Минулого вівторка, 18 квітня, чергова група юнаків Петрівщини, вже друга цієї весни, стали воїнами – відбули з рідної землі для проходження строкової служби.

Звичайно, воїнами вони поки що стали досить умовно, бо стануть справжніми солдатами лише тоді, коли пройдуть курс молодого бійця і приймуть Присягу на вірність народу України. Але ж термін військової служби розпочинається з дня призову, тож юридично вони вже є військовослужбовцями, хоча поки що і не навченими військовій справі.

З напутніми словами до новобранців звернувся за-ступник військового комісара, начальник відділення комплектування Сергій Кицела. Він нагадав, що військовослужбовців строкової служби заборонено направляти до зони АТО, участь у бойових діях беруть тільки контрактники і мобілізовані, добре навчені бійці. Нинішні призвані юнаки ще пройдуть відповідну процедуру відбору до Збройних Сил та Національної гвардії України.

Він зауважив, що ще не було жодного випадку, щоб хтось з наших земляків зганьбив Петрівщину недостойними вчинками, висловив упевненість в тому, що і нинішні призовники з честю виконають свій обов’язок, стануть справжніми воїнами, готовими стати на захист Батьківщини.

- Тож чекаємо вас після служби з купою грамот і подяк від командування, – сказав Сергій Володимирович.

Голова районної громадської організації ветеранів України Олег Гіюк наголосив на тому, що молодим воїнам слід пам’ятати про те, що дома про них хвилюються батьки, близькі, наречені, тож не варто їх тримати в напрузі, слід регулярно виходити з ними на зв’язок, коли тільки трапляється така можливість.

- Дівчина стає справжньою жінкою, народивши дитину, юнак стає мужчиною тоді, коли пройшов військову службу, – вважає він, тож побажав хлопцям стати справжніми чоловіками. Нагадав, що свого часу, перебуваючи на посаді військового комісара, він міг би знайти можливість не проходити строкову службу своєму синові, але навіть не розглядав такий варіант, тож син служив як і всі.

О.Гіюк сказав і про те, що недаремно в процедурі проводів як мобілізованих, так і призовників, завжди беруть участь священнослужителі, адже молитва, звернення до Бога є найсильнішим оберегом. Під час виконання інтернаціонального обов’язку в Афганістані над його ліжком завжди висіла ікона, хоча для офіцера Радянської Армії це вважалося неприпустимим вчинком. Нині втрати серед наших земляків – учасників АТО мінімальні, і не в останню чергу - дякуючи щирим молитвам.

Протоієрей Дмитро Городецький і ієрей Михайло Царук після молебню окропили майбутніх воїнів свяченою водою, вручили їм натільні хрестики. В напутньому слові отець Дмитрій побажав їм успішної служби і щасливого повернення додому.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: до призовників звертаються С.Кицела та О.Гіюк; священнослужителі отець Дмитрій та отець Михайло благословляють майбутніх воїнів.