Ще в 90-х роках, за президентства Л.Кучми, було взято згубний для України курс на ліквідацію колективних господарств, замість їх ефективного реформування. Раніше в колгоспах розвивалися всі галузі: крім рослинництва і тваринництва, які вважалися головними, практично в кожному колгоспі було птахівництво, городництво, садівництво і, звичайно ж, пасіка. Адже з давніх-давен наші пращури були вправними бджолярами, мед для українців мав велике значення.

А після розвалу колгоспів у більшості господарств, які постали на їхніх руїнах, майже не залишилося тваринництва, садів, городів, зникли і пасіки. Та, незважаючи на це, Україна залишається одним з найбільших експортерів меду, бо є серед нас чимало людей, які зберегли і розвивають традиції пасічництва в особистому господарстві. Вони об’єдналися в громадську організацію «Спілка пасічників України», яку очолює Володимир Стретович. Організація відстоює права пасічників, сприяє розвитку пасічництва в Україні.

І ось пасічники Петрівщини нещодавно приєдналися до великої команди своїх організованих однодумців. 10 лютого 2017 р. в районному Будинку культури відбулися установчі збори пасічників Петрівського району, на яких були присутні 24 особи. Вони вирішили створити громадську організацію «Районна спілка «Петрівський пасічник», обговорили та затвердили обговорили статут організації, обрали її керівництво. Головою організації став Валентин Кущ, заступником голови - Леонід Висоцький.

3 березня 2017 р. громадська організація «Районна спілка «Петрівський пасічник» зареєструвалася в головному територіальному управлінні юстиції у Кіровоградській області, тож вже є офіційно діючою.

31 березня 2017 р. в Кропивницькому пройшов семінар пасічників, у якому взяв участь президент ГО «Спілка пасічників України» В.Стретович. Пасічники Кіровоградщини обговорили питання розвитку бджільництва, реалізації меду та іншої продукції бджільництва, взаємодії з сільгосптоваровиробниками. Спонсором поїздки делегації пасічників Петрівщини в Кропивницький став Л.Висоцький.

А 7 квітня 2017 р., на велике свято Благовіщення, пройшов семінар пасічників району за участю керівника апарату районної ради Бориса Гнатюка, начальника юридичного відділу районної ради Геннадія Колісника та начальника управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі Сергія Кіяшка. Бджолярі обговорили питання бджільництва в районі , здійснення ветеринарно - санітарних заходів (профілактичних, діагностичних, з ліквідації хвороб бджільництва та їх лікування). Зібрання закінчилося наваристим кулішем та доброю медовухою.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники ГО «Петрівський пасічник»; В.Кущ з В.Стретовичем.