У районі з черговим робочим візитом побував голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко на Петрівщині доволі частий гість. Причому, окрім робочих поїздок, яких, зазвичай, трапляється по кілька щороку, він буває у нас ще й з неофіційними візитами, в ході яких вишукує можливості поспілкуватися з жителями району, представниками бізнесу і навіть, якщо є така нагода, - побувати на футбольних матчах за участі нашого «Інгульця».

Втім остання робоча поїздка Сергія Анатолійовича була підпорядкована цілком конкретній меті: простежити на прикладі нашого району (як одного з індикативних), як на Кіровоградщині здійснюються заходи в рамках комплексного проекту «Здоров’я наших дітей», що передбачає моніторинг якості харчування дітей у школах, моніторинг та удосконалення матеріальної бази для розвитку дитячої фізкультури і спорту (спортзалів, майданчиків); повне завершення усіх робіт в обласній дитячій лікарні й початок реставрації дитячих відділень в районних лікарнях. Втім розпочався візит, як і було анонсовано в одному з попередніх номерів районки, з особистого прийому громадян.

Цього разу на прийом записалася не надто значна кількість відвідувачів, що, взагалі-то вказує на доволі обнадійливу тенденцію. Адже, виходить, що кількість проблем, які не можуть бути вирішені на місцевому рівні, також уже доволі незначна. До того ж, лише половина з тих, хто записався на прийом, просили посприяти у вирішенні своїх особистих питань. Решта ж – були представниками від своїх територіальних громад, що просили допомоги у вирішенні питань загальногромадських, що належать до так званої комунальної сфери. Зокрема, представники Луганської та Іскрівської територіальних громад звернулися з клопотанням про ремонт доріг в зазначених населених пунктах та між ними, а ганнівчани просили допомоги в спорудженні водогону, оскільки на сьогодні така проблема в селі постала досить гостро. Від деяких домоволодінь, щоб принести до оселі питної води, доводиться подолати не одну сотню метрів. Ще кілька заявників звернулися з проханням посприяти у вирішенні земельних питань, зокрема, що стосуються оформлення належних документів про право власності на земельну ділянку та розрахунків за оренду паїв. Були й ті, хто просив матеріальної допомоги на лікування.

Відповідаючи на питання, що стосуються ремонту і будівництва доріг, Сергій Кузьменко нагадав, що минулого року в області, і, зокрема, в нашому Петрівському районі, було здійснено серйозний обсяг таких робіт на певних ділянках доріг загальнодержавного значення та в райцентрі. У році поточному Урядом на фінансування ремонту доріг буде виділено ще більш вагому частину бюджетних коштів. Однак, в основному, вони також будуть спрямовані на відновлення доріг загальнодержавного значення. Що ж стосується місцевих доріг, зокрема, між сусідніми селами, то такі витрати урядовою програмою не передбачені. Проте очільник області порадив активніше використовувати ті можливості, які з’явилися у місцевих територіальних громад внаслідок процесу децентралізації влади. Адже сьогодні, поряд з делегуванням на місця владних повноважень, в місцевих територіальних громадах залишається й значна сума коштів, які раніше у вигляді податків стягувалися до центру. Відтак сьогодні спільними зусиллями місцевої влади і місцевого бізнесу (який теж, як ніхто інший, має бути зацікавлений у створенні зручних транспортних комунікацій) можна вирішувати якщо й не повністю, то, принаймні доволі значну частину питань, пов’язаних зі створенням умов для нормального транспортного сполучення. А вже якщо на якомусь завершальному етапі знадобиться й державна допомога, то під майже готовий об’єкт легше буде виділити для його успішного завершення якусь частку й державних коштів. До речі, про існування подібного алгоритму розв’язання згаданої проблеми повідомив і голова райдерж-адміністрації Сергій Завалій, підтвердивши, що таку ініціативу на районному рівні вже розглянуто, тож спільними зусиллями територіальних громад, районної влади і бізнесу роботи з відновлення таких автошляхів будуть проведені, передусім – в найпроблемніших місцях.

Не залишиться без реагування влади й проблема з водозабезпеченням Ганнівки. Тим більше, що вже й самою громадою села чимало зроблено для її вирішення: виготовлено необхідну проектно-кошторисну документацію на будівництво мереж водопостачання та водовідведення, райдержадміністрація спробує залучити до виконання зазначеного проекту (а його вартість становитиме близько 3 млн. гривень) кошти Державного фонду регіонального розвитку. Словом – районна влада усіляко відстежуватиме і сприятиме його реалізації.

