Якщо ви провалилися на льоду великої водойми:
- розкиньте широко руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою;
- намагайтеся без різких рухів вибиратися на лід, наповзаючи на поверхню грудьми і по черзі витягаючи ноги;
- вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть до берега саме в тому напрямку, звідкіля прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.
Надавати допомогу потерпілому слід, лежачи на льоду. Дійте рішуче: у крижаній воді переохолодження настає за декілька хвилин. Поспішаючи на допомогу потерпілому, краще просуватися, лежачи на дошці, фанері. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше ризикуєте опинитися у воді. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язані ремені, шарфи або інші підручні засоби треба за декілька метрів до пролому.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть від небезпечної зони у напрямку берега. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше відправте в тепле місце, викличте швидку медичну допомогу, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть гарячим чаєм.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області