У приміщенні управління соціального захисту населення райдерж-адміністрації минулого тижня пройшов черговий прийом громадян з питань надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, в якому взяли участь Юрій Турбаєвський - заступник начальника відділу Пет-рівського бюро правової допомоги Олександ-рійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Марія Толчіна – головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку управління соціального захисту населення райдержадміністрації, на яку покладені обов’язки роботи з внутрішньо переміщеними особами, ряд інших спеціалістів управління соціального захисту.

Начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра, розпочинаючи роботу, нагадала, що внутрішньо переміщені особи потребують правової допомоги та мають право на безоплатне її отримання, в тому числі – вторинної. В.Сибіра згадала і про певні зміну у законодавстві. Раніше, зокрема, за порушення внутрішньо переміщеними особами правил перетину лінії зіткнення припинялися компенсаційні виплати, а зараз – усі виплати, в тому числі пенсія. Тому щомісяця проводить засідання комісія, яка ви-рішує питання виплат.

Одна з жінок з числа внутрішньо переміщених осіб зауважила, що масовим стало явище, коли люди живуть на окупованих територіях, але зареєстровані як біженці і отримують соціальні виплати з бюджету України. Чи хтось це контролює? Вона ж, маючи нагальну необхідність час від часу бувати на окупованій території, бо необхідно наглядати за квартирою, щоб не постраждала від мародерів, стикається з багатьма труднощами. Крім того, страждає від гіпертонії та діабету, тому відвідує лікарню, лікарі якої добре обіз-нані з історією її хвороби, тож коригують лікування. Нещодавно, маючи потребу продовжувати курс лікування, змушена була повертатися сюди, щоб не перевищити ліміт перебування на непідконтрольній території у 59 діб.

Дійсно, на окупованій території можна перебувати не більше 60 днів, за певних умов – до 90 днів, але в такому разі слід мати документальне підтвердження такої необхідності. Та з цим також є певні складнощі, адже документи, видані так званими органами влади та іншими установами самопроголошених «держав» не визнаються, хоча довідку з лікарні комісія все ж-таки може взяти до уваги.

-Чому нас поставили в такі умови, адже ми – громадяни України? – обурюються біженці. А ще скаржаться на погані побутові умови, на те, що в нашому районі немає волонтерів, які б допомагали внутрішньо переміщеним особам.

Зрозуміло, що переселенці стикаються з багатьма труднощами. Та складнощі і незручності пов’язані з тим, що Україна повинна захищатися від масового проникнення диверсантів з окупованих територій. Тож «дякувати» за це, за зламані людські долі, зруйновані міста і села, слід не українській владі, а путінському фашистському режиму, який вишколив і озброїв антиукраїнських заколотників і здійснив агресію проти нашої країни.

В учасників прийому виникло багато запитань, на які Ю.Турбаєвський та інші працівники не могли відповісти, бо вони стосувалися законодавства, яке вони вважають не зовсім справедливим, діяльності інших органів державного управління.

Біженцям нагадали, що вони можуть звертатися до громадської організації «Десяте квітня» (м.Кропивницький, вул. Велика Пермська, буд. 11/2, тел. 099 167 09 99), яка надає консультації та допомагає вирішувати проблеми з питань соціального забезпечення (поновлення та призначення пенсії; допомога безробітним; допомога вагітним; допомога при народженні та догляді за дитиною; допомога малозабезпеченим сім’ям; допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю), питань свободи пересування (в’їзд та виїзд з неконтрольованої території; реєстрація місця проживання), житлових, земельних та інших майнових питань (оформлення субсидій; майнові угоди – продаж, обмін тощо), оформлення та відновлення документів (паспорт, довідка внутрішньо переміщеної особи; свідоцтво про народження, шлюб, смерть; трудова книжка; дипломи, атестати), питань сімейного права, захист прав дитини (розлучення та аліменти; опіка, усиновлення, піклування; перетин кордону; в’їзд та виїзд дитини з тимчасово окупованої території), трудових питань та підприємництва (порушення трудових прав в т.ч. в зоні АТО; реєстрація бізнесу; оподаткування).

Хоча люди, які прийшли за отриманням правових консультацій, і не змогли отримати відповіді на всі запитання, які їх хвилюють, та зустріч була корисною, пройшла у конструктивній атмосфері.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: фрагмент спілкування з людьми, в чию долю увірвалась війна.