Ми вже не раз поверталися до теми угоди про соціальне партнерство між Петрівськими рай-держадміністрацією та районною радою і ПрАТ «ЦГЗК», зокрема - співучасті в районній програмі розвитку «Майбутнє – спільна справа», називали переможців, які подали на конкурс най-цікавіші проекти.

І ось днями керівники району – голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара побували на кількох об’єктах, аби побачити, як проекти-переможці втілюються в життя.

Кримінальна хроніка

Прo це пoвiдoмляє ГУ НП у Кiрoвoградськiй oбластi.

«Злoдiями виявилися трoє мiсцевих жителiв. На «прoмисел» спiльники вирушили внoчi. На oднiй з вулиць встигли зрiзати чималу кiлькiсть кабелю, щo забезпечував телефoнним та Iнтернетзв’язкoм правобережну частину селища та три найближчих дo райoннoгo центру села. «Здoбич» чoлoвiки завантажили дo автoмoбiля, який належали oднoму зi спiвучасникiв.

Втiм на цьoму крадiї не зупинилися i спрoбували дiстати бiльший за дiаметрoм та вартiстю телефoнний кабель, але незакoннi дiї злoвмисникiв припинили пoлiцейськi.

Аналітика

Нещодавно, переглядаючи домашній архів, я натрапив на доволі цікаву статтю в №4 журналу «Розбудова держави» за 1994 рік. Вона має назву «29.IV.1918 – день народження українського військово-морського флоту». Стаття цікава за змістом, але ще більш цікава за авторством, бо написана Марією Дмитрієнко – доктором історичних наук, та Дмитром Табачником, який значився, як історик-політолог, кандидат історичних наук.

Д.Табачник запам’ятався нам, як один з чільних соратників Януковича, людина, що не приховувала своєї ненависті до всього українського і своєю діяльністю зробила для України чимало злого і шкідливого. Та, як не дивно, стаття, співавтором якої він був, відзначається правдивістю, що ґрунтується на аналізі документів тієї доби. Тож спостерігається досить парадоксальна метаморфоза, політичний кульбіт Д.Табачника, який, зробивши про себе названою статтею заявку, як про чесного і неупередженого історика, в подальшому перетворився на політичного шахрая і маніпулятора. Важко сказати, коли він був справжнім, але він не перший і не останній з-поміж тих, хто, добре розуміючи справжню суть історичних подій і суспільних процесів, заради особистої вигоди і збагачення стали служити злу і неправді. Адже найвідоміші російські пропагандисти Кисельов і Соловйов, які також порівняно недавно висловлювали цілком тверезі думки з приводу російсько-українських стосунків, історичних подій, сьогодні вже свідомо проповідують мракобісся і ненависть як до України, так і до всього цивілізованого світу, який, бач, не бажає підспівувати кремлівському фашистському диктатору.

Після переможного матчу «Інгульця» з ПФК «Суми» ми мали нагоду поспілкуватися в рамках невеличкого бліц-інтерв’ю з наставниками обох команд – Сергієм Лавриненком та Іллєю Близнюком і почути їх думки конкретно про цей поєдинок, про перспективи команд, про деякі інші речі, пов’язані зі станом вітчизняного футболу. Тож пропонуємо у скороченому вигляді його до уваги наших читачів. Спершу – фрагмент розмови з Сергієм Лавриненком.

- Сергію Дмитровичу, дозвольте привітати Вас і Ваших підопічних з перемогою, з красивою і цікавою грою, яку сьогодні продемонстрував «Інгулець». Зазвичай, тренери уникають виділяти когось у своїй команді, акцентуючи увагу на тому, що футбол – гра колективна, а отже і успі-хи, і невдачі гравці мають ділити порівну. Мабуть, це правильно. І все ж хотілося б дізнатися, хто в команді сьогодні став тим «мотором», тим «генераторам успіху», який, не зважаючи на прикрий і зовсім нелогічний пропущений м’яч, повів знову команду вперед і таки посприяв тому, щоб здобути перемогу?

Запрошуємо усіх взяти участь у святкуванні Дня Державного Прапора та 26–ї річниці Незалежності України

Програма святкових заходів:

23 серпня 2017 року

9.00 біля приміщення районної державної адміністрації та районної ради відбудуться урочистості до Дня Державного Прапора України «Прапор нашої Вкраїни має колір жовто-синій».

