Іванівська сільська рада, на відміну від деяких, які об’єднують по кілька населених пунктів, невелика, компактна. Зрозуміло, що і її фінансова спроможність не така, як у найпотужніших громад. Про це говорив голова райдержад-міністрації Сергій Завалій під час зустрічі з активом громади в рамках об’їзду територій керівництвом району. Тут, крім голови райдержадміністрації, побували його перший заступник Тетяна Панета і голова районної ради Тамара Сакара.

Відкрила зустріч, представила гостей її учасникам і коротко розповіла про роботу по виконанню програми соціально-економічного розвитку території та поточну роботу Іванівський сільський голова Людмила Коломієць.

Вона доповіла, що вулиці села освітлені, жителі забезпечені водою – практично біля кожного двору є колонка або колодязь. Все роблять гуртом, велику допомогу громаді надає керівник базового господарства Володимир Деркач. Всі установи соціальної сфери в нормальному стані. Як і скрізь, людей хвилює стан доріг та невизначеність щодо процедури об’єднання громад.

С.Завалій додав до сказаного вище, що кожна територія специфічна, бюджети кожної з громад району мають різні можливості щодо надходжень, крім самодостатніх є і дотаційні. Але Іванівська громада, яка працює у плідному тандемі з В.Деркачем, підтримує загальнорайонні програми.

Стан доріг – загальнодержавна проблема, яка є однією з головних перешкод для об’єднання громад. Причиною такого стану доріг є те, що в минулі роки на цю проблему не звертали належної уваги, вона замовчувалася. Зараз її визнали такою, що гальмує розвиток економіки, є однією з перешкод на шляху євроінтеграції. Але нинішній стан фінансування дорожнього будівництва, на жаль, і зараз не додає оптимізму. Часто відремонтовані дороги швидко руйнуються автотранспортом, який перевищує будь-які нормативи навантаження. Цьому сприяє недосконала законодавча база і надзвичайно незадовільне забезпечення відповідними приладами і обладнанням служб, які мають контролювати діяльність автоперевізників.

Т.Сакара також підтвердила слова голови райдержадміністрації, що, хоча Іванівська територіальна громада і невелика, але бере участь в реалізації програм, що стосуються кожного жителя району – діяльності Центральної районної лікарні, районного Будинку культури, інших установ. Свій план со-ціально-економічного розвитку також виконується, що є наслідком продуктивної взаємодії двох керівників: територіальної громади - Л.Коломієць і базового господарства - В.Деркача.

Процес об’єднання громад також поки що викликає багато запитань, адже вже є приклади негативних наслідків, коли маленькі населені пункти залишаються поза зоною уваги керівництва об’єднаних громад, як і загальнорайонні проблеми. Тому слід якомога ефективніше використовувати кошти на розвиток території, а також звернути увагу на те, що можна використовувати можливості різноманітних грантових фондів. Для цього слід заохочувати громадську активність, ініціативу громадських об’єднань. А керівники структурних підрозділів райдержад-міністрації, працівники районної ради завжди готові в цьому надати відповідну допомогу.

Побували гості в місцевому ФАПі, сільському Будинку культури.

Завідуюча ФАПом Тамара Марченко повідомила, що медичний заклад непогано устаткований необхідним обладнанням, має лікарські засоби для надання першої невідкладної допомоги.

Особливо сподобався керівникам району ДНЗ «Мрія», яким керує Олена Гасенко – надзвичайно активна, ініціативна і завзята людина. Дитсадок має затишний, ошатний вигляд, тут створені чудові умови для перебування, харчування і виховання дітей, тому жодна дитина не залишилася поза дошкільним навчальним закладом. Вихованці щороку беруть участь в конкурсах дошкільнят, отримують призи і заохочення, вони – незмінні учасники сільських масових заходів, концертів. Надовго запам”ятається сільчанам відзначення Дня працівників сільського господарства, на якому з концертною програмою виступили вихованці ДНЗ.

За харчування батьки платять 8 гривень за день, хоча реально воно коштує 22 – 24 гривні. До того ж, не в кожній сім’ї мають змогу щодня забезпечити дитину таким різноманітним і збалансованим харчуванням, як в дитсадку. Різниця в платі за харчування покривається за рахунок фінансування з місцевого бюджету. Як і інші питання функціонування закладу.

- За рахунок перевиконання бюджетних надходжень, наприклад, придбали нові меблі, – говорить Л.Коломієць. - Буде ще перевиконання - будемо вирішувати питання заміни вікон.

- Ми допоможемо це вирішити, – запевнив С.Завалій.

О.Гасенко із задоволенням зізналася, що суттєву допомогу надають батьки, які активно допомагають впорядковувати територію закладу. За їхньої ініціативи і безпосередньої участі розширили квітники, висадивши чимало троянд, заклали фруктовий сад.

Підсумовуючи побачене в Іванівці, С.Завалій зауважив, що хочеться ще ефективніше працювати, щоб кожне село стало красивим і впорядкованим, а жителі почували себе комфортніше.

Т.Сакара додала, що Іванівка справляє враження однієї дружної сім’ї, бо люди тут небайдужі, люблять своє село, намагаються зробити його затишнішим і красивішим.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Л.Коломієць доповідає про стан справ в громаді; ФАП з новими вікнами; Т.Марченко: «Маємо все необхідне для першої медичної допомоги»; знайомство з ДНЗ «Мрія»; куточок українського побуту в ДНЗ.