведення селища вкрай незадовільний. Протяжність аварійних каналізаційних мереж складає 50 км. Технологічне обладнання застаріле морально і зношене фізично. В експлуатацію його було запущено близько 40 років тому, і з того часу ні ремонтних, ні профілактичних робіт по обслуговуванню мереж водовідведення, фактично, не проводилося.

Тож нині усі термінові роботи проводяться за ініціативи комунального підпри-ємства «Петрівське» та фінансової підтримки Пет-рівської селищної ради і її депутатського корпусу. Наразі для прочищення каналізаційної мережі задіяні 2 автомобілі, оснащені вакуумними пристроями для відсмоктування мулу, агрегати високого тиску, гідродинамічна машина, які чистять мул в каналізаційних мережах та промивають їх у важкодоступних місцях. Цю проблему було вирішено також завдяки працівникам підрядної організації, які в гідрокостюмах та протигазах спускалися безпосередньо в трубу і в най-більш складних місцях чистили її вручну. Загальний об’єм вивезеного бруду з 2-го підйому складає близько 100 м3 . Вартість роботи по очищенню одного об’єкта становить 200 тис. грн.

У приміщеннях КНС №2 та №3 нещодавно було зроблено капітальний ремонт покрівель вартістю 70 тис. грн., замінені віконні прорізи, встановлені двері, зроблений косметичний ремонт кабінетів машиністів та придбані обігрівачі.

Перспективний робочий план КП «Петрівське» передбачає невідкладну заміну вентиляційної системи машинних відділень усіх КНС, вартість яких близько 300 тис.грн. за один об’єкт, відновлення металевих споруд для очистки стічних вод: решітки, підлоги, забірних труб насосних агрегатів, драбини для спуску машиністів у приймальне відділення, заміну електрообладнання та відновлення освітлення всієї насосної станції. Також невідкладним є і відновлення роботи ще двох насосів для обслуговування КНС №2, які мають працювати по черзі. На кінцевій станції №3 зараз працює 2 насоси, і затрати на її ремонт та відновлення значно менші.

Роботи по очищенню ускладнював той факт, що до каналізаційної системи потрапляє багато піску із стічних водовідведень на дорогах, а з прибудинкових територій та з житлового сектору - побутове сміття, відходи харчування, будівельних матеріалів, які, з’єднуючись з твердими жирами, утворюють складні сполуки, що осідають на трубах і важко видаляються.

Останнім часом спосте-рігається зростання кількості аварій на мережах водовідведення, пов’язаних із засміченням та потраплянням до системи сторонніх предметів навіть на вже відновлених трасах біля будинку №5 по вул.Літвінова. Мешканці житлових будинків, очевидно, не усвідомлюючи наслідків, допускають потрапляння в системи водовідведення різного роду предметів та речовин, що заборонені правилами користування каналізаційними мережами (харчові відходи, ганчір’я, особисті речі тощо).

Використання не за призначенням сантехнічних вузлів призводить до погіршення роботи внутріш-ньобудинкових мереж каналізації та засмічує зовнішні мережі. Це, в подальшому, зменшує прохідну спроможність каналізаційних трубопроводів і стає причиною виникнення аварійних ситуацій. Крім того, через засмічення рівень стічних вод піднімається, і виникає ризик затоплювання підвалів житлових будинків. Переважної більшості проблем можна уникнути, якщо навчитися грамотному користуванню каналізаційною мережею.

Грамотне користування каналізаційною системою передбачає виконання декількох нескладних правил.

У першу чергу, необхідно відділяти тверді відходи від рідких. Неприпустимо за-смічувати очисну систему такими відходами і в обсягах, з якими вона просто не здатна впоратися.

І пам’ятайте головне - каналізація призначена виключно для відведення стоків і рідких відходів від житлових будинків!

Адміністрація КП «Петрівське» просить мешканців багатоквартирних будинків неухильно дотримуватися правил користування системою водовідведення (каналізацією).

Слід утримувати у чистоті унітази, раковини й умивальники (рукомийники);
не допускати пошкоджень встановлених у квартирі санітарних приладів і арматури;
забороняється зливати в унітази, раковини й умивальники легкозаймисті рідини й кислоти; забороняється кидати в унітази пісок, будівельне сміття, сухі й розведені будівельні суміші та їх залишки, ганчірки, вату, предмети особистої гігієни (крім туалетного паперу), кістки, скло, солому, овочі, фрукти, скол льоду, металеві й дерев’яні предмети; забороняється скидання в систему каналізації харчових відходів, продуктів; слід не допускати невиробничої витрати водопровідної води, постійної протоки при водокористуванні, витоків через водорозбірну арматуру; забороняється користуватися раковинами, умивальниками, унітазами, посудомийними й пральними машинами у випадку засмічення в каналізаційній мережі, тобто робити будь-який злив води в каналізацію до усунення засмічення; слід негайно повідомляти експлуатаційну компанію про всі несправності системи водопроводу й каналізації; оберігати санітарні прилади й відкрито прокладені трубопроводи від ударів чи механічних навантажень; оберігати пластмасові труби (поліетиленові каналізаційні стояки й підводки холодної води) від впливу високих температур, механічних навантажень, ударів, завдання подряпин, не слід фарбувати поліетиленові труби й прив’язувати до них мотузки; для очищення зовнішньої поверхні пластмасової труби потрібно користуватися м’якою вологою ганчіркою; категорично забороняється застосовувати металеві щітки; при засміченні поліетиленових каналізаційних труб забороняється користуватися сталевим дротом, пластмасові трубопроводи слід прочищати відрізком поліетиленової труби діаметром до 25 мм або твердим гумовим шлангом.

Недотримання цих вимог збільшує кількість засмічень, а збільшення кількості забруднень зменшить швидкість їх ліквідації.

Адміністрація КП «Петрівське» просить дорослих провести бесіду зі своїми дітьми про те, які предмети не можна вкидати та змивати в унітаз.

Олена Приходкова.

На знімках: Любов Артеменко, машиніст по обслуговуванню КНС №2; приймальне відділення КНС №2 після промивання та чищення основних труб каналізаційної мережі; представники громади спостерігають за відновлювальними роботами на КНС; робота гідродинамічних машин по усуненню забруднень на КНС №3; працівники підрядної організації під час роботи.