Одразу по завершенні прийому громадян Сергій Кузьменко відвідав ряд об’єктів у Петровому, задіяних у реалізації проекту «Здоров’я наших дітей», ініціатором якого був сам очільник області. Першим таким об’єктом стало дитяче відділення Центральної районної лікарні, де вже розпочато ремонт.

Знайомлячи гостей зі своїм «господарством», головний лікар ЦРЛ Микола Яновський, повідомив, що цього року для виконання робіт на зазначеному об’єкті виділено додатково кошти в сумі 270 тис. гривень, з яких 190 тис. буде витрачено на ремонтні роботи, а 80 тис. – на придбання меблів та сучасного побутового обладнання. А загалом же, за попередніми розрахунками, на здійснення усього комплексу робіт буде використано близько 1 млн. гривень. Як зазначив Сергій Завалій, районна влада зробить усе від неї залежне, щоб перебування маленьких пацієнтів у дитячому відділенні за рівнем побутового комфорту та за якістю надання медичних послуг нічим не поступалося тим умовам, що їх мають маленькі па-цієнти в обласній дитячій лікарні. Граничний термін повного закінчення усіх робіт по дитячому відділенню – до кінця поточного року. Більше того – своєрідним «бонусом» до попередніх планових завдань став намір у цьому ж році зробити такий самий ремонт і в пологовому відділенні. Тобто тут також, як і в дитячому, буде пошпакльовано, прогрунтовано та пофарбовано стіни, вимощено декоративною керамічною плиткою підлогу, замінено двері на сучасні металопластикові, змонтовано підвісну стелю тощо.

Сергій Кузьменко, схоже, був задоволеним побаченим і почутим. Принаймні, спілкуючись з журналістами, що супроводжували його в ході усього візиту, зазначив наступне:

- Мені приємно від побаченого в Петрівському районі. Уже виділено певну суму коштів, розпочато ремонтні роботи, і до кінця року, переконаний, їх буде завершено. Це і є важливою складовою програми «Здоров’я наших дітей».

Наступним об’єктом відвідин стала Петрівська ЗШ І ступеня - філія НВО І-ІІІ ст. (загальноос-вітня школа - гімназія). Тут гості оглянули приміщення, зокрема, побували в залі для музичних занять, оснащеному сучасним обладнанням, у тому числі й багатофункціональною інтерактивною мультимедійною дошкою. Сергій Кузьменко мав нагоду поспілкуватися як з адміністрацією закладу та педагогічним колективом, так і з його маленькими вихованцями. Причому, цілком очевидно, що саме спілкування з останніми доставляло йому найбільше задоволення. Здається, на педагогічній ниві (аби доля розпорядилася так, що йому довелося б займатися цією справою), він також був би помітною фігурою.

Все ж головною метою візиту до початкової школи стала перевірка роботи харчоблоку дитячого закладу, тим більше, що, як відомо, з початку поточного року нарешті позитивно вирішено питання безкоштовного харчування початківців. Це, зрозуміло, стало дуже важливим елементом у вихованні та формуванні здорової, фізично повноцінної особистості. Адже тут їх, тих, кому вже в недалекому майбутньому доведеться формувати колективне обличчя нашої завтрашньої України, налічується 315 школярів.

Саме на час візиту губернатора учні обідали в шкільній їдальні. Меню цього дня було типовим – досить привабливим на вигляд, а, як потім запевнив Сергій Кузьменко, якого запросили розділити з учнями трапезу – й досить смачним та поживним. До його складу увійшли традиційні страви: український борщ з м’ясом, картопляне пюре з котлетою та вінегретом і какао.

Словом – цілком повноцінний комплексний обід. До речі, робота шкільного харчоблоку по-стійно вдосконалюється: торік сюди були придбані сучасні витяжки, позаторік - електроплити, а цього року планується здійснити ремонт варочного цеху та допоміжних приміщень.