24 серпня 2017 року

9.00 – молебень у Свято-Покровській церкві «В ім’я процвітання України».

10.00 - Хода вишиванок «Вишивана Петрівщина», відкриття районної Дошки пошани «Славиться Петрівщина своїми людьми», урочистий концерт відзначення 26-ої річниці Незалежності України «Єдина країна – рідна Україна», спортивні та дитячі розваги, виставка-продаж робіт декоративно-ужиткового мистецтва, святкова лотерея з цінними подарунками , яка проводиться за сприяння народного депутата України Анатолія Кузьменка, та солодощами для дітей. А також ще багато приємних сюрпризів!

З 18.00 до 24.00 у парку відпочинку відбудеться танцювально-розважальна програма з вікторинами та запальною музикою від радіо «Маяк» Україна - «Вечірнє шоу Дизеля та Корабльова»

Під час святкування працюватиме виїзна торгівля.

І, звичайно ж, будемо вдячними учасникам та гостям свята, якщо ви прийдете у вишиванці чи в іншому стилізованому українському вбранні.

Оргкомітет.

Цього місяця свій 70-річний ювілей відзначає одна з найпоширеніших свого часу моделей радянського авіабудування, легендарний літак АН-2, добре відомий у народі під назвою «кукурузник». Побутує версія, що таке прізвисько літакові першими дали самі авіатори через те, що він найчастіше використовувався у сільському господарстві, зокрема при агрохімічній обробці полів, у тому числі й кукурудзи. Крім того - він був абсолютно невибагливим до обов’язкових для більшості літальних апаратів обладнаних злітно-посадкових смуг, тобто, умовно кажучи, міг сісти на будь-якому відносно рівному клаптику землі, навіть на кукурудзяне поле. Та й жовто-зелені кольори, в які фарбувалися більше половини цих машин, також посприяли закріпленню цієї неофіційної назви.

Днями головою райдержадміністрації Сергієм Завалієм було підписано розпорядження «Про проведення районного конкурсу хорових колективів «Битва хорів». Передбачається, що цей культурно-мистецький захід відбудеться у жовтні поточного року, і переможці його визначатимуться одразу в двох номінаціях: «Народний хор» (включатиме виконавців народного, академічного та естрадного співу) та «Хор ветеранів». Розпорядженням затверджено склад журі конкурсу, до якого увійдуть виключно фахівці з музичного і вокально-хорового мистецтва, та положення, яке регламентує умови, порядок і процедуру затвердження складу учасників, а також визначення переможців, які отримають дипломи Конкурсу та цінні подарунки.

Як зазначається в Положенні, метою вказаної культурно-мистецької акції є збереження традицій української пісенної творчості, розвиток вокально-хорового мистецтва в районі, активізація діяльності та підтримка аматорських хорових колективів, а також підвищення рівня виконавської майстерності учасників, збагачення репертуару новими вокально-хоровими композиціями.

Спортивні новини

Через те, що заключні матчі попереднього шостого туру гралися в понеділок, коли тираж «Трудової слави» було вже зверстано і відправлено до друку, ми не встигли ознайомити читачів районки з результатом виїзного поєдинку «Інгульця-2» в Одесі, де суперником нашої команди була місцева «Реал-Фарма». На жаль, наші футболісти поступилися «фармацевтам» з дещо непристойним рахунком 0:5. Втім, такі цифри на табло, які мали б свідчити про тотальну перевагу одеситів над петрівчанами, не зовсім точно передають реальне співвідношення сил на полі, адже «Інгулець-2» «посипався» лише після двох пенальті та видалення нашого голкіпера Максима Гурідова. А до цього неприємного епізоду гра проходила майже на рівних. Однак все ж маємо визнати, що «Реал-Фарма» перемогла цілком заслужено, адже об’єктивно змогла краще налаштуватися на гру. Можливо, рахунок не мав би бути таким розгромним, одначе зусиль наших футболістів, аби відмітитися бодай «голосом престижу» виявилося явно замало. Тож «Інгулець-2» поки що міцно «загруз» на дні турнірної таблиці, випереджаючи хіба що дві миколаївські команди «Суднобудівник» та «Миколаїв-2», а також запорізький «Металург». Наступну гру молоді «інгульчани» проведуть вже цієї суботи, приймаючи на своєму полі одного з лідерів чемпіонату – новокаховську «Енергію». Чи зуміють підопічні Андрія Кононенка подолати кризу і дати гідний бій «енергетикам» - побачимо вже зовсім скоро.

