Під час візиту Андрій Олександрович здійснив виїзний прийом громадян та ознайомився з ходом ремонтних робіт, які проходять у Петрівській центральній районній лікарні.

Спільно з головою районної державної адміністрації Сергієм Завалієм і головним лікарем райлікарні Миколою Яновським оглянули результати вже виконаних робіт у харчоблоці дитячого відділення, який ремонтується в рамках програми «Здоров’я наших дітей», ініційованої Сергієм Кузьменком (на верхньому знімку).

В їдальні та кухні відділення укладено яскравий кахель, підлога вкрита ламінатом, залишилося завезти та встановити нові меблі. Будівельники зараз приступили до ремонту санітарного блоку, де теж плануються не менш привабливі і якісні перетворення.

Днями голова районної державної адміністрації Сергій Завалій провів перше засідання районної постійно діючої комісії з контролю за надходженням податків і зборів до місцевих бюджетів.

Відкриваючи засідання, Сергій Володимирович зазначив: «Враховуючи ситуацію, яка склалася з надходженням коштів до місцевих бюджетів від оподаткування доходів фізичних осіб, які одноосібно обробляють земельні ділянки площею більше, ніж 2 га, районною радою було прийнято рішення про посилення контролю за надходженнями до місцевих бюджетів.

Очевидно, найголовнішою подією тижня, що минув, став початок дії безвізу, тобто можливості вільного перетину державного кордону українськими громадянами в 34 європейських країни за біометричними паспортами. На момент написання цього матеріалу вже понад 3 тис. громадян України скористалися цією можливістю.

Щоправда, як це часто у нас буває, - будь-які, навіть об’єктивно позитивні речі тут же применшуються, нівелюються наріканням скептиків: мовляв, для чого нам той безвіз, якщо з рівнем наших доходів ми й власною країною далеко не завжди можемо подорожувати. На жаль, значна частка правди в цих словах є.

І все ж, безвіз – це чудово! Гадаю, футбольні убо-лівальники звернули увагу, якою потужною була убо-лівальницька підтримка нашої збірної в Тампере, що у Фінляндії, під час її останнього матчу з національною збірною цієї країни? Здається, українців на стадіоні було навіть більше, ніж місцевих любителів футболу. Ще кілька тижнів тому ми про це не могли й мріяти. Навіть, коли значні спортивні події відбувалися неподалік західного кордону нашої країни, представництво українських любителів спорту завжди було прикро незначним. І ось, нарешті, цю сумну тенденцію подолано.

18 червня - День медичного працівника

Кожен з нас, будучи здоровим та сповненим сил, відчуває в собі бадьорість і геройство. Але куди ж діваються і хоробрість і геройство, коли здолає неміч?! Стаємо тихими, сумирними, покірними, як діти, і відразу крокуємо до лікарні, та ще й запитуємо в реєстратурі, хто саме з лікарів веде прийом? Адже всі вони різні і по-різному зуміли себе зарекомендувати на медичній ниві.

Проте, мабуть, ніхто не поставить під сумнів, що завжди великим запитом пацієнтів користувалася ще з перших кроків у нашій райлікарні невропатолог Раїса Павлівна Амброзяк.

Гордість Петрівщини

Цікавлячись історією свого села Луганка, ми часто зустрі-чали імена видатних односельців, серед яких - Іларіон Михайлович Кулібаба, Данило Данилович Висоцький, Анатолій Гаврилович Лисицін та Іван Гаврилович Міщанін. Пройшов час, і знову в газетах з”являється прізвище Міщаніних, але тепер уже спадкоємців Івана Гавриловича - сина Володимира Івановича та онука Костянтина Володимировича, які продовжили справу своєї сім’ї. Іван Гаврилович Міщанін – це Людина з великої літери, який пройшов тяжкий воєнний шлях, закінчив вищий навчальний заклад та був справедливим і трудолюбивим керівником. Саме він започаткував сімейну династію хліборобської праці. Іван Гаврилович народився 25 листопада 1914 року в с. Велика Рубльовка Полтавської губернії (пізніше Котелевський район Полтавської області) в селянській сім’ї. У 1931 році закінчив семирічку і в цьому ж році вступив до лав ВЛКСМ (Всесоюзної Ленінської комуністичної спілки молоді).

