учасники зустрічі спілкуються з головою Кіровоградської асоціації «Громадські ініціативи» Любов”ю Лук’янцевоюПрактично, з перших років державної незалежності України особливістю її політичного устрою стала недостатня представленість жінок в активному по-літичному житті, особливо на вищому державному рівні.
Чому гендерна рівність важлива для України? Щоб поспілкуватися з цього приводу, днями в район завітала, голова Кіровоградської асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева, яка розповіла про вирішення гендерних питань у Кіровоградській області. 
Зустріч пройшла в сесійній залі районної ради. Обговорювалися питання активізації та підтримки жінок у громадському та політичному житті, врівноваження представництва жінок та чоловіків на ключових позиціях. Голова асоціації розповідала про досвід проведення тренінгів для жінок-депутатів, жінок-громадських активісток у Кірово-градській області. За словами Лук’янцевої, жінок в органах влади порівняно небагато, оскільки у районах до органів місцевого самоуправління, здебільшого, приходять фермери - як правило - представники сильної статі.

«На тренінгах ми розповідаємо жінкам, що головна мета, для якої вони мають прийти в органи місцевого самоврядування – це робота в інтересах територіальної громади. Варто всім депутатам про це пам’ятати. Є чимало викликів, над якими треба зараз подумати. Ми говорили, що політична приналежність місцевих депутатів – це другорядне. Незалежно від того, яку фракцію вони представляють, в будь-якому разі вони мають діяти в інтересах тих виборців, які за них голосували», – говорить Лук’янцева.
До кола питань, які частіше за все обговорюються на подібних тренінгах, відносяться наступні: створення МФО як інструмента, що підвищує ефективність роботи депутаток; створення ОСН та ОСББ; роль активних жінок у житті громади; екологічні питання; інфраструктура між-сільських перевезень та стан доріг; скорочення кількості сільських шкіл та ФАПів.
Як не дивно, але на таких  тренінгах бувають і чоловіки.
«Їх небагато. Спочатку вони себе почувають відособлено та побоюються дискримінації. Але під кінець розуміють, що таке гендер. Потрібно про такі питання говорити разом з чоловіками. Бо гендер – це не тільки жінки, а й рівність між чоловіками та жінками в правах та можливостях», – зазначила пані Любов.
Інноваційне дослідження дозволяє не лише дізнатися про очевидні думки та судження, але й збагнути підсвідоме, на кшталт того, кому з батьків краще іти у декретну відпустку, бути годувальником в родині, будувати кар’єру, чи, можливо, успішно поєднувати всі ці ролі. «Жінки – це 50% успіху України» – соціальний проект з такою назвою, спрямований на активізацію та підтримку жінок в громадському та політичному житті, врівноваження представництва жінок та чоловіків на ключових позиціях заради пришвидшення створення справді європейської моделі суспільства.
Україна, яка твердо заявила про свій європейський вибір, на жаль, займає перед-останнє місце з 58-ми країн-членів ОБСЄ за рівнем політичної участі жінок. За кількістю жінок у парламенті ми навіть далеко позаду багатьох країн Азії та Арабського світу (за даними Міжпарламентського Союзу). Щоправда, наша Петрівщина вигідно відрізняється за цим показником від більшості територіальних утворень держави: жіноцтво в нас на ключових позиціях представлено досить достойно, на рівні області ми поступаємося хіба що Добровеличківському району.
Нові обличчя, нові підходи, нові ідеї та рішення – цього, як ніколи, потребує наша країна, що опинилася перед такими викликами, як майже повністю зруйнована економіка, корумпована система врядування та ще й зовнішня агресія проти України. Жінки нарівні з чоловіками страждають від війни, економічної кризи та корупції і мають потенціал сприяти процесам встановлення миру, відбудови та реформування країни. Відкладати питання рівноправної участі жінок у прийнятті важливих державних рішень означає відкладати реформи, втрачаючи при цьому величезний потен-ціал.
Проект стартував із початком інформаційної кампанії під слоганом «Жінки – це 50% успіху України».
«50%» означає не кількість жінок, адже насправді їх в Україні ще більше - 54%, а їхню рівноправну участь в управлінні державою, прийнятті рішень та впровадженні реформ – нарівні з чоловіками. Прагнення до того, щоб і жінки, і чоловіки мали рівні можливості реально впливати на прийняття рішень.
Ініціатором проекту є Національний Демо-кратичний Інститут, який є неприбутковою, неурядовою організацією, не пов’язаною з жодною політичною силою. Метою НДІ є сприяння зміцненню демократичних інституцій у всьому світі завдяки більш активній участі громадян. Проект фінансує Уряд Швеції – країни, що забезпечила рівне представництво жінок і чоловіків практично в усіх сферах суспільного життя та стабільно входить до топ-10 рейтингу гендерної рівності та індексу людського розвитку.
Метою НДІ є сприяння зміцненню демократичних інституцій у всьому світі завдяки більш активній участі громадян.
Як показує світовий досвід: коли жінки приходять до влади – країна розквітає.

Олена Приходкова.

На знімку: учасники зустрічі спілкуються з головою Кіровоградської асоціації «Громадські ініціативи» Любов”ю Лук’янцевою.