Звернення Кіровоградської обласної ради до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про непідвищення тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення для обласного комунального виробничого підприємства “Дніпро-Кіровоград” та Кабінету Міністрів України про надання відповідної субвенції на різницю в тарифах.

09 лютого 2017 року на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, було схвалено проекти постанов «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 26 листопада 2015 року № 2868, та «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 16 червня 2016 року № 1141, в частині встановлення ОКВП «Дніпро-Кіровоград» економічно обґрунтованих тарифів на 2017 рік.
Згідно з даними проектами постанов НКРЕКП, тариф має підвищитися в середньому на 20 відсотків. Однак остаточно тарифи ще не затверджені та не введені в дію.

Упевнені, що таке підвищення непосильне для мешканців Кіровоградської області, особливо для соціально вразливих верств населення, і тому затвердження нових тарифів недоцільно.

Разом із тим, депутатський корпус обласної ради не може допустити зупинки стратегічно важливого для області підприємства – ОКВП «Дніпро-Кіровоград», яке забезпечує питною водою близько 50 відсотків населення області.

Оптимальним виходом із цієї ситуації є внесення змін до чинного законодавства та виділення цільової субвенції на погашення різниці між встановленими тарифами та понесеними підприємством витратами, необхідними для виконання послуг із централізованого водопостачання та водовідведення (економічно обгрунтований розмір). Такий механізм було застосовано у 2014-2015 роках, що дало можливість підприємству забезпечити стале водопостачання та водовідведення, не підвищуючи тарифи.

Враховуючи вищевикладене, депутати Кіровоградської обласної ради звертаються з проханням до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, про непідвищення тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення для обласного комунального виробничого підприємства “Дніпро-Кіровоград” та ініціювання перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до чинного законодавства й виділення цільової субвенції н а різницю в тарифах.

Ухвалено рішенням Кіровоградської обласної ради від 10 березня 2017 року № 250