Грип є найпоширенішим інфекційним захворюванням. Епідемії грипу періодично охоплюють всю земну кулю, і тоді ми піддаємося загрозі зараження цим вірусом. Але грип - це не просто застуда. Ця агресивна хвороба має дуже неприємні прояви у вигляді високої температури, головного болю, сильних нежиті та кашлю. Крім того, грип загрожує нам цілим рядом небезпечних ускладнень. Щорічно у світі від грипу помирають сотні тисяч людей. Як уникнути цієї хвороби? Що зробити, щоб вірус не зміг «окупувати» наше тіло? Знизити ймовірність зараження грипом можна, застосовуючи специфічну і неспецифічну профілактику.
Профілактика грипу. Що робити?
Існує кілька способів профілактики грипу:
· Специфічна профілактика представляє собою вакцинацію спеціальними вакцинами. Це досить ефективний метод, мінус якого в тому, що конкретна вакцина «працює» проти конкретного штаму вірусу грипу і не може захистити вас від його інших різновидів.
Що включає в себе неспецифічна профілактика грипу
· Неспецифічні заходи, спрямовані на підвищення опірності організму до зовнішніх несприятливих впливів, у тому числі і до грипу, такі як загартовування, правильне харчування і т.д.

- приділяємо особливу увагу гігієні
Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Знаючи це, ми можемо постаратися уникнути потрапляння інфекції в організм. Якщо дотримуватися правил особистої гігієни і свідомо уникати ситуацій, коли можна «підхопити» вірус, то ризик захворіти значно знизиться.
· Уникайте місць скупчення людей під час епідемії.
· Якщо необхідність «йти в люди» все-таки залишається, одягайте спеціальну марлеву пов’язку, що закриває ніс і рот.
· Після відвідин громадських місць обов’язково ретельно мийте руки з милом або користуйтеся антибактеріальними серветками.
· Не беріть немитими руками їжу і не торкайтеся ними до обличчя.
· Частіше робіть у квартирі вологе прибирання.
· Декілька разів на день провітрюйте приміщення по 15-20 хвилин.
Підвищуємо імунітет і не хворіємо
Своєчасно виявити чужорідну істоту і нейтралізувати її - це завдання імунної системи. І, незважаючи на те, що вірус грипу - дуже агресивний, сильна імунна система здатна захистити нас від хвороби або дати можливість перенести хворобу в легкій формі. Щоб імунна система була в тонусі, треба пам’ятати про основні принципи здорового способу життя.
· Харчування. Слідкуйте, щоб у вашому раціоні в правильній пропорції перебували білки, вуглеводи і жири. Їжа також обов’язково повинна містити потрібну кількість вітамінів і мікроелементів.
· Загартовування. Стимулюють захисні сили організму і гартують процедури. Короткочасне охолодження орга-нізму запускає механізми активізації імунної системи.
· Фізична активність. Щоденні заняття спортом також необхідні для нормальної роботи імунної системи. Правда варто враховувати, що протягом години після активних навантажень імунітет трохи знижується. Пам’ятайте про це, коли повертаєтеся з тренування, і постарайтеся не «зловити» вірус в цей час.
· Здоровий сон. Добре відпочивати і висипатися - ще одна умова, необхідна для нормальної роботи захисних систем організму. Людина, яка недосипає і не відпочиває стає легкою « здобиччю» для вірусів грипу під час епідемії.
Лікарські препарати в якості неспецифічної профілактики.
Існує цілий ряд лікарських препаратів, які можуть допомогти нам не заразитися грипом та іншими ГРВІ. До них відносяться:
· Вітаміни. Ці речовини спричиняють стимулюючу дію на імунну систему. Особливо важливо вживати в період епідемії вітаміни С, А і групи В.
· імунокоригуючі засоби. До ліків, які підвищують опірність організму, відносять препарати, що містять інтерферон, і ліки, що стимулюють вироблення інтерферону в організмі.
Водночас ефективність деяких з препаратів, які позиціонуються як імуномодулюючі та противірусні, досі не доведена, і в науковій літературі зустрічаються заперечення проти прийому деяких з них. Тому будьте обережні, коли підбираєте собі засіб «для профілактики грипу». Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж призначати собі той чи інший препарат.
Неспецифічна профілактика значно підвищує шанси не захворіти на грип в сезон поширення цього захворювання. Тож своєчасно застосовуйте методи неспецифічної профілактики і не хворійте!