Володимир Кіфенко.

Петрівська РДА та Петрівський РС закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки в природних екосистемах. Що може зробити кожен, щоб попередити лісову пожежу та убезпечити себе, своє село, ліс?

Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі, ніколи не підпалюйте суху траву на полях або галявинах у лісі. Якщо побачите, як це роблять інші, постарайтеся їх зупинити й пояснити, чим небезпечні трав’яні пали. У будь-якому випадку ніколи не розводьте багаття в сухому лісі або на торфовищі. Насамперед, переконайтеся, що кострище розташовується на мінеральному ґрунті (піску або глині). Постарайтеся пояснити друзям і знайомим, що їхня необережність може послужити причиною пожеж. Відчувши запах диму, підійдіть ближче й з’ясуйте, що горить, у яку сторону дме вітер, яка небезпека поширення пожежі, чи є діти в зоні руху вогню. Оцініть ситуацію – чи варто намагатися загасити вогонь самотужки або краще поспішити за допомогою, щоб не втратити даремно часу й не дати вогню набрати сили.

Віта Малюта, завідувач сектору з питань цивільного захисту Петрівської РДА
Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Найбільш приємний і корисний відпочинок у теплу пору року — відпочинок на воді. Однак, перебуваючи на водних об’єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку.

Загальні правила поведінки:
1. Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен організовуватись у спеціально відведених для цього місцях.
2. Безпечніше відпочивати на воді у світлу пору доби.
3. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води — не нижче +18° С, повітря — не нижче +24° С

Поради
- Слідкуйте за станом ваших печей, димоходів, електро-проводки і електроприладів.
- Не вмикайте декілька приладів в одну розетку. Розетки повинні бути розміщені в легкодоступних місцях.
- Виходячи з дому, не залишайте увімкненими електро-прилади, газові плити чи печі.
- Не залишайте без нагляду дітей, не дозволяйте їм гратися сірниками та іншими займистими речовинами.
- Не бійтеся перебільшити небезпеку. Куди небезпечніше її недооцінити. Будьте уважними і обережними, але ніколи не панікуйте. У разі виникнення пожежі дійте розсудливо та швидко.

Пожежу легше попередити, ніж перемогти!

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Різноманітні боєприпаси випадково знаходять на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, на дні річок, проте частіше - у ґрунті.

Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно.

При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:
- не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку;
- відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
- відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
- припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;
- організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
- про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити місцеві органи влади (сільську раду, відділення поліції, районний відділ ДСНС України в області за номером 101).

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

На протязі липня-серпня 2017 року працівниками Петрівського РС в с. Іскрівка, с. Новий Стародуб, смт. Петрове, с. Луганка, с. Балахівка та на інших селах району були проведені рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання правил пожежної безпеки, правил поведінки на воді, рейдові перевірки щодо дотримання аграріями вимог пожежної безпеки на полях, а також проведення рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки.

Також працівниками Петрівського РС були проведені виступи у трудових колективах району та дискусійні майданчики у сільських та селищних радах.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

ПОТОМСТВЕННА ЗНАХАРКА

НАДІЯ

у смт Петровому

За допомогою добрих вищих сил, рук і молитов очищу душу, зніму прокляття, зурочення, намов¬ляння, привороти, відвороти, вінок безшлюбності, переляк, родове закляття, навіт. Допоможу в ліку ванні бородавок, простати, безпліддя, алкоголізму, хвороб суглобів, шкіри й енурезу, виганяю злих духів як із людини, так і з приміщення, виливаю на віск, сприяю ладу в сім’ї та бізнесі, повертаю віру в себе. Не ворожу, не кодую, не гіпнотизую.

Вартість прийому - 70 грн.

Попередній запис за тел.: 063-71-83-048.

Адреса: вул. Центральна, магазин «Лавка», 2 поверх (напроти Центральної районної лікарні). Дні прийому з 20 серпня по 25 серпня, з 8.00 до 18.00 год.