26 квітня 2017 року працівниками Петрівського РВ пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України на базі Петрівського навчально-виховного комплексу, за участю підоблікових неповнолітніх осіб, проведено захід до Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля. Дітям розповідалося та було продемонстровано документальний фільм «Чорнобиль – за секунду до катастрофи» про найбільшу в історії людства техногенну трагедію. Як відомо, саме 26 квітня 1986 р. о 1:23:44 за київським часом, із інтервалом у дві секунди сталося два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції.

Внаслідок вибуху та під час гасіння пожежі, що тривала 10 днів, загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. 28 героїв-пожежників на чолі з 23-річним лейтенантом Володимиром Правиком вже в першу годину після вибуху працювали на місці аварії. Більшість із цих молодих звитяжців загинули у вогні або невдовзі померли внаслідок отримання високої дози опромінення.

600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні території, отримали високі дози радіації. Лише за офіційними даними, радіоактивного опромінення зазнали близько 8 400 000 мешканців України, Білорусі та Росії.

Забруднено понад 155 000 кв. км території, у тому числі майже 52 000 кв. км сільськогосподарських угідь. Понад 404 000 людей назавжди залишили рідні домівки й були переселені в інші регіони. А тисячі людей вирішили залишитися в Зоні, під щоденним впливом радіації.

До кінця 1986 р. четвертий реактор Чорнобильської АЕС накрили «саркофагом», який збудували мобілізовані солдати й добровольці. Станція знову запрацювала. Однак у 1991 та 1996 роках на АЕС сталися ще дві великі аварії з пожежами, тож згодом були зупинені спочатку другий, потім перший реактори. Останній, третій, зупинили у 2000 році. 15 грудня 2000 р. Чорнобильська АЕС, як виробник електроенергії, припинила своє функціонування.

У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ пробації Південного міжрегіонального управ-ління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України