У сесійній залі районної ради пройшов семінар для керівників та головних бухгалтерів підприємств району

Цього тижня в сесійній залі районної ради відбувся семінар-тренінг для ке-рівників та головних бухгалтерів підприємств району, сільських та селищних рад, головною темою якого став порядок нарахування заробітної плати працівникам в контексті відомого урядового рішення про встановлення мінімального розміру заробітної плати в обсязі 3200 гривень. Як при цьому зберегти справедливість в оплаті праці більш кваліфікованих і менш кваліфікованих працівників, як уникнути «зрівнялівки», яка фактично, нівелює прагнення до підвищення своєї кваліфікації, до по-стійного самовдосконалення? На це та на цілу низку інших питань, що стосуються правильної організації та оформлення трудових відносин на під-приємстві, розповідала начальник відділу з питань праці управління Держкомпраці в Кіровоградській області Ганна Масловська. Іншою темою семінару стали основні напрямки, за якими надаються послуги Державним підприємством «Кіровоградський експертно-технічний центр Держпраці». З ними ознайомив головний інженер вказаного підприємства Віталій Заніздра. І все ж, більшою увагою, а відтак і значно більшим відрізком часу була позначена інформація, з якою ознайомила саме Ганна Володимирівна. Що й не дивно, адже намагання Уряду підвищити соціальні стандарти життя наших громадян (що, власне, є досить благородним наміром), на жаль, говоритимемо прямо, не зовсім корелюється з реальним економічним становищем у нашій країні та з об’єктивними можливостями багатьох підприємств, у першу чергу – приватних. Як знайти ту «золоту середину», за якою б і вимоги урядового законопроекту, що знайшли своє відображення в Законі України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» не були порушені і, водночас, щоб виконання цього Закону не стало смертельною удавкою для малих підприємств – і пробували розібратися учасники семінару.

Загалом же дві години спілкування, на думку більшості учасників семінару, були доволі продуктивними і корисними. Як говорить Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко, чимало з запропонованих алгоритмів орга-нізації трудових відносин він також інтуїтивно вважав доцільними й допустимими. Однак тепер, з огляду на фахову оцінку спе-ціаліста, покладатиметься вже не лише на власні відчуття та інтуїцію, а й на чітко визначені законодавством умови та порядок.

Учасники семінару також змогли отримати ряд уточнень та роз’яснень з питань трудових відносин з огляду на специфіку діяльності того чи іншого конкретного підприємства.

Володимир Кіфенко.

На знімках: сесійна зала районної рали вже давно не збирала такої великої кількості слухачів; на запитання учасників семінару відповідає Ганна Масловська.