Низка новорічних свят добігає кінця, тож, як кажуть, пора закочувати рукава і братися до роботи. Саме ця тема була головною на черговій оперативній нараді (першій у цьому році), яку провів голова райдержадміністрації Сергій Завалій.

Перш за все, Сергій Володимирович заслухав доповіді ряду керівників про стан ліквідації наслідків зимової негоди на території району. Зокрема, керівник філії «Петрівський райавтодор» Ігор Дементьєв повідомив, що, як дорожня служба, так і місцеві органи влади та підприємства брали активну участь в розчищенні автодоріг від снігу. Найвагомішою була допомога, в першу чергу, технікою, СВК «Агрофірма «Маріампольська», ПСП «Водянське» та «Райпольське». Тож автошляхи, як державного значення, так і місцеві - в належному стані. Під час підвищення температури повітря і ознак ожеледиці дороги посипаються солепіщаною сумішшю.

19 січня Свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення. Це велике двунадесяте неперехідне свято. Свято Хрещення Господнього – одне із самих древніх свят християнської Церкви. Його встановлення відноситься ще до апостольських часів. Древня назва свята - „ТЕОФАНІЯ”, що означає Богоявлення.

Чому ж цей день називається Богоявленням? Тому що Христос став відомим для всіх не тоді, коли Він народився, а коли хрестився. Про це говорить Іоанн Хреститель: „Серед вас стоїть Той, Якого ви не знаєте” (Ін.1, 33). „І я, - говорить він, - не знав Його, але Той, Хто послав мене хрестити водою, сказав мені: на кому побачиш Духа, Який сходить і перебуває на Ньому, Той хреститиме Духом Святим” (Ін.1, 33).

Хрещення Іоанна Хрестителя було символічним і означало те, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, яка покаялася і увірувала в Христа, буде очищена від усіх гріхів Христом. Сам Іоанн виголошував: „За мною іде Сильніший за мене, у Якого я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінь взуття Його; я хрещу вас водою, а Він буде хрестити вас Духом Святим” (Мк. 1, 7-8).

Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших в народі календарних свят. Ніч перед Новим роком вважалась чарівною, з нею було пов’язано чимало повір’їв, ритуалів, звичаїв та обрядів. Для пізнання генетичних джерел світогляду й міфології наших предків особливий інтерес становлять новорічні обходи з масками на Маланки-Василя, зокрема обряд «Маланки». Своєю назвою він зобов’язаний дню св. Меланії, яку, за старим церковним календарем, вшановують 13 січня. Якщо день св. Меланії завершує рік, то наступний за ним день св. Василія (Василя) його відкриває. Символізуючи новоліття, життєдайний зв’язок жіночого і чоловічого начал, ці образи персоніфікувалися в українській народній творчості й перетворилися на стійку фольклорну пару. У деяких регіонах України в день Василя парубки засилали сватів, сподіваючись на добрі наслідки у Новому році (магія першого дня). Ве-сілля ж можна було справляти лише після святок, коли розпочинався новий шлюбний період, що тривав до масляної.

Шановні жителі Петрівщини! Цими днями усі ми з вами переконалися, що на нашу землю прийшла справжня зима – не лише за календарем, а й за усіма іншими її сезонними атрибутами: сніг, заметілі, міцний морозець, пронизливий вітер, що крижаним порохом жбурляє в обличчя колючими сніжинками… Певне – найкраща пора для дітлахів, для довгоочікуваних зимових розваг. Але, безумовно, не найкраща для дорожників, комунальників і, звичайно ж, - для усіх учасників дорожнього руху. Саме в ці дні небезпека дорожньо-транспортних пригод стає особливо гострою. Поліція Кіровоградщини звертається до водіїв із проханням бути максимально уважними, з особливою обережністю рухатися по мостах та естакадах, до-тримуватись безпечної швидкості руху та дистанції, відмовитися від ризикованих маневрувань, при русі в умовах недостатньої видимості обов’язково включати ближнє світло фар, не паркувати транспорт з порушенням правил. Про те, щоб пересуватися на автомобілях на літній гумі чи тій, що «виходила» уже свій ресурс – і мови бути не може! Причому, кожен власник авто, не «перевзутого» по сезону, має розуміти, що, виїхавши на дороги загального користування, він не лише стає порушником ПДР, а й становить цілком реальну небезпеку для себе та інших учасників дорожнього руху. Тож не піддавайте себе та інших такій небезпеці.

Науково-технічний прогрес невпинно рухає наше життя вперед і вперед. Ця тенденція спостерігається ще відтоді, відколи на землі з’явилося життя. Головною фігурою цього споконвічного процесу є людина, всебічне вивчення нею природи та її явищ постійно спонукає до змін життєдіяльності. Над безліччю різноманітних досліджень працює ціла армія науковців. Саме вони перебувають у постійному пошуку удосконалення виробничих процесів, впровадження нових технологій в усіх сферах людського життя, а їх винаходи десятиліттями і навіть століттями служать на благо людства. З часом літніх наукових працівників змінюють представники молодого покоління, котрі рухають науку далі.

