В один з останніх днів минулого вже 2017 року відбулася зустріч керівництва району з представниками спортивної громадськості Петрівщини. У заході взяли участь голови райдержадміністрації та районної ради Сергій Завалій і Тамара Сакара, перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета (вона ж виконувала функції модератора), завідувач сектору молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова, директор територіального центру соціального обслуговування Інна Лук’янова, керівник районної організації ветеранів України Олег Гіюк, представники всіх поколінь спортсменів району.

До присутніх звернулися С.Завалій та Т.Сакара. Вони нагадали, що спорт здавна був об’єд-нуючим фактором. У давні часи на час проведення Олімпійських ігор та інших великих спортивних змагань навіть призупинялися військові дії. Недаремно ж одним з гасел олімпійського руху є слова: «О спорт, ти - мир!» Спорт об’єднує людей ріхних націй і професій, а також людей різних поколінь, адже ним можна займатися і в поважному віці.

Є гарна традиція – наприкінці певного періоду підводити підсумки зробленого. 2017 рік виявився багатим на досягнення в різних сферах і галузях, в тому числі – в розвитку спортивної інфраструктури району, поліп-шенні матеріальної бази галузі фізкультури і спорту. Нині всі бажаючі, незалежно від віку, мають можливість тренуватися, підтримувати свій спортивний стан. Підтвердженням цього є те, що в зустрічі беруть участь як юні спортсмени, так і сивочолі люди, слухачі університету третього віку.

Керівники району запевнили присутніх, що і надалі докладатимуть зусиль для розвитку спортивної галузі, привітали всіх з наступаючими новорічними і різдвяними святами, побажали спортсменам не зупинятися на досягнутому, вірити у найкраще, а також щастя, здоров’я, успіхів.

Учасників урочистостей привітав також О.Гіюк, який повідомив, що напередодні в Кропивницькому відбулося зібрання, на якому підводилися підсумки діяльності ветеранських організацій області. Петрівська районна організація названа однією з кращих, а один з найактивніших членів організації Микола Стрижак, а також територіальний центр відзначені грамотами, які О.Гіюк і вручив нагородженим.

Про спортивні досягнення та позитивні зміни у сфері фізичної культури і спорту доповіла І.Лугова.

Знаменною подією став чудовий подарунок – капітально відремонтована спортивна зала у приміщенні Петрівської дитячої музичної школи з оновленим інвентарем: сучасними мобільними футбольними воротами, волейбольними стійками та сіткою, матами, тенісним столом з ракетками, важкоатлетичним обладнанням, біговою доріжкою, орбітреком, велотренажером. Це стало можливим завдяки реальній допомозі керівництва району. Сьогодні в залі щоденно проходять тренування з футзалу, волейболу, тенісу, спортивні заняття учасників університету третього віку, практично щотижня відбуваються різноманітні змагання та інші районні заходи.

У січні 2017 року на посаду директора ДЮСШ «Олімп» було призначено молодого і перспективного ентузіаста спортивного руху Олександра Гусарєва, який достойно прийняв естафету від Віри Смєлової. В спортивній школі успішно розвиваються 4 види спорту – футбол, гандбол, кульова стрільба та легка атлетика.

І.Лугова запропонувала розповісти про свої досягнення представникам різних видів спорту, які культивуються в ДЮСШ «Олімп».

Марія Ганзін повідомила, що 2017 рік для дівчат-гандболісток 2005-2006 років народження розпочався вдало – вони здобули перемогу на Всеукраїнському турнірі «Зірки Кривбасу», але в березні старші дівчата на обласній спартакіаді школярів посіли лише друге місце. Ви помітили, шановні читачі, що про друге місце в області, яким могли б пишатися спортсмени більшості районів, Марія говорить, як про невдачу?! Це і є свідченням надзвичайно високого рівня підготовки юних спортсменок, що і не дивно, адже вихованки Володимира та Наталії Кононенків успішно виступають в багатьох гандбольних клубах України і Європи.

Крім названої вище «невдачі» у гандболісток було чимало і ус-пішних виступів: в квітні молодша команда стала переможцем чемпіонату області в Знам’янці, в жовтні гандболістки з Луганки легко переграли суперниць на обласній спартакіаді, в листопаді здобули бронзові нагороди на Всеукраїнському турнірі «Зірочки Сходу» в м.Кам’янське…

І.Лугова розповіла про досягнення вихованців відділення кульової стрільби (тренери Михайло Смілов та Максим Андрусенко). Впродовж року вони взяли участь у Всеукраїнських змаганнях «Поліське полювання. Золота куля» в Чернігові, чемпіонатах України у Львові (спортсмени 1999 р.н. та молодші) та Вінниці (спортсмени 1997 р.н. та молодші), кубку СК «Бункер» в Кривому Розі, першості Кропивницького. На всіх змаганнях вони достойно представляли Петрівщину, а Даша Семенко виконала норматив кандидата у майстри спорту.

Даша поділилася своїми враженнями від участі в змаганнях, висловила щиру подяку тренерам, а також ке-рівництву району, яке всіляко підтримує галузь спорту, зокрема відділення кульової стрільби.

- Без цієї підтримки неможливими були б спортивні досягнення, – дізналася вона.

Говорила І.Лугова про досягнення юних футболістів та спортсменів поважного віку, які беруть активну участь в змаганнях з шахів та шашок, кульової стрільби, дартсу.

Від імені вихованців відділення футболу виступив Віталій Залізняк, який також висловив вдячність тренерам - за невтомну працю і керівництву району - за вагому підтримку, а Єлизавета Іваніца – від спортсменів-ветеранів.

Представники всіх видів спорту отримали подарунки: футболісти і гандболісти – м’ячі, ветерани – комплект для змагань з дартсу, юні снайпери – два сучасні пістолети фірми «HAMMERLI», придбати які допомогли, разом з керівництвом району, підприємці, а найвагомішим був вклад ТОВ «Фортуна» (директор Леонід Назарук). Крім того, всі учасники заходу отримали новорічні солодкі подарунки і сфотографувалися на пам’ять.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: О.Гіюк вручив нагороду М.Стрижаку; Т.Сакара і С.Завалій вручили пістолети Д.Семенко і М.Смілову (останнє прижиттєве фото Михайла Миколайовича); юний футболіст В.Залізняк з керівниками району і тренерами; загальне фото учасників зустрічі.

Фото автора.

ВІД РЕДАКЦІЇ:

Уже коли цей матеріал був готовий до друку, ми отримали трагічну звістку: несподівано передчасно пішов з життя Михайло Смілов – тренер-викладач ДЮСШ «Олімп», приємна, інтелігентна і комунікабельна людина, до того ж – один із наших поза-штатних авторів, який час від часу на сторінках ра-йонки ділився інформацією про спортивні успіхи своїх підопічних, а ще - корисними порадами, зо-крема про те, як працівникові бюджетної сфери, зі скромною заробітною платнею, заощадити на такій розкоші, якими для усіх нас віднедавна стало тепло в оселях чи гаряча вода для побутових потреб. Мав, до речі, намір поділитися з нами ще одним своїм винаходом після того, як проведе його випробування та удосконалення на власній садибі…. На жаль, тепер цей намір залишиться нереалізованим.

Словом, смерть Михайла Миколайовича для нас також стала болісною втратою, а отже ми приєднуємося до усіх слів скорботи і співчуття рідним і близьким покійного, а, передусім, - його мамі Вірі Григорівні Смєловій. Світла пам’ять про Михайла назавжди збережеться в наших серцях.