Ще за часів тотального дефіциту люди навчилися придумувати оригінальні способи застосування звичних побутових предметів і речовин. Ними й зараз можуть користатися ті, хто обмежений у коштах і заощаджує кожну гривню.

Давайте згадаємо корисні властивості простих речей, що нас оточують постійно. Кухонна сіль, сода, оцет, мило, зубна паста – здавалося б, що може бути більш звичним у побуті? Але ми, на жаль, знаємо про цих знайомих незнайомців ще не все.

Плями видаляє, мозолі загоює

Перше, із чим стикаєшся щодня,- це зубна паста. До її складу входять різні корисні речовини: легкі абразивні, відбілювальні, протизапальні, ароматизатори та багато іншого. Крім чищення зубів, вона допомагає впоратись із плямами від чаю та кави, що залишились на стінках кухлів, або відіпрати сліди губної помади із тканини. І це зовсім не все, що вона вміє.

Якщо під рукою у вас немає засобів від комариних укусів, зубна паста може зняти надокучливий свербіж. Вона ж згодиться якщо, на губах з’явився герпес, краще буде нанести пасту на початку хвороби. Крім того, помічено, що прищики, маленькі опіки або мозолі теж можна вилікувати, за умови, що не має відкритої ранки.

Цікаво, що гелеві зубні пасти містять ті самі розчинні у воді полімери, що й гелі для укладки волосся.

Чистимо хром і срібло

Зубна паста досить ефективно знімає мінеральні відкладення й полірує хромовані поверхні, раковини, крани. Якщо треба освіжити срібло, утріть зубну пасту в прикрасу й залиште на ніч.

Гігієнічне, дезінфікуюче – господарське мило

Відомий усім класичний коричневий брусок коштує ко-пійки, а от користь від нього просто величезна.

Якщо є проблеми в ротовій порожнині, корисно обробляти на ніч зубну щітку розчином господарського мила – до ранку вона буде повністю знезаражена.

І в господарстві без нього нікуди. Якщо на сумці почала заїдати блискавка, натріть її милом - ковзати буде відмінно. Кравчині користуються тоненькими обмилками для нанесення контуру на тканину, і малює чіткіше і змивається краще ніж звичайна крейда.

Цей господарський засіб допоможе господарю вкрутити шуруп в дерево: достатньо змастити його милом, і все піде як по маслу. Якщо шухляда столу почала погано висуватися, можна натерти її дно із зовнішнього боку та опори, по яких вона висувається, щоб зменшити тертя.

«Мильні рукавички»

Якщо ви забули придбати спеціальні рукавички для роботи з землею на дачі – не засмучуйтесь: мило захистить і руки, і нігті. Треба спочатку гарненько намилити руки й дати висохнути (у такий спосіб на руках утворюється захисна плівка), а потім можна братися до роботи. Якщо перед роботою пошкребти мило нігтями, під них заб’ється менше бруду.

Кухонний вогнегасник

Ось що справді завжди під рукою на кухні, так це звичайна сіль і сода. Коштують вони недорого, а способів їх застосування сотні, якщо не тисячі.

У кулінарії, як усім відомо, сода робить кондитерські вироби пишними. Але не всі знають, що вона допомагає впоратись із твердістю м’яса. Якщо натерти його содою й залишити на дві години в холодильнику, воно пом’якшає й швидше приготується. Перед приготуванням м”ясо слід добре промити.

До речі, сода миттєво гасить вогонь. Тому тримайте її в безпосередній близькості від газової плити, і у випадку займання під час приготування їжі просто насипте соду.

Очистити килим і видалити з нього неприємні запахи можна, якщо розсипати соду на килими рівним шаром і залишити на дві години. Потім треба все ретельно пропилососити.

Склянка соди, додана до прального порошку, підсилить ефективність прання. Пом’якшить воду, сприятиме збереженню яскравих кольорів білизни, її чистоті й додасть аромату свіжості. Можна додавати також під час полоскання.
Шторка для душу, замочена на дві години у содовому розчині, з легкістю очиститься від стійких забруднень.
Підпалини від праски на шовковій тканині можна видалити за допомогою содової кашки. Нанесіть суміш на пляму, дайте висохнути, потім очистіть щіткою.

На лотка для котячого туалету під наповнювач насипте трохи соди – у такий спосіб позбудетеся неприємного запаху.
Особливо добре працює сода у сполученні з кухонною сіллю. Якщо лікар порекомендував полоскання рота, але аптечний засіб вам не по кишені, м’який знезаражувальний розчин можна зробити самому. Для цього розчиніть у половині склянки води по одній чайній ложці солі й харчової соди – ефект гарантовано.

А якщо приготувати пасту із солі й лимонного соку, вийде прекрасний засіб для видалення цвілі, причому набагато доступніший і безпечніший від тих, які пропонують господарські магазини.

Прочищаємо водостік

Злив у кухонній раковині час від часу необхідно прочищати. Замість дорогого засобу насипте у стічний отвір 3/4 склянки соди й залийте зверху половиною склянки оцтової есенції. За півгодини залийте у стік чайник окропу.

Домашня лабораторія

Столовий оцет, нашатирний спирт і перекис водню, які є в будь-якій домашній аптечці, - справжня домашня хімічна лабораторія.

Щоб відбілити білизну, влийте у відро гарячої (60-700С) води 1 ст. ложку нашатирного спирту й 2 ст. ложки 3% перекису водню. Випрану білизну заливаємо розчином, щоб він укрив її повністю, на 15-20 хв. Після цього білизну двічі прополіскуємо у проточній воді.

Щоб очистити хутро, розчиніть у 0,5 л води 1 ч. ложку нашатирного спирту й 3 ч. ложки солі. Хутро витрушуємо, очищаємо від пилу й протираємо ганчіркою, змоченою цим розчином. Потім висушуємо й добре струшуємо.

Заяложені плями на комірах сорочок і курток можна видалити, якщо протерти їх ваткою, змоченою нашатирним спиртом (зручніше використовувати розпилювач, попередньо наливши у нього нашатир). Потім перемо й висушуємо річ.

Видалити з одягу плями від поту можна, якщо перед пранням змочити пляму на 10 хвилин білим столовим оцтом.

Щоб очистити щітку від засохлої фарби, скип’ятіть трохи оцту в каструлі, занурте в нього щітку й потріть по дну – фарба зійде.