У Петровому урочисто відзначили День захисника України

Минулого тижня Петрівщина, як і уся наша Україна, відзначала своє наймолодше (за часом офі-ційного визнання) державне свято, яке, водночас, стало чи не найголовнішим з огляду на ті трагічні обставини, в яких воно було започатковане, - День захисника України. Невипадково ж і урочистості цього дня розпочалися зі скорботного ритуалу – покладання керівниками району квітів до меморіальних табличок пам’яті наших молодих героїв-захисників – Євгена Рєзнікова та Олексія Лисенка, закріплених на фасаді Петрівської гімназії – навчального закладу, який у різні роки закінчували згадані воїни.

Наступний етап святкових урочистостей ознаменувався подією, що безпосереднього стосунку до Дня захисників України начебто й не має, однак є дуже актуальною для кожного з нас – у нещодавно сформованому Сквері Ветеранів, що в центрі селища, пройшла церемонія урочистого відкриття районного Будинку ветеранів. У чому актуальність цієї події – відповідь очевидна: значна частина жителів району вже набули поважного Статуту ветеранів праці, а комусь до цього статусу (тобто до набуття пенсійного віку) залишаються лічені роки. Та й значно молодшим громадянам особливо тішити себе віддаленістю ветеранського звання не варто: молодість хоча і є найпрекраснішою порою людського буття, однак має одну суттєву ваду – вона занадто швидкоплинна. Шкода, що розуміти це починаємо занадто запізно, коли багато речей, які можна було зробити в молодості, відкладаємо «на потім», і лише одного прекрасного дня починаємо усвідомлювати, що вони нам уже недоступні.

Вже перед початком зазначеного заходу в Сквері Ветеранів панувала урочиста атмосфера: лунали бадьорі мелодії у виконанні духового оркестру, будівля районного Будинку ветеранів і територія довкола була святково прикрашена, то тут то там доводили останні штрихи до повної готовності учасники ветеранського хорового колективу, який теж в означеному заході брав найактивнішу участь, почергово з’їжджалися представники ветеранських організацій з різних територіальних громад району, сходилися небайдужі і зацікавлені петрівчани.

І ось святкове дійство розпочалося: ведуча (з її роллю чудово впоралася Галина Бискуб) привітала гостей, представивши офіційних учасників церемонії: голову райдержадміністрації Сергія Завалія, голову районної ради Тамару Сакару, голову районної організації ветеранів України Олега Гіюка, голів місцевих ветеранських організацій району, представників громадських організацій – учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, воїнів-інтернаціоналістів, воїнів АТО, ветеранів праці, сільських та селищних голів, а також усіх присутніх петрівчан.

Після цього до слова запросили голів районної державної адміністрації Сергія Завалія та районної ради Тамару Сакару, котрі з щирими словами теплих побажань звернулися до ветеранів, запевнивши, що їхні повсякденні проблеми і турботи не залишатимуться поза увагою районної влади. Передали також вітання районній організації ветеранів з нагоди тридцятиріччя її утворення від голів обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка та обласної ради Олександра Чорноіваненка, вручивши від їх імені сувенірний лист-вітання, виконаний на стилізованій дерев’яній основі, обрамленій металевою пластиною, на якій, власне, й розміщено текст вітання:

«Вітаємо з 30-річчям Петрівську районну організацію ветеранів України!

Завдяки великому досвіду, мудрості, невичерпній енергії, виваженим рішенням на належному рівні підтримується соціальний захист ветеранів і пен-сіонерів, мир і злагода у суспільстві. Бажаємо подальшого зміцнення рядів і нових досягнень. З повагою та шаною голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко та голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко».