Графік проведення гарячої телефонної лінії за участі керівництва районної державної адміністрації у І кварталі 2017 року

Хто приймає участь Дата проведення Номер контактного телефону

Голова райдержадміністрації

ЗАВАЛІЙ

Сергій Володимирович

31 січня 2017 року

з 9 до 11 години

9-74-06

Заступник голови райдержадміністрації

ПАНЕТА

Тетяна Григорівна

28 лютого 2017 р.

з 9 до 11 години

9-62-98

Добрим сусідам і подружкам мого босоногого дитинства присвячую!

З любові починається душа,
Колискова тиха пісня над малям,
Рідна мова і стежина в споришах,
Батьківщина і Господній Храм.

З дитинства росли дві сестрички - Тоня і Валя - дружненько, їх мама була рідною обом, а батько - лише Валі, проте не ображав і Тоню та дбав про обох, мов рідний. Третя сестричка Марійка була від першого шлюбу батька і мешкала з матір’ю окремо. Так інколи трапляється в житті.

Тоня турботливо піклувалася про молодшу сестричку Валю, завжди тримала за ручку, щоб ніхто її не скривдив, особливо, коли грали в дитячі ігри на ганку.

«Щасливий той, хто щасливий у себе вдома»

Насильство в сім”ї - неприпустима річ для цивілізованого суспільства

Проблема сімейного насильства на сьогоднішній день є дуже гострою. Ось яке визначення дає Міжнародне товариство із запобігання насильству над дітьми: «Дії дорослого вражають насильством над дитиною, якщо дорослий:
- б’є, лає дитину або знущається над нею;
- принизив дитину; образив її за якийсь вчинок;
- не вислухав дитину;
- не забезпечує реалізації фізичних потреб дитини (у їжі, одязі, гігієні, медицині, освіті);
- маніпулює дитиною для розв’язання власних проблем, отримання вигоди;
- прищеплює дитині шкідливі звички.

Насильство – це не те, що трапляється тільки з іншими, а що стосується кожного з нас. Що з ним робити? Як розпізнати? Як визначити межу між позитивною енергією та руйнівною силою? Як вберегтися і вберегти близьких нам людей від цього лиха?

Перебування в родинах, де заздалегідь дитина стає свідком, або (не без винятків) і потерпілим, спонукає дитину до дуже негативних дій, таких як гніт в школі серед учнів, втеча з дому, що призводить до потрапляння дитини до компаній дітей з неблагополучних сімей. Саме тому багато батьків не знають, як, ставлячи дитину на задній план, звідки вона буде спостерігати на сімейні сварки, бійки, вони можуть приректи її на неприємне майбутнє. Проблема неусвідомлення батьками дітей небезпеки, яка пов’язана з алкоголем і наркотиками, турбує сьогодні чи не кожного громадянина, перш за все тому, що підлітки регулярно спостерігають за старшими, які невимушено вживають алкоголь. Працівники Петрівського відділу поліції вирішили допомогти їм в цьому.

«Є таки залежність між кількістю споживаної їжі і тривалістю життя», – так запевняють вчені зі Сполучених Штатів.

Дійсно, наука вже з давніх давен займається питанням: як продовжити життя будь-якої людини. Скажімо, американці експериментували з лабораторними щурами і мухами дрозофілами, чиї гени, як відомо, збігаються з нашими на 60 відсотків. Судячи з досліджень, звичайний раціон щурів помітно скоротили. Зате самі тварини в результаті прожили на цілих 30-40 відсотків довше. А коли в якості піддослідних були мухи-дрозофіли, результат виявився аналогічним.

Резюмуючи, дослідники повідомили, що такий підсумковий показник можна співвіднести до 20 років життя людини.

Таким чином, кількість їжі і тривалість життя, як припускають вчені, взаємопов’язані. І, на жаль, в цьому плані людина – не виняток. Щодня наше співтовариство споживає неабияку кількість ненатуральної їжі. І людина, яка веде малорухливий спосіб життя, не витрачає тієї кількості калорій, які їй потрібні для повноцінного життя. Необхідно включити в режим дня обов”язкові фізичні вправи.

Підготувала Олена Приходкова.

Жителі вул. Декабристів, що в Петровому, висловлюють щиру вдячність Петрівському селищному голові Світлані Олександрівні Тилик, начальнику КП «Петрівське» Юрію Вікторовичу Градановичу, депутату селищної ради Олександру Павловичу Коліснику та представнику підрядної організації Артему Орлову за швидке і конструктивне вирішення нашої проблеми з реконструкцією водопровідної мережі. Справу, яка спершу, здавалося, може розтягнутися на невизначений час, вони змогли вирішити за лічені дні.

Тож доземний уклін Вам, шановні, за небайдужість та високий професіоналізм.

Хай в усіх добрих справах Вас завжди супроводжують успіх та удача.