Для того, щоб своєчасно надати допомогу нашим землякам і допомогти вирішити проблеми, які склалися у них за останній період, днями в районній державній адміністрації зібралося засідання Центру надання допомоги учасникам антитерористичної операції. Її провела перший заступник голови рай-держадміністрації Тетяна Панета під керівництвом голови районної державної адміністрації Сергія Завалія та за участі голови районної ради Тамари Сакари.

Обговорення питань першої необхідності зібрали за круглим столом актив громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини» - Сергія Мазуренка, Геннадія Гавелю, Миколу Байдіна, Івана Гейка, Сергія Проценка з координаторами Центру і керівниками структурних підрозділів РДА та територіальних органів міністерств і відомств району.

Засідання розпочали хвилиною мовчання, ушанувавши пам’ять всіх загиблих під час проведення антитерористичної операції. Затим у вступному слові Сергій Завалій сказав: «Головна ідея створення Центру – це вирішення нагальних питань соціального захисту бійців, які перебувають у зоні проведення АТО, демобілізованих та членів їхніх сімей. Оцінюючи нашу спільну роботу в 2016 році, хочу зазначити, що ми намагалися оперативно і результативно вирішувати різнопланові проблемні питання в інтересах наших хлопців. І в 2017 році ця робота буде також пріоритетною».

Тамара Сакара зазначила, що депутатський корпус районної ради досить активний, і багато рішень приймається на користь учасників АТО та їх сімей. Прийняті і діють районні програми, відповідно до яких надається допомога на лікування, харчування дітей в школі, відшкодування затрат на житлово-комунальні послуги, енергоефективні заходи тощо. Спільно з районною державною адміністрацією рада й надалі взаємодіятиме з сільськими та селищними радами.

Обговорення нагальних проблем колишніх воїнів відбувалися у формі дружньої бесіди. На порядку денному піднімалися питання:
- про вирішення проблеми квартирного обліку та покращення житлових умов;
- про можливість здійснити заходи з енергоефективності, тим паче, що в одній із ра-йонних програм закладені кошти на часткове відшкодування суми кредиту для учасників АТО;
- про пільгове кредитування за програмою «Власний дім»;
- стану надання медичної допомоги учасникам АТО;
- надання первинної правової допомоги;
- соціального супроводу учасників АТО та членів їх сімей;
- виділення земельних ділянок в оренду для ведення фермерського господарства;
- ремонт покрівлі житлового будинку;
- виплата допомоги по безробіттю.

На ці та багато інших запитань ґрунтовно, кваліфіковано та доступно відповіли учасникам АТО координатори Центру, які виступили з коротким звітом про проведену роботу в 2016 році, а також про новації законодавства в 2017-му.

Робота координаційного комітету, в межах наявних можливостей, забезпечує надання матеріальної допомоги, оперативного розв’язання проблем, з якими звертаються члени сімей поранених та загиблих військовослужбовців, а також члени сімей учасників АТО, що потребують особливої уваги чи перебувають в складних життєвих обставинах.

По закінченні спіл-кування керівники ра-йону і учасники засідання вирушили до одного з селищних кладовищ, де здійснили покладання квітів до могили Олексія Лисенка - нашого земляка, загиблого рік тому в зоні АТО.

Олена Приходкова.

На знімках: учасники круглого столу на обговоренні хвилюючих питань в кабінеті голови РДА Сергія Завалія.