Днями у сесійній залі районної ради пройшло публічне представлення звіту про підсумки виконання районного бюджету за 2016 рік, на яке були запрошені, крім посадових осіб та керівників структурних підрозділів районної державної адміністрації, районної ради, підприємств та установ, сільських і селищних рад, представники громадських організацій.

Відкрив захід і виступив зі вступним словом голова райдержадміністрації Сергій Завалій. Він зауважив, що пуб-лічне представлення звіту є свідченням відкритості влади, прозорості її діяльності. Ра-йонний бюджет 2016 року, на відміну від багатьох попередніх, був бюджетом розвитку, а не проїдання. Цьому сприяли позитивні зміни у законодавстві і, насамперед, злагоджена робота всіх учасників бюджетного процесу. Крім фінансування захищених статей, була змога виділити значні кошти на розвиток освіти, комунального господарства, культури, спорту. Великим позитивом є те, що фінансувалися всі районні програми.

- Ще у 2015 році ми визначили пріоритетом підтримку установ і закладів, робота яких має загальнорайонне значення. До цього з розумінням поставилися органи місцевого самоврядування, які своїми субвенціями підтримали діяльність Центральної ра-йонної лікарні, ремонт доріг, ряду приміщень установ і організацій, зокрема районного Будинку культури, районного музею історії тощо, – зазначив Сергій Володимирович. Місцеві бюджети перевиконуються на більший відсоток ніж навіть районний, тож, якщо з розумом підійти до планування видатків, правильно розставити акценти, то зробити можна багато.

З основним звітом про виконання бюджету виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій. Вона сказала, що позитивні тенденції слід закріпити і в 2017 році, завдяки цілеспрямованій і ефективній роботі всіх учасників бюджетного процесу.

Зі співдоповідями виступили головні розпорядники бюджету.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець зазначив, що в 2016 році було досягнуто найвищого показника розвитку галузі за всі роки існування незалежної України. Можна вважати, що цей рік був переломним у ставленні керівництва району, як до освіти, так і до розвитку територій.

Начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва сказала, що минулий рік відзначився тим, що на розвиток галузі були вперше виділені кошти на придбання сценічних костюмів та взуття для РБК та Петрівської ДМШ, ремонт РБК і районного музею історії, інші потреби. Також вперше виділені досить значні кошти на придбання художньої літератури та передплату періодичних видань для бібліотек.

Зі співдоповідями виступили також начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра, головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Геннадій Кім, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Світлана Заєць. Вони також говорили про позитивні тенденції, які слід закріпити.

Від імені громадських формувань району виступив Володимир Паладько, який висловив задоволення тим, що громадськість залучена до обговорення звіту про виконання районного бюджету, висловив ряд пропозицій щодо поліпшення співпраці між районною владою та громадянським суспільством.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: про підсумки минулого бюджетного року розповідає начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій; учасники громадських слухань уважно осмислюють отриману інформацію.