Продовжилася урочиста частина церемонією нагородження. Зокрема, за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху в районі, активну участь у патріотичному вихованні молоді, з нагоди 30-річчя утворення Петрівської районної організації ветеранів України та Міжнародного Дня людей похилого віку Почесними грамотами Петрівської районної ради та Петрівської районної державної адміністрації нагороджено Клавдію Іванівну Андрусенко – голову первинної організації ветеранів України Малинівської сільської ради, Олександра Михайловича Лук’янова – члена Петрівської районної організації ветеранів України та Віктора Івановича Пискуна – члена Петрівської районної організації ветеранів України, голову Петрівської районної організації з 2003 по 2007 роки. Ще ряд найактивніших членів районної ветеранської організації були нагороджені Грамотами районної ради ветеранів: Валентина Пет-рівна Божовська, Дмитро Васильович Гончарук, Ніна Василівна Гуренко, Павло Арсентійович Лавецький, Віталій Васильович Неклеса та Таїсія Сергіївна Зуєнко.

Не обійшлося цього дня й без подарунків. Зокрема, керівники району подарували районній організації ветеранів демонстраційний намет, в якому тепер вони матимуть змогу презентувати зразки своєї творчості, та сучасний ноутбук.

А далі учасники урочистої церемонії теплими оплесками зустріли вітання Петрівського селищного голови Світлани Тилик, адже саме вона стала головним ініціатором створення Скверу Ветеранів – затишного куточка в центрі селища, де тепер залюбки відпочивають не лише представники цього глибоко шанованого прошарку нашої спільноти, але й молоді мами з дитячими візочками, закохані пари чи й просто випадкові перехожі. Оплесків за щире ліричне привітання учасники свята удостоїли і Ганнівського сільського голову Ніну Цапенко, чиї поетичні рядки на очах багатьох немолодих уже учасників святкових урочистостей викликали зворушливі сльозинки.

Зі словами подяки за зроблений подарунок, за постійну увагу до потреб людей старшого віку і турботу про них виступили голова районної організації ветеранів Олег Гіюк та один з його попередників, згадуваний уже вище член районної організації ветеранів України, воїн-інтернаціоналіст, учасник бойових дій на Кубі Віктор Іванович Пискун. Олег Володимирович, зокрема, висловив вдячність сільгоспвиробникам та сільським і селищним головам, за чиєї фінансової та організаційної допомоги стала можливою поява цієї осучасненої, привабливої на вигляд будівлі. Зокрема, привести до ладу післявоєнну ще споруду, у якій свого часу розташовувалися ясельні групи центрального на той час дитячого садочка «Ромашка», але яка після того, як були збудовані новіші дитячі садочки, практично, тривалий час не знала належного догляду і ремонту, допомогли меценатські кошти депутатів районної ради Андрія Миколайовича Давидовського, Олександра Михайловича Жушмана, Івана Анатолійовича Дулі, Юрія Івановича Больбота, Анатолія Івановича Іщенка, а також Віталія Олександровича Поворознюка – депутата селищної ради, який перейняв естафету благодійництва від свого від свого батька Олександра Григоровича. Не залишились осторонь цієї благородної справи і Зеленська сільська рада в особі голови Інни Вікторівни Беркун, Новостародубська сільська рада – Віктор Григорович Заїка, Петрівська селищна рада – Світлана Олександрівна Тилик, Петрівська сільська рада – Наталія Олександрівна Лепська, Ганнівська сільська рада – Ніна Степанівна Цапенко, Йосипівська сільська рада – Іван Васильович Шульга, а також керівник агрофірми «Маяк» Володимир Петрович Кузнєцов.

Мажорним акордом увінчала виступи промовців пісня у виконанні хору ветеранів, після чого громаді району було зроблено ще один щедрий дарунок – автомобіль санітарної допомоги ГАЗ-27527, ключі від якого головному лікареві центральної районної лікарні Миколі Яновському вручили Сергій Завалій і Тамара Сакара.

Завершальним же елементом зазначеного етапу святкових урочистостей стало перерізання символічної стрічки, після чого усі бажаючі змогли пройти до будівлі і оцінити якість ремонту.

