15 жовтня - Всесвітній день боротьби з раком грудей

Приурочені до цього дня заходи проходять у більш ніж 44 країнах світу. Мета їх - звернути увагу суспільства на проблематику раку грудей, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливою діагностика захворювання на початковій стадії та здійснено належне лікування.

Рак молочної залози - одне з найпоширеніших онколо-гічних захворювань серед жінок. Особливо ризикують стати жертвами цієї хвороби представниці «слабкої статі», вік яких вже наближається до сорока років. У всьому світі в останні десятиліття розгорнулася кампанія по боротьбі з раком молочної залози.

Нагадаємо, що з 2005 року 20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози, а 4 лютого - Міжнародний день боротьби з онкологічними захворюваннями.

Сальмонельоз

Що це за захворювання, які його симптоми, причини виникнення і як його лікувати, а також запобігти за-хворюванню? Про це розповідає завідуюча інфекційним відділенням центральної районної лікарні Катерина Мерва.

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі : у воді до 5 міс., м’ясі та ковбасних виробах від 2 до 4 міс., в замороженому м’ясі — біля 6 міс. (в пташиних тушках — більше року), в молоці — до 20 днів, кефірі — до 2 міс., у вершковому маслі — до 4 міс., твердому сирі — до 1 року, пиві — до 2 міс., в ґрунті — до 18 міс. В деяких продуктах (молоко, м’ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі ( наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Що відбувається?

Захворювання розвивається через 6-71 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносій).

Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках, та інші декретовані контингенти.

Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на 10 день.

Як запобігти захворюванню?

* м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
* качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
* для готових та сирих продуктів слід використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
* молоко перед вживанням потрібно кип’ятити, особливо те, яке придбане на стихійних ринках;
* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) слід зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
* обов”язково дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.

Грип

Щорічно, восени в Україну приходить чергова епідемія грипу. Багато людей практично ніяк не зміцнюють імунітет і не приймають ніяких противірусних препаратів. А це зовсім даремно, адже в 2017 році епідемія грипу в Україні, за словами медиків, буде дуже значною. Тому ми вирішили розповісти, як зробити щеплення від грипу, де їх зробити і скільки це буде коштувати.

Епідемія

Лікарі кажуть, що в цьому році буде все, як завжди. Епідемії грипу уникнути не вдасться. А все тому, що щеплення від грипу в Україні робить дуже мало людей. Медики очікують, що в 2017 році хворих буде на 14 відсотків більше, ніж торік. Варто додати, що в цьому році очікується три штами грипу: «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган».

Симптоми

А симптоми грипу будуть дуже схожими на звичайну застуду, тільки дуже серйозну: ломота в тілі, висока температура, кашель, головний біль і сонливість.

Так само варто звернути увагу на те, що новий грип в Україні буде мати дуже маленький інкубаційний період, тому захворіти ви зможете лише за кілька днів. І якщо вчасно не лікувати грип, то можуть настати серйозні ускладнення: пневмонія і менінгіт.

Щеплення від грипу

В першу чергу треба дізнатися, де взяти вакцину від грипу в Україні. Купити просто так в аптеці її не вийде, тому треба піти до свого лікаря та повідомити про бажання зробити щеплення . До речі, воно має бути безкоштовним. Так само можна піти зробити щеплення від грипу і в приватну клініку. Це обійдеться вам приблизно в 100-150 грн.

Кому не можна робити щеплення

Скажемо очевидне: поговоріть з вашим лікарем, він вже точно знає, кому не можна робити щеплення від грипу.

В першу чергу, це люди, які погано переносили інші вакцинації. Так само, щеплення не можна робити вагітним.

Крім цього, таку процедуру не можна проводити тим, хто погано переносить курячий білок та інші компоненти вакцини.