Кажуть, що серйозні політики і політичні партії відразу після оголошення результатів виборів розпочинають підготовку до наступних. Так і з опалювальним сезоном – після його завершення слід одразу готуватися до нового, аби зима не прийшла зненацька. Ця тема була, мабуть, найголовнішою на черговому засіданні колегії райдержадміністрації, яке пройшло минулої середи. Хоча й інші питання порядку денного також важливі, як і всі, що стосуються життєдіяльності громади району.

Отже, з інформацією «Про підсумки проведення опалювального сезону господарського комплексу району 2016-2017 року» виступила начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Світ-лана Заєць.

Вона повідомила, що з метою своєчасної і якісної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери району до осінньо-зимового опалювального сезону 2016-2017 року було вчасно виконано всі заплановані заходи, що дозволило провести опалювальний сезон стабільно, без зривів та значних аварій. Температурний режим на всіх об’єктах соціальної сфери дотримувався, звернень громадян щодо його недотримання не надходило.

З метою забезпечення безпеки дорожнього руху під час підготовки до осінньо-зимового періоду було здійснено капітальний, поточний ремонт доріг та їх утримання. Виконано роботи з відновлення вуличного освітлення в населених пунктах району.

У січні 2017 року частина областей України, в тому числі і Кірово-градська, потрапили у сніговий полон. Рух дорогами державного, обласного та місцевого значення було ускладнено. На території району дорожньою службою, рятувальниками, сільськими та селищними радами було успішно вирішено питання розчищення доріг від снігу та визволення автомобілів із снігового полону. До цих робіт залучалися місцеві сільгоспвиробники та підрозділи Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК».

Заборгованість за спожитий газ бюджетними установами та організаціями району, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів, на даний час відсутня.

Обговорюючи виступ С.Заєць, голова райдержадміністрації Сергій Завалій зауважив, що в плані підготовки до нового осінньо-зимового сезону слід об’єднати зусилля як районної влади, так і органів місцевого самоврядування для придбання снігоприбиральної техніки.

Його підтримала голова районної ради Тамара Сакара, запропонувавши проект рішення колегії доповнити пунктом, в якому доручити С.Заєць та начальнику філії «Петрівський райавтодор» Ігорю Дементьєву знайти, де можна придбати таку імпортну тех-ніку, оскільки моніторинг ринку показує, що українські підприємства її поки що запропонувати не можуть.

Про хід виконання Програми зайнятості населення Петрівського району на період до 2017 року за 2016 рік доповіла заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Світлана Попіль. Суть доповіді полягала в тому, що показники Програми здебільшого виконані. Протягом 2016 року на нові робочі місця працевлаштовано 115 осіб (100% від річного завдання). Впродовж року робочою групою по легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати проведено 202 обстеження, виявлено 44 тіньових робочих місця, які легалізовано.

Протягом 2016 року на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 1064 безробітних, в тому числі 447 – молодь до 35 років, 37 – демобілізовані учасники АТО, 26 – особи з обмеженими фізичними можливостями, 4 – внутрішньо переміщені особи. Працевлаштовано 533 особи, що на 0,3% більше за показник Програми зайнятості. Рівень працевлаштування безробітних становитиь 37% проти 36% в минулому році. Одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 4 безробітних, в тому числі один учасник АТО. Підвищили кваліфікацію шляхом стажування 121 безробітний (36 осіб молоді, 3 учасники АТО), показник Програми перевиконаний на 9%. У громадських та тимчасових роботах брали участь 390 безробітних, для проведення цих робіт виділено та використано 73 тис.грн., рівень залучення безро-бітних до громадських робіт від загальної кількості громадян, що перебувають на обліку, становить 36,7%.

Службою зайнятості проводяться Дні відкритих дверей для роботодавців та населення, Дні кар’єри, міні-ярмарки вакансій, презентації професій, ділові зустрічі, семінари, публікуються матеріали в районній газеті.

Т.Сакара ставила запитання доповідачці щодо атестації робочих місць, кількості працівників, які не отримують мінімальні соціальні гарантії, співвідношення кількість землі – кількість працівників.

С.Завалій, отримавши відповідь, що не всі місцеві ради мають затверджені програми зайнятості, запропонував доповнити проект рішення колегії рекомендацією прийняти такі програми.

Далі С.Попіль доповідала і про стан підготовки до відпочинку та оздоровлення дітей влітку.

Ця робота ведеться планово, що стане передумовою того, що оздоровча кампанія 2017 року, як і в попередні роки, пройде успішно.

С.Завалій запропонував доповнити проект рішення пропозицією сільським, селищним радам під час уточнення бюджетів передбачити кошти на оздоровлення дітей, а Т.Сакара вважає, що слід дати доручення відповідним посадовим особам щодо організації спортивного дитячого табору.

Директор КУ «Петрівський районний сервісний центр по обслуговуванню закладів освіти» Григорій Москалець, який був співдоповідачем з цього питання, відповідаючи на запитання голови райдержадміністрації, повідомив, що на харчування дітей в оздоровчих таборах передбачено 29,6 гривень на день

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Завалій відкриває засідання; допо-відає С.Попіль.