Районна звітно-виборна конференція мисливців і рибалок, що є головним організа-ційним заходом цього товариства, пройшла позаминулого тижня в сесійній залі районної ради. У її роботі взяв участь голова Кірово-градської обласної організації УТМР Микола Головко. Про роботу товариства за 2010-2017 роки звітував його голова Володимир Паладько. Він доповів, що за звітний період зросла кількість первинних колективів, від 12 до 17, відповідно, і мисливців - з 253 до 267 чоловік. За минулий рік на рахунок товариства від його членів надійшло 174 тисячі гривень, які були використані на потреби УТМР. Робота товариства планувалася на кожен місяць, проводилися засідання президії не рідше одного разу на квартал, де розглядалися актуальні поточні питання та ставилися завдання первинним мисливським колективам. Добре налагоджена робота в колективах, де голови добросовісно ставляться до виконання статутних вимог. Це, зокрема, такі, як Б.Гнатюк (с. Петрівське); О.Жушман (с.Зелене); М.Купрій (с.Новий Стародуб); М.Малиця (с. Малинівка); В.Дяченко (с.Луганка); В.Гончаренко (смт. Петрове). Але не всі колективи старалися попрацювати на благо природи і не всі мисливці відпрацювали три дні на заготівлі кормів і на ремонтах годівниць. Не проводиться на належному рівні боротьба з браконьєрами, не погоджується з головами мисливських колективів нашого району плано-мірне полювання в угіддях, які відображені у відстрілочних картах.

Володимир Іванович дякував членам товариства О. Жушману, С.Лисенку, О.Поворознюку, В.Магдичу, П.Проценку, М.Малиці та мисливцям бригади В.Мороза за фінансову допомогу в проведенні ремонту мисливського офісу, а за облаштування прилеглої території саджанцями - лісничому А. Любченку. Доповідач відмітив, що за останні три – чотири роки набагато збільшилося поголів’я фазана, майже на рівні тримається поголів’я зайця, натомість різно зменшилась популяція лиски, менше гніздяться качки, а також щорічно зменшується поголів’я козулі. Можливо, це сталося через збільшення поголів’я вовків, або ж це справа рук браконьєрів. Отож кіль-кість поголів’я дичини залежить від якісної роботи первинного мисливського колективу. Особливо негативний вплив має у нашій степовій зоні недостатня залісненість території, розорення схилів, збільшення обсягів внесених отрутохімікатів, гербіцидів та обробіток земель широкозахватними сільгоспмашинами. Спалювання стерні теж відноситься до негативних наслідків діяльності людей, звідси і падіж дичини. Погано, що у нашому районі відсутня екологічна служба, котра б боролася зі спричиненням екологічної шкоди флорі та фауні. Та найбільшої шкоди дичині завдає браконьєрство, з яким потрібно непримиренно боротися. Великої шкоди завдає полювання у відтворювальних ділянках, це ще гірше, ніж під фарами. Потрібно застосовувати ще жорсткіші штрафні санкції за браконьєрство, впровадження кримінальних справ аж до конфіскації рушниці і транспортного засобу на якому порушник заїхав у заповідну зону. А ще, щоб не зменшувалась кількість, дичини її потрібно підгодовувати. Особливо важливо це зробити у даний час, коли занесені снігами поля і балки, де і потрібно викласти фураж та заготовлені грубі корми, а для пернатих - заповнити годівниці зерном. Хоч державою і виділяються кошти для природоохоронних заходів, та, на жаль, до мисливських господарств вони не доходять.

Для формування щомісячних і щоквартальних звітів УТМР є потреба у своєчасному поданні відповідної інформації про проведену роботу від голів первинних мисливських колективів. Щорічно на чверті наших угідь, силами первинних мисливських колективів проводиться таксація дичини, яку в минулому році визнано кращою в області. Нині, за підрахунками, маємо на наших угіддях 44 голови кабанів, при нормі 47; 148 козуль, при нормі 387; зайців 2616, при нормі 4182; лисиць 180 при нормі 105. Для підгодівлі дичини силами мисливців району у минулому році заготовлено 8,5 цнт. сіна; 9,2 цнт. зерновідходів; 2570 шт. віників; 6 цнт. солі. Ці запаси кормів дадуть можливість перезимувати дичині. УТМР - організація неприбуткова, але нам вкрай потрібні кошти на придбання автомобіля та утримання єгерів для більш ефективної роботи. Районною УТМР укладені договори з усіма власниками земельних ділянок на дозвіл полювати на них до 2025 року. Планується організувати відтворювальні ділянки для розведення дичини на території Новостародубської сільської ради. За цю справу береться голова Петрівського мисливського товариства №5 Олександр Поворознюк, який також пообіцяв посприяти у придбанні службового автомобіля для роботи районного УТМР. А, в свою чергу, господар маєтку «Country Club» Іван Жилка теж пообіцяв взяти під власний контроль відтворювальну ділянку по балці Пропасній, упорядкувати її, заліснити та поставити годівниці, де упродовж усього року будуть корми і вода. Також обидва підприємці обіцяють утримувати за свій рахунок єгерів на цих ділянках. На конференції також було заслухано звіт ревізійної комісії. З цього питання інформував єгер Петрівської організації Володимир Гаркавий. У обговорені звітів взяли участь голови первинних організації: Віталій Гончаренко (селище Петрове, мисливський колектив №1); Борис Гнатюк мисливське товариство «Козацьке» (село Петрівське); Микола Купрій (село Новий Стародуб); Віктор Проценко (селище Петрове, мисливський колектив №3); Володимир Довганич (село Водяне). Вони всі наголошували, що їх приваблює природа нашого краю та полювання задля насолоди від відпочинку на свіжому повітрі. Виступаючі запрошували всіх до співпраці для відтворення поголів’я дичини, зариблення водойм та запеклої боротьби з браконьєрством. Голови первинних ланок УТМР вважають, що рада товариства на чолі з головою Володимиром Паладьком, виходячи зі своїх можливостей, працювала добре, тож її роботу запропонували визнати задо-вільною та затвердити звіт ревізійної комісії.

Голова Кіровоградської обласної організації Микола Головко, вітаючи делегатів районної конференції, відзначив важливість такого форуму, адже зауваження і пропозиції делегатів будуть використані у подальшій роботі. Незважаючи на те, що товариство залишається неприбутковою структурою, це не має стати перешкодою на шляху виконання усіх природоохоронних заходів. Тож, виходячи з цих умов, потрібно працювати згідно статутних вимог товариства. Також Микола Іванович повідомив про поширення у сусідніх районах випадків захворювання диких свиней африканською чумою та порадив тримати ситуацію під постійним контролем.
Шляхом голосування було затверджено звіти про роботу голови ради УТРМ і ревізійної комісії, делегати прийняли відповідну постанову. Затим головуючий на конференції Микола Царенко, згідно черги денної, запропонував провести вибори голови районної організації УТРМ. Кандидати на цю посаду виступили перед громадою та донесли своє бачення роботи в майбутньому. Шляхом відкритого голосування новим головою товариства було обрано Бориса Івановича Гнатюка, а головою ревізійної комісії - Володимира Івановича Паладька. На конференції також були обрані інші керівні органи УТМР та делегати на обласну конференцію товариства мисливців та рибалок.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: виступає Микола Головко; під час обговорення доповіді; новообраний голова УТМР Борис Гнатюк спілкується з делегатами конференції.