А вже основна частина свята розпочалася об 11 год. 30 хв. урочистою ходою «Хай живе козацька воля, хай живе козацький дух!» Пройшла вона Центральною вулицею селища, в її складі були представники райцентрівських установ та організацій, учнівські колективи, просто небайдужі громадяни. Учасники ходи прикрасили колону державною символікою, чимало хто у святковому вбранні використав елементи традиційного національного костюму. Ну і, звичайно ж, на найпочеснішому місці – в голові колони – воїни-учасники АТО, ті, завдяки кому руйнівна стихія войовничого безумства, на щастя, не докотилася до наших домівок. Прямуючи від кафе «Смак» до Парку відпочинку, де й мали відбутися основні церемо-ніальні події, колона на кілька хвилин зупинилася біля центрального перехрестя (вулиць Святкової і Центральної), де вихованці Петрівського НВО презентували учасникам ходи та численним глядачам патріотичний флешмоб «Ми любимо Україну!» Дійство виявилося досить видовищним і хвилюючим, тож земляки вітали юних виконавців флешмобу щедрими оплесками.

І, як уже зазначалося, основні події цього святкового дня відбулися на урочисто прикрашеній сцені у Парку відпочинку. Одразу після виконання Державного Гімну України слово для привітання надали керівникам району. І Сергій Володимирович, і Тамара Вікторівна з теплими і щирими побажаннями добра, миру, злагоди, міцного здоров’я звернулися до усіх петрівчан, а передусім, звичайно, до одягнених у військові однострої, передчасно посивілих, але однак гарних і величних у своїй мужній скромності наших героїв-земляків. Ось фрагменти вітальної промови: «Цей день поєднує справжніх чоловіків – чесних, сильних і мужніх, готових узяти на себе відповідальність не лише за свою родину, але і за свою справу, за свою Батьківщину. В цей день ми вшановуємо пам’ять братів, батьків, дідів і прадідів, які відстоювали свободу та незалежність нашої держави зі зброєю в руках. Цього дня також низько вклоняємось перед захисниками України, які виконували та продовжують виконувати свій військовий обов’язок у зоні проведення АТО.»

І, звичайно ж, кульмінацією свята стала церемонія нагородження, яку провели керівники району. Зокрема, відповідно до Указу Президента України, відзнакою Президента «За участь в антитерористичній операції» нагороджено Геннадія Петровича Гавелю, Івана Сергійовича Гейка, Олександра Анатолійовича Пеліпаса, Ігоря Дмитровича Позивая, Олександра Івановича Хрокала та Андрія Миколайовича Ящука – безпосередніх учасників АТО на Сході України. Іншою відзнакою Президента України – «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» нагороджено Аллу Павлівну Горністову, Олександра Валентиновича Нємчика та Миколу Васильовича Тітаренка – громадян, що здійснювали волонтерську діяльність, перебуваючи безпосередньо в районі проведення АТО. Почесними грамотами Петрівської районної ради та районної державної адміністрації за мужність, високий патріотизм, сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху та з нагоди Дня захисника України нагороджено Інну Михайлівну Громову – головного спеціаліста відділу Держгеокадастру у Петрівському районі; Дмитра Васильовича Заліпського – учасника АТО, слюсаря СВК «Агрофірма «Маріампольська»; Олену Петрівну Кіфенко – вчителя іноземної мови Петрівського НВО, учасника волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини», Юлію Ігорівну Лигу – ученицю 9-го класу Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів; Сергія Євгенійовича Міщука – учасника АТО; Юрія Миколайовича Назарчука – оператора відділення військового обліку Петрівського РВК; Володимира Петровича Куз-нєцова – директора ТОВ «Агрофірма «Маяк»; Андрія Кириловича Панасюка – учасника АТО, за-відуючого Іскрівським пунктом ветеринарної медицини, Ігоря Дмитровича Позивая – учасника АТО, Світлану Олександрівну Тилик – Петрів-ського селищного голову; Почесною грамотою Петрівської районної ради за активну життєву позицію у захисті територіальної цілісності України та активну участь у патріотичному вихованні молоді нагороджено Сергія Григоровича Барліта та Владислава Миколайовича Циганка – учасників АТО; за високий патріотизм, сумлінну працю та вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху оголошено Подяку Петрівської районної державної адміністрації та Петрівської районної ради Валентину Григоровичу Тушному – керівнику приватного підприємства «Кедр» та Віталію Вікторовичу Волкову – генеральному директору ПП «Дружба», а відзнакою Кіровоградської області «За мужність і відвагу» нагороджено учасника АТО Олега Семеновича Семеняку.

