Щороку третьої неділі листопада, щойно завершується увесь основний комплекс сільськогосподарських робіт, одна із провідних галузей вітчизняної економіки відзначатиме своє професійне свято - День працівників сільського господарства. Це свято по праву можна назвати всенародним. Адже хліб і до хліба щодня мають бути на столі у кожній родині.

І немає значення, де він вирощений - у великому сільськогосподарському кооперативі, у товаристві з обмеженою відповідальністю, у фермерському або приватному господарстві, чи навіть в одноосібному.

Таких сільськогосподарських формувань – різних форм власності, що діють на різних організа-ційних засадах - на території нашого району зареєстровано більше тисячі. Із них 2 – сільськогосподарські виробничі кооперативи, 16 – товариства з обмеженою відповідальністю, 13 – приватні, 133 – фермерські та 996 – одноосібні господарства, які щорічно виробляють понад 150 тис. тонн зернових, у тому числі понад третину найціннішого збіжжя - озимої пшениці. Більше п’ятдесяти тисяч тонн виробляється соняшнику, який, після пшениці, зветься першим хлібом прибутку, та інших сільськогосподарських культур.

Великого поширення в районі, як також економічно вигідна культура, набуває ріпак, який культивується у великих та середніх господарствах.

Ще з початку державної незалежності України чомусь стала поширюватися думка, що тваринницька галузь, мовляв, є збитковою. Тож зберегти її зуміли лише в ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», СВК «Агрофірма «Маріампольська» та ПСП «Зарічне». Але, наприклад, в тому ж таки ПСП «Зарічне» реконструювали тваринницький комплекс, оснастивши його новітнім обладнанням та високопродуктивними тваринами, що дозволило, за науково обґрунтованого ведення галузі, отримувати значні прибутки. При цьому створюються нові робочі місця, сім’ї стабільно отримують заробітну плату, а отже молодь залишається в селі. Тут народжуються діти, а значить село розвивається, міцніє колектив, у якого є майбутнє.

Зрозуміло, що від збільшення обсягів виробництва і покращення якості сільськогосподарської продукції повною мірою залежить економічна міць того чи іншого сільськогосподарського підприємства. Але через конфіденційність діяльності (яка в сільгоспвиробництві стала прикметною ознакою сьогодення) дуже складно об’єктивно визначити їх економічний стан.

Водночас, судячи із кількості виробленої та вартості реалізованої продукції, можна сказати, що обсяги валового виробництва значно зростають. Це дає можливість усім, без винятку, господарствам зміцнювати свою матеріально-технічну базу, підвищувати розмір заробітної плати, середній рівень якої на сьогодні складає 5620 гривень, що майже вдвічі більше від мінімального, своєчасно і в повному обсязі розраховуватись за земельні і майнові паї, вартість яких також щорічно зростає, розширювати та збільшувати обсяг со-ціально-побутових послуг, виконувати заходи з охорони праці та виробничої санітарії і, найважливіше,- надавати спонсорську безповоротну допомогу місцевим громадам в розбудові соціальної інфраструктури населених пунктів. Саме завдяки цьому відкрилися нові дитячі та спортивні майданчики в селах Олександрівці, Іскрівці, Новому Стародубі, Солдатському, спортивні зали в музичній школі смт Петрового і Нового Стародуба, реконструйовано фельдшерсько-акушерський пункт в с.Богданівці та обрядовий зал в с. Водяному, ремонтуються дитячі дошкільні заклади та школи.

Важко перерахувати той обсяг робіт, які виконуються по реконструкції центральної районної лікарні та оснащенні її сучасним медичним обладнанням, на що значна частина коштів спрямовується саме сільгосптоваровиробниками . Надається значна допомога на ремонт доріг та освітлення населених пунктів.

Найбільший внесок у вирішення соціальних питань на селі надають Олександр Григорович Поворознюк– генеральний директор ТОВ «А/ф «П’ятихатська», Андрій Миколайович Давидовський – директор ПСП «Зарічне», Віталій Вікторович Волков – директор ПСП «Дружба», Григорій Іванович Огир – директор ПСП «Водянське», Володимир Григорович Деркач – директор СФГ «СВС», Віктор Іванович Больбот – директор СФГ «Роксолана», Костянтин Володимирович Міщанін – голова правління СВК «Агрофірма «Маріампольська», Юлія Григорівна Катрич – керівник СФГ «Катрич», Олександра Михайлівна Кравченко – керівник СФГ «Карат СВ».

