Ще кілька років тому в нашому районі вперше було за-проваджено європейський проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». До нього вдалося залучити спочатку невелику групу активістів, а згодом до громадських справ по розвитку сільських територій долучалося все більше і більше небайдужих мешканців багатьох сіл району.

Ось тепер на подібних засадах започатковано й інші проекти. Відрадно, що така співпраця двох гілок влади, органів місцевого самоврядування з різними суб’єктами господарювання та громадськості дає позитивні результати у розвитку сільської інфраструктури.

Триває один з найвідповідальніший періодів сільгоспвиробничого процесу. Хлібороби на протязі року доклали чимало зусиль, аби отримати щедрий урожай. Яким буде цьогорічний коровай та про інші сільськогосподарські справи - сьогодні наша розмова з начальником відділу АПР Петрівської РДА Тетяною Жалобою.

- Тетяно Василівно, в яких погодних умовах зростав цьогорічний урожай та скільки гектарів ранніх зернових культур належить зібрати?

- На території нашого району маємо до збирання майже 27 тисяч гектарів таких культур. Більшість цих площ засіяно озимою пшеницею та ячменями. Загальна врожайність цих культур, на даний час, поки що сягає 31 центнер з гектара, а загальна зібрана площа, станом на 21. 07, становить 48 %. На косі нині рапс, клин якого по району становить майже 3 тисячі гектарів, при врожайності 28 центнерів з гектара. Проводиться збір гороху, посіви якого становлять 1 тисячу гектарів, врожайністю також не радує. Взагалі, на ранні зернові культури цьогоріч, як ніколи, вплинули погодні умови. Осінні сходи озимих культур, за відсутності достатньої вологи, були недружніми, або і зовсім відсутніми, рясними опадами не порадувала й весна. А ще на розвиток рослин негативно вплинули квітневі морози. Отже звідси і маємо не дуже втішні результати.

30 липня - День працівників торгівлі

У Петровому багато крамниць і приватних підприємців, які торгують м’ясними виробами, та особливою популярністю користується фірмова точка продажу торговельної мережі «Наша Ряба».

Тут достатньо великий асортимент якісної продукції, яка не залежується на прилавку. До того ж, м’ясні вироби не заморожені, а охолоджені, що особливо подобається покупцям. Ще однією вигодою, яка приваблює людей, є програма лояльності «Сімейний Гаманець»: постійні покупці, які є учасниками програми, отримують бонуси, що дає змогу накопичити певну суму і витратити її на придбання продукції у фірмових точках продажу «Нашої Ряби».

Фотофакт

Ми вже не раз згадували на сторінках газети, що час від часу про себе дають знати люди, які не цінують те, що робиться задля поліпшення якості нашого з вами життя. Петрове, як і решта населених пунктів району, розвивається, оновлюється, щодня стає красивішим. Це із задоволенням відзначають на різноманітних сайтах і форумах в Інтернеті наші земляки, яких доля розкидала по різних країнах і континентах, коментуючи фотографії новозбудованих і оновлених об’єктів в рідному селищі.

Та, на жаль, ще трапляються факти вандалізму, які важко пояснити здоровим глуздом. То хтось пошкодить новозбудовану автобусну зупинку, то зламає лавочку, то вирве з корінням кущі чи квіти з клумб на набережній, або в парку відпочинку.

Жителі області стурбовані високими цінами, найбільше довіряють ближчим до них головам районних рад та райдержадміністрацій, погано знають голову обласної ради, та погано орієнтуються щодо процесу створення об’єднаних територіальних громад.

Про результати соцопитування поінформував керівник Центрально-Української соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук, доцент Едуард Клюєнко на апаратній нараді в облдержадміністрації. У другій половині червня соціологи опитали 600 респондентів у 33-х населених пунктах нашої області по репрезентативній вибірці з похибкою 4,2%.

Дослідження показало, що переважна більшість жителів області - майже 60% вважає найважливішою проблемою високі ціни, більше 40% назвали безробіття і майже третина опитуваних – корупцію. При цьому на питання, чи була у них цього року необхідність давати хабара, «так» відповіли менше десятої частини опитуваних. Серед них більше половини стверджують, що така необхідність у них виникла у медичних закладах. На навчальні заклади, органи влади та поліцію вказала менша кількість людей.

