тристоронню Угоду про співпрацю з обласним парламентом дітей підписують голови обласної ради Олександр Чорноіваненко та обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко- Під таким девізом працюють депутати Петрівського районного парламенту дітей, створеного на базі районного центру дитячої та юнацької творчості разом зі своїм координатором Анною Стожковою - ученицею 11 класу Червонокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ( до слова, у шостому класі цієї ж школи навчається і Сергій Безщасний, якому Указом Президента України від 08.11.2016 року було призначено стипендію Президента України строком на один рік як переможцю Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка - авт.). І хоча, за її словами, на цій відповідальній посаді перебуває лише рік, може похвалитися досягнутими результатами своїх однодумців.
По роботі - й шана. На пленарному засіданні V сесії ХІ скликання обласного парламенту дітей, яка минулого тижня відбулася у Кропивницькому, Петрівський РПД було нагороджено дипломом за вагомий внесок у розвиток учнівського парламентаризму, активну громадську позицію та зайняте перше місце в рейтинговій системі діяльності Кіровоградського обласного парламенту дітей.

У числі десяти тисяч креативних, ініціативних, із загостреним почуттям високої відповідальності дітей, об’єднаних спільними справами в районних та міських осередках органів шкільного самоврядування області, юні парламентарі з Петрового теж проводять активну роботу, спрямовану на підготовку до розбудови демократичного громадянського суспільства, вирішення питань соціального та культурного розвитку відповідних територій спільно з сільськими, селищними і міськими радами, установами та організаціями.
Під час триденної роботи сесії очільниками обласної влади та Кіровоградського обласного парламенту дітей було підписано тристоронню Угоду про співпрацю на основі принципів рівноправності, законності, взаємодопомоги, у підготовці і прийнятті перспективних чи довгострокових проектів і програм розвитку територіальних громад, освітянських проектів. створення для цього спільних аналітичних робочих груп, проведення конференцій, круглих столів, дискусій тощо.
юні парламентарі за роботоюОкрім того, було проаналізовано виконання рішення попередньої сесії, прийнято резолюцію Регіональної інтернет-конференції «Україна: шлях у майбутнє» та сплановано діяльність профільних комісій КОПД на поточний міжсесійний період.
Запам’яталися юним депутатам зустрічі в Школі управлінської майстерності з першим заступником голови ОДА Сергієм Коваленком, радником голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Вітою Атаманчук, яка у конструктивній розмові з дітьми розкрила процеси децентралізації та її значення в сучасному суспільстві, представниками Молодіжної Ради при виконавчому комітеті Кіровоградської міської ради та представниками Сектору Державної регуляторної служби у Кіровоградській області, зустрілися з учасником АТО Олександром на уроці мужності «В житті завжди є місце подвигу» та випускниками обласного парламенту дітей, відвідали лекційно - семінарські заняття обласної Школи лідерів, брали участь в комунікативних тренінгах, майстер-класах, працювали в комісіях, переглянули дозвіллєву програму МК «Імідж» - «Мистецтво думати про майбутнє» (керівник - Долгополова Н.К.), презентували власну проектну діяльність.
дипломом за зайняте перше місце в рейтинговій системі діяльності Кіровоградського обласного парламенту дітей нагороджено Петрівський районний парламент дітей (нагороду отримала голова Петрівського РПД Анна Стожкова).- Мені дуже сподобалася плідна робота сесії обласного парламенту дітей, - ділиться враженнями та новими знаннями Анна Стожкова – Вже не перший рік ми працюємо у напрямку волонтерської діяльності, віддаючи перевагу питанням надання допомоги не лише ветеранам Другої світової війни, що зрозуміло без пояснень, а й воїнам АТО. Вона - різнобічна й насичена корисними справами, вимагає багато ресурсів та зусиль, як моральних, так і духовних. Доброю справою, що нас єднає, стало плетіння маскувальних сіток захисного кольору - на літо і зимовий період. Організували збирання для кіборгів одягу, речей першої необхідності, продуктів харчування, а також готуємо для них вітамінні коктейлі, дитячі малюнки та обереги. Щомісяця наш парламент передає зібране громадській організації «Допоможемо воїнам Петрівщини, з якою підписано Угоду про співпрацю, де його складають у посилки та відправляють до зони АТО. Крім того, виявляємо турботу і про наших хворих ровесників-переселенців зі Сходу, дітей із малозабезпечених сімей, яким допомагаємо грішми, шкільним начинням, одягом та солодощами до свят.
- Мабуть, не забуваєте й про координаційну роботу волонтерських загонів та організацію навчання майбутніх парламентарів...
- Авжеж. Саме з цією метою рік тому було створено Координаційну раду, до складу якої входять голови волонтерських загонів учнів 14 закладів освіти району. Під час засідань відбуваються зустрічі з дорослими волонтерами та учасниками АТО. Нами підписано Угоду про співпрацю з громадською організацією «Допоможемо воїнам Петрівщини». Під час засідань координаційної ради відбувається ознайомлення з напрямами волонтерської діяльності та їхніми умовами. Під час проведення майстер-класів ми виготовляємо сувеніри воїнам АТО, для яких створюємо відеоролики про їхній героїзм на війні. А до того проводимо ярмарки у кожній школі, виручені кошти від яких розподіляються на організацію волонтерської діяльності. Не забуваємо і про людей похилого віку, для яких закуповуємо ліки, продукти харчування, допомагаємо прибирати на обійсті. Буває, що й картоплю саджаємо на присадибній ділянці. У наших задумах відчуваємо підтримку з боку вчителів батьків, односельців. працівників органів місцевого самоврядування та районної газети «Трудова слава» і районного радіомовлення, які висвітлюють нашу волонтерську діяльність. А працюємо ми під гаслом: «Добро починається з кожного із нас». Тож і ви даруйте людям крихітку себе, за це душа наповнюється світлом!

Анатолій Саржевський,журналіст

На знімках: тристоронню Угоду про співпрацю з обласним парламентом дітей підписують голови обласної ради Олександр Чорноіваненко та обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко; юні парламентарі за роботою; дипломом за зайняте перше місце в рейтинговій системі діяльності Кіровоградського обласного парламенту дітей нагороджено Петрівський районний парламент дітей (нагороду отримала голова Петрівського РПД Анна Стожкова).
Фото автора