У відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 1 серпня 1992 року «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, має бути проведена така атестація.

Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджені постановою Міністерства праці України та Міністерства охорони здоров’я від 01 вересня 1992 №41.

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

Персональна відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівників підприємств, які мають дбати про реалізацію завдань соціальної захищеності людини праці в процесі виконання нею виробничої програми.

Саме атестація робочих місць за умовами праці забезпечує конституційне право працівників на безпечні і здорові умови праці та в практичному обґрунтуванні їх законодавчо визначеного права на пільги та компенсації, що надаються за роботу в шкідливих і важких умовах праці та за особливий характер праці згідно до чинного законодавства.

Так на підставі статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», громадяни, які зайняті на визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року №36 виробництвах, професіях (посадах), мають право на достроковий вихід на пенсію при умові, що їх фактична зайнятість в шкідливих і важких умовах складає не менше 80% робочого часу.

Таку зайнятість визначає атестаційна комісія за результатами спостереження, а дослідження рівня факторів виробничого середовища за професіями, які атестуються, має здійснити ліцензована лабораторія.

У відповідності до статей 7;8 Закону України «Про відпустки» громадяни, які працюють на виробництвах, в цехах, за професіями та посадами, зазначеними у списках, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290, мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу в шкідливих і важких умовах праці та за особливий характер праці.

За підсумками атестації, на підставі статті 51 Кодексу Законів про працю України та згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 року №163 працівники певної професійно-посадової спрямованості мають право на скорочення тривалості робочого тижня, а у відповідності до статті 100 КЗпП України працівники, які задіяні на важких роботах , на роботах з шкідливими умовами праці мають право на підвищену оплату праці.

Таким чином, атестація робочих місць за умовами праці, її якість та систематичність проведення має визначальне значення в забезпеченні комплексу соціальних гарантій для людини праці. За порушення вимог законодавства щодо атестації робочих місць, передбачено адміністративну відповідальність.

Виходячи з цього, за станом атестації робочих місць за умовами праці та за виконанням рішень атестаційної комісії має дбати і профспілковий актив підприємства.

Контрольно - наглядові функції у сфері умов праці, на ра-йонному рівні, покладено на управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації