Ось і добігла кінця – як за своїми календарними показниками, так і за фактичними природними ознаками зима – найсуворіша і найвимогливіша пора року. Не скрізь, щоправда, вона охоче поступається своїми правами – он стрічка новин доносить, що минулого тижня в усій східній частині США зима наостанок розгулялася справжніми сніговими бурями. Є інформація навіть про людські жертви. У нас же, на щастя, особливих природних катаклізмів уже не очікується. Так, час від часу зранку незначні приморозки ще стримують пориви особливо завзятих городників садити картоплю та інші овочеві культури. І все ж ми бачимо, що кожного разу дні стають все довшими і теплішими, петрівчани поступово ховають вже у шафи зимовий одяг та взуття. А це значить, що цей найсуворіший період ми пережили. І, здається, - без особливих потрясінь. А що саме посприяло нам у тому, щоб зимові холоди не вплинули негативним чином на звичний кожному з нас ритм життя – спробуємо дізнатися у посадових осіб, безпосередньо причетних до діяльності служб та підрозділів, що забезпечують життєдіяльність громади, зокрема у завідувача сектором з питань цивільного захисту райдержадміністрації Віти Малюти та начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Світлани Заєць.

Перше наше запитання до В.Малюти.

- Отже, Віто Валентинівно, як відомо, щороку підготовка до зими розпочинається заздалегідь, ще в спекотні літні місяці, і, тим не менш, як звикли вже жартувати наші люди, – зима для дорожників і комунальників майже завжди настає несподівано. Тож для нас цього року перший снігопад також був позначений хаотичним сумбуром і панічними настроями?

- На щастя, ні (сміється). Нас снігопади зненацька не застали, адже ще 26 жовтня минулого року, з метою оперативного та якісного виконання завдань в складних умовах осінньо-зимового періоду, були проведені штабні тренування, участь в яких узяли керівники спеціалізованих служб цивільного захисту району та відповідні структурні підрозділи. В ході тренування служби та формування показали свою готовність до реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з можливими погодними ускладненнями. Де було потрібно - ми внесли певні корективи, уточнили способи координації та взаємодії. Але, в цілому, зрозуміли, що до будь-яких стихійних ускладнень ми готові. Ще за місяць, тобто 25 листопада, в Петровому провели вже практичні тренування, в ході яких перевірили готовність спеціалізованих служб цивільного захисту району, підприємств, установ та організацій щодо спроможності їх оперативного реагування на надзвичайні події. Зокрема, було відпрацьовано умовну ввідну щодо ліквідації аварії на конкретному об’єкті життєзабезпечення, в даному разі ним було визначено підстанцію ПС «Петрове 35/10 кВт», залучено необхідну інженерну техніку. Тож дії по ліквідації умовної аварії були доволі чіткими і скоординованими. А ще напередодні зими було проведено уточнення інженерної техніки, в тому числі снігоприбиральної, створено достатній резерв паливно-мастильних матеріалів. Впродовж зимового періоду, для розчищення доріг територіального значення, ліквідації снігових заметів та надання допомоги у буксируванні автотранспорту, використано резерв в обсязі 1220л.

- Тобто, можна сказати, що потужні снігопади, які пару разів минулої зими додали усім нам клопотів, жодним чином не позначилися на ритмі життя району?

- Ну давайте скажемо так: майже не позначилися. Адже певні незручності все ж були. Зокрема в період особливо сильних снігопадів – з 6 по 8 січня та з 7 по 8 лютого довелося обмежити рух автомобільного транспорту задля попередження виникнення заторів. У ці ж дні було призупинено й пасажирське сполучення. Кілька разів у різних куточках району траплялися аварійні відключення електроживлення. Втім, усі ці випадки вчасно ліквідувалися, знеструмленість не перевищувала кількох годин. Тут маємо відзначити ще оперативну та високо-професійну роботу нашого підрозділу 32-ДПРЧ УДСНС України в Кіровоградській області, який в період з листопада 2016 по березень 2017 року забезпечував безперебійність сполучення на автошляхах району. За цей період рятувальниками було надано допомогу у вивільненні зі снігових заметів та буксируванні 19-м автомобілям, евакуйовано 25 людей. Для таких робіт від рятувальної служби було залучено 2 одиниці техніки та 22 чоловіки особового складу. До початку складних погодних умов зимового періоду був розроблений реєстр хворих осіб, які лікуються методом гемодіалізу, тяжко-хворих осіб та вагітних жінок, пологи яких ймовірні у осінньо-зимовий період. Даний реєстр щомісяця уточнювався. Був опрацьований алгоритм дій щодо організації надання таким пацієнтам медичної допомоги, транспортування їх до відповідних медичних закладів за життєвими показами.

Далі до розмови долучаємо Світлану Заєць:

- Світлано Вікторівно, мабуть, варто згадати усіх, хто в складний зимовий період посприяв, аби снігопади якомога менше вплинули на нормальний ритм життя наших територіальних громад?

- Безумовно, тим більше, що до розчищення доріг комунальної власності та загального користування по нашому району доклали чимало зусиль як самі дорожники та комунальники, так і цілий ряд сільгосптоваровиробників та працівники Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК». Передусім, хочу відзначити тих, хто добровільно узяв на себе найбільший обсяг робіт. Це – ТОВ «Агрофірма П’ятихатська” (керівник – О.Г. Поворознюк), чия техніка була задіяна не лише на території базової для господарства Ганнівської сільської ради, а й на територіях Петрівської селищної, а також Петрівської, Чечеліївської та Йосипівської сільських рад; це також ПСП «Райпольське» (керівник – В.Г.Деркач), яке, очистивши дороги на території Іванівської сільської ради, поспішило допомогти сусідам із Зеленого, Петрового і навіть Водяного;на територіях Луганської та Червонокостянтинівської сільських рад потрудилася техніка СВК «Агрофірми «Маріампольська» (керівник – К.В.Міщанін), на територіях Новостародубської сільської та Балахівської селищної – агрегати ТОВ «Зарічне» (керівник – А.М.Давидовський); в Малинівській та Чечеліїївській сільських радах працювала снігоприбиральна техніка ТОВ «Малинівське» (В.І.Мірошниченко), в тій же Чечеліївській та Балахівській селищній – ТОВ «Чечеліївське» (С.І.Даценко). Також до очищення снігових заметів на своїх територіях активно долучилися ПСП «Водянське» (Г.І.Огир); СФГ «Роксолана» (В.І. та Р.В.Больботи), ФОП О.Г.Скрипник, ФГ «Валерія ЛЛЛ» (О.М.Кравченко), ПСП «Богнер» (А.М.Нерода); ФГ «Авал» (А.І.Іщенко); ТОВ «Маяк» (В.П.Кузнєцов); ТОВ «Агрофірма «Овен» (С.Д.Лисенко); ФГ «Катрич» (Ю.Г. Тороп); СПП «Віза-Агро» (В.В.Галяс); ТОВ «Валентина» (О.Г.Шостак); ФГ «Мітвел Плюс» (Н.В.Велика); ФГ «Віос» (О.А.Зініч); ФГ «АЛЛАН» (О.М.Жушман); СТОВ «Колос» (К.М.Дорошенко); СВК «Росія» (В.Г.Максімов); товаровиробники С.М.Добряк, В.П.Васянін; ФОП К.М.Галуган; ФОП О.М. Колісник; МПП «Вибір» (Л.Ф.Цандеков та В.А.Вертелецький) і ПП «Дружба» (В.В.Волков).

Теплим словом вдячності хотілося б згадати працівників Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК» (керівник – О.В.Тилик), чия потужна техніка допомогла «пробити» найпроблемніші місця на основних транспортних артеріях, а також дорожників з філії «Петрівський райавтодор» ДП «Кірово-градоблавтодор» (керівник – І.Г.Дементьєв), на чию долю теж випало чимало клопотів і безсонних ночей, але з чим вони все ж, вважаю, справилися на відмінно. Також на відмінно справилися і наші комунальні служби, зокрема, хотілося б відзначити працівників Петрівського ККП (начальник – В.А.Колісник), КП «Петрівське» (Ю.В. Граданович), комунальне підприємство «Комунсервіс» Зеленської сільської ради (В.І.Копійка) та Балахівську ЖКК (Н.М.Мамедова). Тож, як бачимо, спільними зусиллями нам по силі усі, навіть найскладніші завдання.

- Що ж, ми вдячні Вам за спілкування. І хоч зима, як говориться, вже за спиною, хотілося б почути Ваш прогноз на наступну зиму. До неї ми також, сподіваємося, прийдемо у всеозброєнні?

- І ми також на це сподіваємося. Для такого сподівання маємо вагомі підстави: по-перше, багатіють наші підприємства, передусім сільськогосподарські, тож у них з’являється цілком реальна можливість придбавати ще потужнішу техніку, в тому числі, напевне, й ту, що може бути використана для снігоочищення. А по-друге – у багатьох наших сільгосптоваровиробників, разом із зміцненням матеріальної бази, формується й відчуття відповідальності за свою землю, за територію, на якій проживають працівники господарств, та й узагалі – усі ті, хто становить так званий колективний портрет громади. А відтак, переконана, наші села і селища й надалі «відрізаними від світу» не залишаться, і стихія нас зненацька не захопить.

Спілкувалася Тетяна Волощенко.