Підводячи підсумки огляду навчального закладу, очільник області, зазначив, що позитивний приклад Петрового доречно поширити й на інші райони Кіровоградщини, адже забезпечення якісного, доступного та здорового харчування дітей у навчальних закладах має стати у рамках проекту «Здоров’я наших дітей» одним із найголовніших пріоритетів для місцевої влади. На безкоштовне харчування кожного учня у Петрівській початковій школі з районного бюджету щоденно виділяється близько 10 гривень. А за сприяння представників місцевого соціально відповідального бізнесу, зокрема в придбанні за собівартістю необхідних продуктів харчування, вдається формувати цілком збалансоване і різноманітне меню, у раціоні школярів присутні м’ясо, риба, молоко, овочі та фрукти.

І, нарешті, останнім об’єктом, в якому побували гості, став спортивний зал, що належить дитячо-юнацькій спортивній школі «Олімп», яка сьогодні, разом з музичною школою, ділить будівлю колишньої Петрівської ЗОШ № 2. Як відомо, минулого року в спортивному залі та допоміжних приміщеннях було зроблено капітальний ремонт: замінено покрівлю, вікна, двері, перероблено і удосконалено систему опалення, обладнано з використанням найсучасніших будівельних матеріалів як саму будівлю спортивного залу, так і роздягальні та душові кімнати. Всього на реконструкцію та переобладнання було витрачено близько 1 млн. гривень. Очевидною позитивною ознакою цього об’єкта є те, що він призначений для усіх вікових категорій, для усіх прошарків населення, тож кожен з петрівчан тепер може у визначений графіком занять час також долучитися до активних занять спортом. До речі, саме на час відвідин спортивного залу тут точилася запекла міні-футбольна баталія між ветеранами спорту та представниками молодого покоління спортсменів. Втім, вимушеній перерві спортсмени також були раді, адже керівник області завітав не з порожніми руками, подарувавши спортивній школі близько десятка чудових футбольних м’ячів, тенісний стіл та комплекти ракеток і кульок для настільного тенісу.

Тут, коментуючи побачене, Сергій Кузьменко висловив вдячність Сергієві Завалію та Тамарі Сакарі (адже саме за їх ініціативи було, фактично, відроджено цей уже, здавалося, безперспективний об’єкт), і зазначив наступне

- Ті кроки, що здійснюються в Петрівському ра-йоні для підтримки та розвитку юнацького спорту, мають стати гарним прикладом для інших територій. Місцева громада, попри певні фінансові обмеження, залучивши бюджетні кошти та фінансову допомогу бізнесу, спромоглася відремонтувати спортивну залу, де відтепер діти мають змогу займатися різними видами спорту. Це дуже важливо, адже виховання здорового покоління є пріоритетним завданням обласного проекту «Здоров’я наших дітей”.

Тож загалом оцінка виконання нашим районом зазначеного проекту головою області дана досить висока. Звичайно, нас це не може не радувати. Адже справді приємно, що наша Петрівщина, яку тривалий час (і мабуть – небезпідставно) вважали «задвірками цивілізації», безнадійною провінцією, сьогодні все частіше присутня на стрічках офіційних новин області, а то й держави.

До речі, досить влучно про проект «Здоров’я наших дітей» висловився голова рацйдержадміністрації Сергій Завалій, який також віднайшов можливість поспілкуватися з журналістами. Ось його слова:

- Проект, ініційований головою області, взагалі-то є унікальним, адже він дає поштовх до розвитку, практично, усіх галузей, зокрема, освіти, охорони здоров’я, розвитку фізичної культури і спорту. Сьогодні ми показали лише частину тих заходів, які здійснюються в нашому районі, і які також є невід’ємною його складовою. Головне ж, на нашу думку, щоб можливостями, які надає ця програма, були охоплені усі етапи розвитку маленької людини: від миті, коли вона з’являється на світ, і до того моменту, коли вона вже має стати повноцінною, гармонійно розвиненою особистістю.

Володимир Кіфенко.

На знімках: під час особистого виїзного прийому; з планом ремонтних робіт в дитячому відділенні Петрівської ЦРЛ знайомлять завідуюча відділенням Олена Комлик та головний лікар Микола Яновський; Григорій Москалець запрошує на оглядини Петрівської ЗШ І ступеня; директор школи Олександр Лівак знайомить зі своїм «господарством»; хліб-сіль від маленьких господарів закладу; і Сергій Кузьменко, і Сергій Завалій з задоволенням підкріпилися смачними і поживними стравами в їдальні навчального закладу; спілкування з цікавим співрозмовником; спортінвентар в спортивному залі зайвим ніколи не буває; спільне фото на пам’ять; Сергій Кузьменко ділиться враженнями про побачене з журналістами.