вітання від сільського голови Сергія ДяченкаЗ народної пісні ми дізнаємося  про культурну спадщину, звичаї та обряди нашого народу, ось у чому і є її цінність. Народний аматорський фольклорний колектив автентичного співу «Джерело»  Олександрівського  сільського клубу вносить вагомий внесок у збереження та популяризацію українських традицій, бере участь у розвитку і пропаганді національного мистецтва, демонструючи високу майстерність виконання.    

Свого часу, завдяки ініціативі тодішнього директора сільського клубу Г.Д.Михайленко, котра у своїй діяльності зробила акцент саме на народне мистецтво, був створений колектив любителів українських старовинних пісень та ансамбль струнних народних інструментів.  На протязі багатьох років він зачаровував слухачів своїми мелодіями, але, на жаль,  нині вже не діє.  Колектив фольклорного ансамблю розпочинав формуватися ще у 1976 році, саме тоді був  введений у дію новозбудований сільський клуб. У цьому році олександрівці  відзначають одразу дві ювілейні дати - 40-річчя відкриття закладу культури та 25-річчя заснування «Джерела».

співає «Джерело»Варто зазначити, що не лише в Олександрівці тоді виріс новий Будинок культури, в той самий рік був зданий в експлуатацію також Іскрівський БК, що, на жаль, тепер перетворився на руїну, до якої нікому немає  діла. А ось  Чечеліївська сільська рада та її голова  С.П.Дяченко  доклали  усіх зусиль і за рахунок місцевого бюджету та за  підтримки місцевих сільгосппід-приємців  поступово здійснили капітальні ремонти одразу двох закладів культури - в Олександрівці та Чечеліївці. Під постійною опікою органу місцевого самоврядування знаходяться усі соціальні об’єкти села, адже сільська громада по-стійно  бере  участь у   міжнародних грантових мікропроектах,  що дає змогу постійно отримувати фінансову допомогу. Створення належних умов є запорукою того, що житиме село, а отже буде розвиватися культура, лунатиме пісня.
Не зважаючи на те, що урочистості з нагоди 25-річного ювілею проходили в будній день та ще й зранку, у сільському клубі зібралося багато шанувальників «Джерела», серед них і колишні учасники ансамблю. Раніше колектив налічував більше 20 учасників. Аматори швидко здобули популярність не тільки в селі та районі, а й в області, а згодом отримали визнання за самобутній своєрідний колорит і на республіканських оглядинах. Швидко зростала і майстерність виконання, збагачувався репертуар. Фольклорний ансамбль вже у 1983 році стає лауреатом Всеукраїнського телевізійного конкурсу «Сонячні кларнети», а згодом - фольклорного радіоконкурсу «Золоті ключі». Олександ-рівські шанувальниці народної української пісні неодноразово брали участь в обласних святах фольклору «Невичерпні джерела», в заходах всеукраїнського та міжнародного рівнів. У 2015 році, на запрошення народної артистки України Оксани Пекун, колектив «Джерело» взяв участь у музичній програмі «Фольк-music».
гумористична сценкаУ цьому році за вагомий творчий доробок у популяризації народного мистецтва ансамбль «Джерело» вшановано на районній Дошці пошани. Ось і в цей святковий день після представлення колективу ведучою Ольгою Зеднік, залом полинула українська народна пісня у виконані «Джерела». Сільський голова Сергій Дяченко привітав з юві-леєм співучий колектив, який є гордістю села. Він дякував за збереження неповторних народних фольклорних пісень та їх майстерне виконання. Сергій Павлович побажав ювілярам здоров’я, щастя, миру та родинного затишку. Закликав усіх любителів народного співу долучатися до участі у самодіяльній творчості, аби зберегти духовну скарбницю нашого народу. Затим вручив колишнім та теперішнім учасникам «Джерела» подарунки та квіти.
Далі до слова запросили першого керівника ансамблю Галину Михайленко. Вона подякувала ювілярам за любов до народного мистецтва і побажала, щоб «Джерело» успішно струмувало і надалі, а аматорам - здоров’я, добра та миру. Пізніше послідовниками Галини Давидівни стали Володимир Хруль та Зінаїда Жуган, а ще у свій час велику допомогу фольклорному ансамблю надавали світлої па-м”яті Ніна Остапова, тодішній директор Петрівського РБК, та його художній керівник Леонід Старов.
Почесними гостями на святі були начальник відділу культури та туризму Петрівської РДА Наталя Подкопаєва та Водянський сільський голова Оксана Гончаренко. Вони щиро вітали славетний колектив, бажали творчих успіхів, Наталя Вікторівна передала також щирі вітання від керівництва району - голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари. А окрім подарунків, соліст Водянського БК Олег Кривець чудово виконав для олександрівців ліричну пісню. Також до привітань долучилися культпрацівники Світлана Цупренко і Леонід Старов. Усі вони бажали, щоб пісні «Джерела» ще багато років линули рідним краєм.
Галина Михайленко в колі аматорів першого складу ансамблю« У 1990 році завідуючою СК була призначена Д.В.Когут, а вже наступного року колектив обрав назву «Джерело» і здобув звання народного. Олександрівські аматори увесь час виступають носіями народного етносу, у їхньому репертуарі колядки і щедрівки, колискові, жниварські та інші обрядові народні, ліричні пісні, старовинні обряди: «Проводи рекрута в солдати», «Українське весілля», «Олександрівські вечорниці», - продовжила розповідь ведуча. На святі Дарія Василівна, звертаючись до глядачів, дякувала їм за підтримку у збереженні та відродженні національної культури, а за моральну і матеріальну допомогу - сільському голові Сергію Дяченку, керівництву обох гілок районної влади, усім небайдужим спонсорам, відділу культури та туризму, районним та обласним засобам масової інформації, а колективу «Джерела» висловила найкращі побажання. Учасникам художньої самодіяльності ще довго аплодували глядачі, адже того дня відбувся й звітний концерт аматорів.

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: вітання від сільського голови Сергія Дяченка; співає «Джерело»; гумористична сценка; Галина Михайленко в колі аматорів першого складу ансамблю.