А вже по закінченні церемонії нагородження відбувся ще один урочистий ритуал – посвята старшокласників Петрового у козаки. Приймав присягу майбутніх захисників України на вірність Вітчизні та її державному Прапору заступник Петрівського районного військового комісара Сергій Кицела, а освятив це дійство благочинний Петрівського району, настоятель Свято-Покровської церкви Дмитро Городецький. Після цього учасники урочистостей розділилися на дві групи: перша, до якої увійшли воїни-учасники АТО, деякі волонтери та Петрівський селищний голова Світлана Тилик, зайняли місця в автобусах, аби переміститися до Петрівської гімназії, де покласти квіти та вшанувати хвилиною мовчання біля меморіальних табличок пам’ять своїх загиблих побратимів – Олексія Лисенка і Євгенія Рєзнікова, та на кладовищі, на місці безпосереднього поховання Олексія. А решта учасників святкових урочистостей мали змогу переглянути святкову концертну програму «Козацька слава не вмре, не загине» за участю кращих аматорських колективів району, узяти участь в спортивних розвагах, серед яких, зокрема, найбільшу цікавість викликали змагання з перетягування канату, силові вправи і армспорт, стати свідками презентації «Козацьких куренів» та учасниками конкурсу «Як є куліш, сало і вода – козакові не біда!», оглянули виставку-конкурс овочево-фруктових і квіткових осінніх композицій, залюбки скористалися нагодою пригоститися смачною козацькою кашею та взагалі – цікаво провести час у колі рідних, близьких та друзів.

      

Володимир Кіфенко.

На знімках: квіти до меморіальних табличок загиблим воїнам - Олексію Лисенку та Євгену Рєзнікову – покладають керівники району; вітальний лист Петрівській ветеранській організації з нагоди тридцятиріччя від дня утворення отримує голова районної організації Олег Гіюк; барвиста хустка від Петрівського селищного голови в дарунок голові ветеранської організації Петрівського кар’єру Людмилі Северінчик, а також усім учасницям ветеранського хору; слово-відповідь має Віктор Іванович Пискун; музичний дарунок від хору ветеранів; урочиста мить перерізання символічної стрічки; на марші святкова колона, на чолі якої – ветерани АТО; патріотичний флешмоб у виконанні учнів Петрівського НВО; в почесній варті біля меморіальних табличок загиблим землякам Олексію Лисенку та Євгену Рєзнікову їх бойові побратими – Іван Гейко та Олександр Хрокало; один з найколоритніших «Козацьких куренів» підготували працівники Територіального центру соціального обслуговування населення; з вітальним словом до петрівчан і, передусім, до учасників АТО звертаються Сергій Завалій і Тамара Сакара; слово має голова районної волонтерської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Гор-ністова; Подякою за вагомий внесок у розвиток волонтерського руху нагороджується Валентин Тушний; грамоту отримує Геннадій Гавеля – один з тих бійців, кому довелося пережити найгарячіші місяці на буремному Сході; хліб-сіль від вдячних петрівчан захисникам України (коровай отримує Іван Гейко); засновник Петрівого «козак Петро» (Петрик) зачитує Указ про прийняття до лав козацтва старшокласників Петрівського НВО; «Козацькому роду нема переводу» - символічні грамоти про прийняття до козацького товариства вручаються старшокласникам Петрівського НВО; святковий день видався багатим на цікавинки і сюрпризи – подружжя талановитих художників майже з фотографічною точністю робили портрети усім бажаючим; не уникли такої спокуси і керівники району; які ж козацькі ігри без силових розваг?