Українська пісня! Хто не був зачарований нею, хто не згадує її, як своє чисте, прозоре дитинство, свою юність, красиву і ніжну. Який митець не був натхненний її мелодіями? Яка мати не співала цих легких, як сон, пісень над колискою своїх дітей? Ідучи в похід, воїн брав три речі: хліб – для життя, зброю – для боїв, а пісню – як душу Батьківщини.

Цими днями районна організація ветеранів України, відзначила свою 30-ту річницю. Цій даті був приурочений пісенний фестиваль «Українська пісня єднає нас!» ветеранських хорів, який пройшов в у Олександрівському сільському клубі. У ньому взяли участь хорові колективи Петрівщини та друзів-колег з міста Олександрія.

Концертну програму відкрили почесні гості свята: голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, перший заступник голови РДА Тетяна Панета, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко та справжні любителі і шанувальники української пісні.

Гостей приймав у своєму клубі народний аматорський фольклорний колектив автентичного співу «Джерело» (керівник - Одарка Когут). Він робить вагомий внесок у збереження та примноження українських традицій, береже безмежну відданість українській культурі, бере участь у розвитку і пропаганді національного мистецтва, показує високу майстерність виконання у заходах районного, обласного, Всеукраїнського та навіть Міжнародного рівнів. Минулого року колектив відзначив 25-річ-чя від дня заснування, і за цей період був не-одноразовим учасником районних масових заходів, обласного свята фольклору «Невичерпні джерела».

У вересні 2008 року народний аматорський колектив «Джерело» брав участь в осінньому ярмарку у Музеї народної архітектури та побуту України.

У 2009 році колектив став учасником Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» у Житомирській області.

У 2016 році «Джерело» побувало в м. Києві на зйомках музичної програми для всіх поколінь «Фольк-Мюзік» на запрошення народної артистки України Оксани Пекун.

Народний аматорський фольклорний ансамбль автентичного співу «Джерело» Олександрівського СК доносить до слухача ті зразки української народно-пісенної творчості, які зберігають та популяризують традиційну культуру рідного краю.

У 2016 році колектив за сумлінну плідну працю було вшановано на районній Дошці пошани.

Наступними виступили учасники аматорського хорового колективу ветеранів України «Мелодія життя» Олександрійської міської ради. Цей колектив було засновано у 2008 році, а очолює його активний, з твердою життєвою позицією Володимир Щур.

Хоровий колектив є активним учасником усіх культурно - дозвіллєвих заходів Олександрійщини. У Міжнародному конкурсі талантів «Овація», який проходив в Олександрії, ветеранський хор «Мелодія життя» зайняв І місце. До речі, учасницею хору є учасниця бойових дій, визволителька Олександрії, почесний житель міста Лідія Марківна Томіліна, якій 15 травня цього року виповнився 91 рік.

Далі в програмі фестивалю звучали пісні аматорського хорового колективу районної ветеранської організації Петрівського району «Водограй».

Цей самобутній колектив - людський потік невичерпної енергії і завзяття людей поважного віку. Створено його не так і давно, у 2016 році. Завдяки зусиллям кожного з учасників колективу він набуває популярності серед жителів Петрівщини. Керує колективом Леонід Старов. З хвилюванням сприйняли його учасники свій перший виступ на заході, присвяченому Міжнародному Дню людей похилого віку, який підтвердив їхню високу оцінку і майстерність виконання. Далі були виступи на День Захисника України (14 жовтня), День працівників сільського господарства, новорічні щедрівки. Ентузіазму учасникам колективу не позичати, вони виступають на багатьох ра-йонних заходах. До цих виступів старанно готуються, навіть за складних погодних умов обов’язково збираються на репетиції.

Кожен колектив виконав по три пісні, дарував свою творчість і місцевий дует «Два куми». Насамкінець, звичайно, всіх учасників хорових колективів ветеранів України віншували, нагороджували дипломами та дарували подарунки і квіти. Пісенна зустріч всім сподобалася і запам’яталася, адже, як говорять самі ветерани – пісня дає наснагу і продовжує їхнє життя.

Олена Приходкова.

На знімках: спільне фото усіх учасників пісенного фестивалю; активні глядачі та гості пішли у танок під веселу пісню гурту «Два куми»; нагороджується народний аматорський колектив «Джерело» (диплом отримує художній керівник Д.Когут).