З квітня 2017 року запроваджена система автоматизованого мо-ніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН (далі – СМ КОР), з 01.01.2017 працює у повноцінному режимі.

Новий механізм дозволяє автоматично аналізувати податкову накладну на наявність ризиків, запроваджено Податковим кодексом України для підвищення ефективності боротьби з ухиленням від оподаткування.

Починаючи з 01.07.2017 реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Реєстр) може бути зупинена відповідно до пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України у разі відповідності такої податкової накладної / розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі.

Репортаж з місця події

Зустріч з однокласниками. Вона повертає нас у ті незабутні роки юності, спогади, які так бережемо у пам’яті. І скільки б років не пройшло, мить зустрічі завжди щемлива і хвилююча. А тим паче ще й такий поважний ювілей – 50 років. Суботньої літньої днини з усіх усюд з’їжджалися колишні учні 10-А класу, випускники 1967 року Петрівської середньої школи.

Випускники… Це у школі вони були галасливою зграйкою, а зараз у них за плечима великий досвід самостійного життя. Зустрівшись, вдивлялися в обличчя однокласників, прагнули побачити нові риси. Та ні, так, як було раніше: ті ж ямочки на щоках, тільки трішки змужніли чи додалось сивини у волоссі.

Після школи усі розійшлися. Хтось обрав професію економіста та бухгалтера, як Людмила Шевченко (Ємельяненко), котра працювала начальником контрольно-ревізійного відділу Петрівського району, чи Ольга Антоненко (Лопатенко) - головним бухгалтером фінуправління Петрівської РДА, Ніна Абрамова (Гречана) - провідним спеціалістом РВ УМВС Петрівського району, Лідія Федорова (Ковальова) - головним бухгалтером комбінату комунального підпри-ємств, Любов Дяченко (Стрижак) - головним податковим інспектором Знам’янського району, Світлана Алексеєва (Запека) - викладачем англійської мови, яка п’ять років працювала педагогом в США, Марія Шипоша (Петренко) - орга-нізатором роздрібної торгівлі «Союздруку» та оператором поштового відділу районного вузла зв”язку, інші навчались у технічних навчальних закладах, як, наприклад, Іван Сердюк - електромеханік суднових електричних установок, останній час працював у РБК методистом з охорони культурної спадщини, Володимир Стець працював механіком та був головою профкому КСП ім. «Леніна», а ще хтось обрав для себе звичайну хліборобську чи робітничу професію. Головне, що всі вони знайшли себе, проторивши свою стежину у житті, але і не зрадивши своїм захопленням та шкільній дружбі, якій залишились вірні через стільки років.

Листи наших читачів

Шановні жіночки-пра-цівниці Територіального центру соціальної допомоги, дорогі мої красуні! Немов білі лілії, що прикрашають світ, так само й ви прикрашаєте наше буття, нашу дійсність. Ваша праця дуже нелегка, адже знаходити спільну мову з нами – людьми похилого віку, котрі нерідко мають непростий характер і складну долю, - не кожен зуміє… А ось вам це вдається, ви знаходити підхід до кожного.

Інна Олександрівна Лук’янова – чудовий керівник, дуже чуйна і уважна до нас – своїх підопічних – людина. Та й усі її колеги-підлеглі ставляться до своєї справи з любов’ю і добротою. І для нас це дуже важливо, адже серед нас є чимало таких, хто не має до кого звернутися за допомогою чи навіть просто за добрим словом.

А від вас, дорогі наші, ми чуємо добрі слова, відчуваємо людяне ставлення та й просто душевне тепло.

Тож дякуємо вам за вашу любов і теплоту, за турботу про нас – стариків. Адже для нас це дуже багато значить. Дякуємо вам за те, що ви є. І нехай вам завжди світить сонечко й ніколи не буде війни.

Мотрона Ковтун, пенсіонер, ветеран праці, інвалід першої групи.

Управління Держпраці у Кіровоградській області наголошує, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю, на відпочинок, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також, у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності. Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою. Про це – в інтерв’ю начальника Управління Держпраці у Кірово-градській області Сергія Подорожного.

- Які наслідки для працівника, який погоджується працювати без оформлення трудових відносин?

- Погоджуючись на таку роботу, громадянин автоматично та власноручно позбавляє себе права на рівність у своїй гідності та правах. Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання тіньової зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку тощо.

