14 лютого багато молодих людей святкують День закоханих або День святого Валентина. Це свято з’явилося у нас в країні не так давно, на початку 90-х років минулого століття. Воно швидко завоювало популярність серед молоді, як і багато новинок, які прийшли з Заходу. Але не всі українці прихильні до цього свята. Є й противники Дня закоханих, які принципово відмовляються його відзначати, вважаючи, що це «дурненька вигадка».

Дійсно, ще років 20 тому в Україні ніхто і не здогадувався, що існує якийсь День закоханих, і що в цей день своїй «другій половинці» обов’язково потрібно дарувати маленькі рожеві листівки, квіточки і тортики у вигляді сердечок. І вже якщо ви цього не зробите самі в цей день – 14 лютого – то ви – безсердечна людина, яка ніколи і нікого не любила в цьому житті. Але це тільки один бік медалі. Не турбуйтеся, якщо у вас інші погляди на цей рахунок. Досить велика кількість людей вважають, що це свято всього лише привід, данина моді, що прийшла із Заходу. І цьому є докази.

Рідновіри (язичники) стверджують, що в українській культурі є свої «рідні» свята-аналоги Дня Валентина. Люди, які шанують культуру наших предків, до цього часу їх відзначають, але не в лютому, а навесні.

Один з таких днів – свято слов’янського божества Ярила. Другий – свято Чорної гори, відзначається через два дні після першого. Свято Ярила вважалося чоловічим, Червона гора – жіночим. Символіка, яку вони несли в собі, схожа зі святом всіх закоханих.

У цей день молоді люди придивлялися одне до одного, виявляли знаки уваги. Могли висловити свої почуття.

Але, на відміну від Дня Валентина, свята, які відзначали ще наші предки, мають свою історію і символізм. Вони пов’язані з аграрними культурами, з природними процесами. Люди, святкуючи їх, демонстрували свою любов, хотіли допомогти природі прокинутися від зими і почати відроджуватися, почати новий цикл життя. Тому це не порожні забави, а усвідомлені дії, які мали під собою глибокий сенс.

Ще одне з таких свят любові, яке більшою мірою, ніж Ярило і Червона гора, користується популярністю українців – свято Івана Купала. Його основні символи – чоловік і жінка. любов, сім’я. Так, молоді люди заявляли про свій намір завести сім’ю, продовжити рід, але все це відбувалося у нерозривному зв’язку з природою.

Та в Україні, на жаль, ці свята майже забулися. В будь-якому випадку, вони вже не такі популярні, як День святого Валентина. Він, до речі, в календарі позначений як «світське свято», хоча відзначають його з великим розмахом. Та якщо ви не з тих, хто готується до дня всіх закоханих, не турбуйтеся. Як бачите, є цілком логічні пояснення того, що люди не хочуть долучатися до свята, суть якого для багатьох є незрозумілою. Адже розповісти про свої почуття можна і в будь-який інший день.

Дві жінки вибирають листівки на Валентинів день. Одна каже:
- Дивись, яка гарна - «Моєму котику!». Може купити своєму козлові?

***

- Любий, поясни мені, будь ласка, хто це з тобою у ліжку?
- Ти що забула, який сьогодні день?! Це ж Валентинка!

***

Дівчат поділяють на два типи: на тих, хто ненавидить 14 лютого, і тих, у кого є хлопець.

***

На День Святого Валентина жінка або отримає подарунок від чоловіка, або пилятиме його за те, що не отримала подарунка. Але й у тому й в іншому випадку вона одержить задоволення.

***

Вітаю всіх із Днем святого Валентина!!!
Святий Валентин, як відомо, є покровителем торговців косметикою, квітами, жіночої білизни, побутової техніки й інших речей...

***

14 лютого. У крамниці:
- Дайте мені, будь ласка, ту червону плюшеву дупу.
- Чоловіче, це не дупа, а серце!
- Знаєте, я 20 років кардіохірургом працюю і знаю, як виглядає серце. Дайте мені ту червону плюшеву дупу.

***

Дружина зіткнулася із чоловіком у торговому центрі в День Святого Валентина. У руках він ніс шикарний дорогий авторський букет. Дружина:
- Сподіваюся, що це для мене?
- Тепер вже так.

***

Заходить чоловік до ювелірної крамниці. Дівчина-продавщиця:
- Ой, пане, як добре що ви до нас зайшли, до дня Святого Валентина в нас два тижні 20% знижки, купіть що-небудь у подарунок вашій дівчині.
От кулон золотий у формі серця, вашій дівчині дуже сподобається.
Чоловік похмуро:
- У мене немає дівчини...
Продавщиця кокетливо:
- Не може бути, такий видний, гарний, високий пан і немає дівчини?
Чому?!
Чоловік похмуро:
- Дружина не дозволяє...

Підготувала Олена Приходкова.