А взагалі рівень вирішення соціально-економічних питань, передбачених колективними договорами, укладеними керівниками господарств з профспілковими комітетами, повною мірою характеризує ставлення того чи іншого керівника до людей праці, які вдень і вночі, в холод і спеку, вітер і дощ виконують найпочеснішу місію - вирощують хліб, який так життєво необхідний кожній людині.

Адже достаток кожного господарства формують працівники різних професій, яких у сільгоспвиробництві району сьогодні налічується понад дві тисячі осіб. Кращі із них щорічно відзначаються до державних і професійних свят Почесними Грамотами та занесенням на районну і місцеві Дошки пошани.

Це керівники господарств, головні спеціалісти, спеціалісти середньої ланки та рядові працівники різних професій. Із них: Костянтин Володимирович Міщанін – керівник господарства, Станіслав Миколайович Єроменко – бригадир рільничої бригади, Ольга Юріївна Герасименко – телятниця (СВК «Агрофірма «Маріампольська»); Олександр Григорович Поворознюк – генеральний директор, Валентина Іванівна Сувора – головний бухгалтер, Олександр Вікторович Копиця – керуючий тракторної бригади №1 (ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська»); Андрій Миколайович Давидовський – керівник господарства, Володимир Олександрович Огнівець – головний інженер, Микола Олександрович Зве-нігородський – заступник директора (ПСП «Зарічне»); Володимир Петрович Кузнецов – виконавчий директор та Микола Миколайович Луканов – водій (ТОВ «А/ф «Маяк»); Леонід Іванович Назарук – керівник господарства, Анатолій Сергійович Висоцький – механізатор і Віктор Іванович Григоренко – водій (ТОВ «А/ф «Фортуна»); Григорій Іванович Огир – директор, Олег Миколайович Кривець – водій та Ігор Юрійович Воронцов – механізатор (ПСП «Водянське»); Анатолій Іванович Хмара – механізатор (СФГ «АЛАН»; Павло Зіновійович Федорів – водій та Сергій Дмитрович Деркач – механізатор (СВК «Росія»); Анатолій Степанович Герасименко – механізатор (СФГ «СВС»); Юрій Леонідович Недоступа – механізатор (ПСП «Райпольське»); Олександр Олександрович Тельвах – головний агроном та Сергій Миколайович Трипадуш – водій (ТОВ «Чечеліївське») та багато-багато інших наших славних трударів.

А отже, шановні друзі,- велика шана та повага і низький уклін вам за вашу таку важливу і необхідну працю. Ви славно потрудилися, щоб до свого профе-сійного свята завершити весь комплекс осінньо-польових робіт та приступити до ремонту техніки для роботи в наступному році. Уже перевели громадське тваринництво на зимові умови утримання, з відповідною кормовою базою, провели дуже важку зяблеву оранку, засіяли озимий клин. Тривожно, щоправда, що через відсутність опадів, не на усіх засіяних площах отримали належні сходи, а подекуди вони досить зріджені. Але селянин - мудрий господар, тож зробить усе можливе, щоб кожний гектар землі використати з максимальною віддачею.

Тож з нагоди славного професійного свята президія районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу тепло і сердечно вітає усіх працівників галузі, ветеранів праці, молодь, яка навчається у відповідних профільних закладах, усіх тих, хто будь-якою мірою долучився до важливих аграрних справ, з Днем працівників сільського господарства!

Від усієї душі зичимо вам, шановні, міцного здоров’я, великого людського щастя, родинного тепла і затишку, здійснення найзаповітніших мрій і сподівань.

Хай щедро родить нива задля забезпечення миру та зміцнення добробуту кожної родини й усієї нашої незалежної України.

За дорученням президії Лілія Куницька, голова районної профспілкової організації працівників АПК.