Спортивні новини

Коли бригада арбітрів кубкового матчу «Інгулець» - «Полтава», на чолі з киянином Володимиром Новохатнім, озна-йомилася із заявкою нашої команди на цей поєдинок, хтось із них кинув: «Ми думали «Інгулець» ставить перед собою серйозні завдання, а тут таке ось…». Розчарування арбітрів було викликане тим, що в заявочному списку майже не виявилося гравців основного складу команди. Принаймні з тих гравців, що виходили на поле минулої суботи на календарну гру першості проти одеської «Жемчужини», цього разу в футболці «Інгульця» був лише Віталій Рябушко. Однак президент клубу Олександр Поворознюк цілком серйозно відповів: «Ніякої капітуляції, ніяких прохідних матчів – ми граємо тільки на перемогу!» А вже пізніше пояснив такі дії наступним чином: «По-перше, ігри чемпіонату, разом з кубковими іграми, позначені досить щільним графіком. Виходить, що протягом тижня гравці мають зіграти три матчі. Хто хоч трохи колись серйозно займався спортом і має уявлення про те, що таке цикл підготовки, той зрозуміє, що зіграти з повною самовіддачею, на максимумі зусиль за таким щільним гра-фіком просто неможливо. А по-друге, – клас команди, якщо вона ставить перед собою серйозні завдання, визначається не лише рівнем підготовки основного складу, а й, як мовиться, - «надійним тилом», тобто дублем, здатним в будь-який момент замінити гравців основи, і при цьому загальний рівень команди не повинен знижуватися. Отож, коли ще, як не в кубкових поєдинках, дати гравцям, які з якихось причин не потрапляють до основи, можливість проявити себе, довести на полі, що вони анітрохи не слабші, ніж їхні партнери з основи? Адже яким сильним би не був футболіст – якщо він не матиме ігрової практики, рівень його кваліфікації неодмінно занепадатиме, тож ми просто зобов”язані надавати їм таку практику».

Мешканці будинку № 32-А, що по вул. Центральній, багато років зверталися до місцевої влади з питанням ремонту даху. Нарешті, наша мрія здійснилася, і ми за це щиро вдячні голові райдержадміністрації С.В.Завалію, голові районної ради Т.В.Сакарі, Петрівському селищному голові С.О.Тилик, всьому депутатському корпусу райради та начальнику Петрівського ККП В.А. Коліснику, котрі допомогли вирішити наболілу проблему.

Як добре, що на світі ще є такі чуйні, уважні й небайдужі люди! Залишайтеся завжди такими, нехай у всіх добрих справах вас супроводжують успіх і удача!

Завдяки повідомленню працівника охорони підприємства ПрАТ «ЦГЗК», якому належить майно, зловмисника вдалося спіймати за «гарячими слідами» та вилучити викрадене.

«18 липня до Петрівського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що близько 2-ї години ночі поблизу одного з сіл на 14 кілометрі залізничного перегону скоєно крадіжку 2-х металевих підкладок та 1-ї металевої шпали.

На місце події прибула слідчо-оперативна група. Поліцейські встановили особу зловмисника. Ним виявився 30-річний мешканець м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. У злодія, крім викраденого майна, вилучили і пристрій, яким він збирався перевозити «здобич».

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – до 3 років позбавлення волі.

На даний час вирішується питання щодо повідомлення зловмиснику підозри у вчиненні вказаного злочину», - розповів начальник Петрівського відділення поліції Олександр Лисенко.

 

Дорогого хрещеного батька ВОЛОДИМИРА МИКОЛАЙОВИЧА РЕВУ.

Здоров’я міцного, хліба смачного,
Настрою гарного, неба безхмарного,
Нехай Божа поміч завжди з Вами буде,
Нехай і надалі шанують Вас люди.

З повагою хрещениця Оксана з сином.
смт Петрове.

Дорогого чоловіка, батька, дідуся ВОЛОДИМИРА МИКОЛАЙОВИЧА ГНАТЮКА!

Нехай здоров’я добрим буде,
Хай у роботі ладиться усе.
За гарні справи хай шанують люди,
В сім’ю хай доля затишок несе.

З повагою дружина, дочка, зять, син, невістка та онуки.