У листопаді 1941 року призваний до лав Червоної Армії. На фронті І.Г. Міщанін був рядовим бійцем. Брав участь у визволенні Ростова, Астрахані, Ставрополя. Згодом закінчив Перше Харківське танкове училище. Як командир танка Т-34, отримав призначення на Другий Український фронт у 21-шу Гвардійську танкову бригаду. Екіпаж Міщаніна визволяв не лише рідну землю, а й пройшов з боями Угорщину, Чехословаччину, Австрію, брав участь у запеклих боях на озері Балатон. Дійшовши до Австрії, екіпаж захопив стратегічний міст через Дунай.

Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» та Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» управлінням соціального захисту населення ра-йонної державної адміністрації постійно здійснюються заходи щодо забезпечення реалізації права громадян на звернення.

За 2016 рік до управління соціального захисту населення надійшло 393 звернення, що на 212 більше проти 2015 року та на особистому прийомі у начальника управління побувало 127 громадян, що на 26 більше проти минулого року.

Із загальної кількості звернень до управління соціального захисту населення з Урядової “гарячої лінії” надійшло 247 заяв (63%) та з Кіровоградського контактного центру 113 заяв (29%).

Мені не раз доводилося натрапляти в Інтернеті на старі фотографії радянських часів, зняті в різних містах Радянського Союзу в 50-і – 60-і роки минулого століття. Звернув увагу, що модно було носити одяг, або його певні атрибути різних національностей, хоча ми всі й вважалися тоді єдиним радянським народом. Люди одягали середньоазіатські тюбетейки, російські косоворотки, українські вишиванки. Причому, не тільки на свята, а й в побуті. На трибунах московських стадіонів під час футбольних матчів можна було побачити чимало уболівальників у вишиванках. Та й тодішній керівник держави Микита Хрущов полюбляв їх одягати, хоча і не був, як дехто помилково вважає, етнічним українцем.

Нині щораз активніше проходить Всесвітній День вишиванки, хоча і не вважається офіційним святом. На Петрівщині свято також було яскравим і масовим. Ми подавали репортаж про його відзначення, але через брак газетної площі не змогли тоді відобразити всі цікаві моменти. Тож публікуємо сьогодні кілька цікавих фотографій, знятих того дня.

Священним обов’язком кожного громадянина України є захист Вітчизни. І на районному етапі змагань Всеукраїнської патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), майбутні захисники Вітчизни мають змогу показати свою силу, витримку та мужність. Метою гри є благородне покликання підготовки молоді до виконання конституційного обов’язку щодо захисту Батьківщини у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, а також виховання майбутніх захисників Вітчизни на бойових традиціях українського народу.

Незважаючи на складні погодні умови цієї весни, спортивне свято таки відбулося. Воно пройшло на базі Петрівського «НВО - гімназія». У змаганнях взяли участь учні Петрівського НВО «ЗШ І-ІІІ ст. – гімназія» «Козак», Балахівської ЗШ І-ІІІ ст., «Спалах», Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. «Хутор», Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. «Слава козацька» та Луганської ЗШ І-ІІІ ст. «Отамани». Оцінювало виступи конкурсантів журі у складі: Дмитра Суліми – методиста районного методичного кабінету; Валентини Бойко – директора центру дитячої та юнацької творчості та Олександра Братченка – військового комісара Петрівського РВК.

Сезонна смакота

Вітаміни

Вишня – це традиційна для наших широт ягода. Дозріває вона в червні, а тому саме в цей час потрібно поспішати оздоровитися нею і запастися на зиму. Темно-червоні плоди вишні мають кисло-солодкий смак, а тому багато хто не наважиться за один присід з’їдати безліч ягідок, віддаючи перевагу спорідненій черешні.

Однак саме вишня оспівується в літературних творах, їй присвячені шедеври мистецтва, а кулінарних рецептів зі свіжою вишнею не злічити за кілька хвилин.

Вишня – абсолютно калорійний продукт. У 100 його грамах міститься близько 50 калорій, він покращує процеси травлення та обміну речовин, сприяє розщепленню жирової тканини, а тому дуже рекомендований тим, хто прагне до схуднення.