На Петрівщині урочисто відзначили 72-у річницю Перемоги

У той час, як Росією прокотилася чергова хвиля «побєдобєсія», в Україні під гаслом «Пам’ятаємо! Перемагаємо!» намагалися достойно відзначити 72-у річницю перемоги у Другій світовій війні. На жаль, як і в попередні роки, не обійшлося без провокацій і протистояння між політичними опонентами.

На щастя, в Петровому все пройшло без ексцесів, День Перемоги відзначили на належному рівні як справжнє свято.

Над святково прикрашеним селищем з самого ранку лунали мелодії патріотичних пісень та пісень, присвячених Перемозі, у запису, марші й інші музичні твори у виконанні духового оркестру.

Допоки шикувалися учасники урочистої ходи, під звуки загону барабанщиць до площі підійшла колона Петрівського НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів-гімназія», учні якого підготували флешмоб «Україна – це ми!». Завершився він тим, що в небо здійнялася ціла хмара різнокольорових повітряних кульок.

В урочистому мітингу «Безсмертний подвиг не забутий», який пройшов біля братської могили загиблих воїнів, взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, Петрівський селищний голова Світлана Тилик, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, ветерани Великої Вітчизняної війни Іван Павлович Заудальський і Павло Якович Стрілець, воїни АТО, благочинний Петрівського району протоієрей Дмитро Городецький, працівники райвійськкомату, представники громадськості селища, молодь.

З привітанням з нагоди Дня Перемоги до присутніх звернулися С.Завалій, Т.Сакара, С.Тилик, О.Гіюк, отець Дмитрій, Петрівський районний військовий комісар Олександр Братченко. Вони говорили про подвиг воїнів, які перемогли гітлерівський фашизм, про подвиг народу, який виніс на своїх плечах тягар війни, зробив усе для перемоги. Згадували і звитягу нинішніх захисників Вітчизни, які на землі Донбасу кують майбутню перемогу над загарбниками і бандитами-сепаратистами.

Запорукою того, що пам’ять про Перемогу не зітреться з роками, став виступ представниці юного покоління - учениці Петрівського НВК Вікторії Висоцької.

Хвилююче звучать слова ведучої:
Словами говорити неможливо.
Оця хвилина більше нам розкаже,
Ніж тисячі, а чи мільйони слів.
Солдатів подвиг, про який сьогодні
Дізнались ми, не вимовить словами,
А тільки серцем можна це сказати,
Але воно, на жаль, не має мови,
А тільки біль…

Хвилина мовчання і залпи салюту стали свідченням вшанування пам’яті воїнів, які полягли на полях битв Другої світової війни.

До пам’ятника загиблим воїнам та плит з їхніми іменами лягли гірлянда та живі квіти, прозвучала пісня «Перемога» у виконанні К.Карабилової.

Після закінчення мітингу в парку відпочинку відбувся святковий концерт, учасники заходу мали змогу переглянути тематичну виставку «Герої твої, Петрівщино», присвячену війні і Перемозі, скуштувати смачної солдатської каші, приготованої за спонсорської допомоги підприємця Юрія Больбота.

    

Анатолій Рябоконь.

На знімках: фрагменти святкових урочистостей.