каваЦя стаття не претендує на абсолютну правоту. Особисто я відмовився від кави ще рік тому, переживши досить неприємні 2 тижні «ломки». Але це було моє усвідомлене рішення, а зараз я хочу розглянути усі аргументи «за» і «проти». Можливо, для когось аргументи на користь кави переважать аргументи «проти».
Що таке кава? Чому багато людей так прив’язані до цього напою і не уявляють, як прокинутися без нього вранці?
На чому заснована дія кави?
Вміст кофеїну у напої становить до 1500 мг/л. Це речовина, яка стимулює нервову систему. Дія кофеїну прискорює серцебиття, піднімає кров’яний тиск. Під впливом кофеїну підсилюється збудження головного мозку людини, у невеликих дозах кофеїн підсилює умовні рефлекси та призводить до підвищення рухової активності. Дія кофеїну підвищує фізичну та розумову працездатність, зменшує сонливість і втому.
Кофеїн діє декілька годин. Потім з’являється втома. Систематичне вживання кофеїну у великих дозах (1000 мл на день і більше) посилює виснаження нервових клітин. З часом виникає залежність.

У дуже великих дозах (приблизно 10 грамів) викликає смерть. Все сказане вище не свідчить про те, що кава є шкідливою чи корисною, але кава активно впливає на людський організм і не є нейтральним продуктом. Отже, чи кава може бути корисною для організму людини й в яких випадках? Заподіює регулярне вживання цього напою шкоду і яку саме? І, нарешті, що переважає - шкода чи користь кави?
Проаналізуймо аргументи за і проти кави та зробимо власні висновки.

Шкода кави

Кава викликає фізіологічну залежність
Щоб дізнатися, є у вас залежність від кофеїну чи ні, потрібно тимчасово відмовитися від кави та інших напоїв з вмістом кофеїну. При залежності від кофеїну з’являться наступні симптоми: головний біль, сонливість і втома, дратівливість, погіршення настрою - від легкої пригніченості до депресії, нудота, біль у м’язах.
Можуть з’явитися всі або деякі з перерахованих вище симптомів. При звиканні до дії кави поступово зменшується її вплив на організм, тож для досягнення колишнього ефекту потрібне збільшення дози кофеїну. Чим більша доза, тим сильніша залежність, тим більше шкоди для здоров’я і тим важче відмовитися від кави.
Шкода кофеїну для нервової системи
При тривалому стимулюванні нервової системи організм постійно знаходиться в збудженому стані. Нервова система відчуває тривалий систематичний стрес. Цей стрес викликає виснаження нервових клітин і порушує нормальне функціонування усього організму.
Шкода кави для психічного здоров’я
Споживання кави у великий кількості може призвести до появи різних психозів, епілепсії, параної. Може стимулювати невмотивовану агресію.
Шкода кави для серцевої діяльності
Кава посилює серцебиття, негативно позначається на судинноруховому центрі, робить частішим пульс. Кофеїн надає короткостроковий ефект на артеріальний тиск - призводить до невеликого підвищення тиску. Вищеперелічені властивості кави роблять її особливо шкідливою для людей із серцево-судинними захворюваннями. Але кава також може завдати шкоди серцево-судинній системі здорових людей. Чим більша кількість уживаної кави, тим вищий ризик.
Кофеїн вимиває деякі важливі мікроелементи та заважає їх засвоєнню. Основні - це кальцій та магній.
Шкода кави для дітей та вагітних
Вживання кави в період вагітності підвищує ймовірність смерті плоду в утробі матері (приблизно 3 - 4 чашки на день підвищують ризик до 33%) і завдає шкоди розвитку плоду:
- Дитина часто народжується з маленькою вагою.
- Зуби починають різатися пізніше, ніж повинні.
- Зріст дитини стає нижчим, ніж у однолітків.
- Дитина народжується з кофеїновою залежністю.
Вживання напоїв з кофеїном (а це не тільки кава, але й шоколад, кока-кола) завдає величезної шкоди дитячому здоров’ю. Шкода кави для дітей може призвести до таких проблем, як:
- енурез (нічне нетримання сечі),
- нервові тики (мимовільні постійні м’язові скорочення, посмикування),
- перепади настрою, плаксивість, агресивність та інші неадекватні поведінкові реакції, страхи, відчуття тривоги.
Крім того, для дітей актуально все, що було сказано про шкоду кави для дорослих. Єдина відмінність - щоб завдати шкоди дитячому організму достатньо набагато меншої дози кофеїну.
Шкода кави без кофеїну
Шкода кави для здоров’я, про яку говорилося вище, пов’язана саме з кофеїном. Основний аргумент проти вживання кави без змісту кофеїну полягає в тому, що при виробництві такої кави використовуються зовсім не безневинні хімічні речовини. Чи справді це так? Існує кілька способів видалення кофеїну з зерен кави:
«Традиційний» спосіб, при якому для видалення кофеїну використовується розчинник метилен-хлориду (метилен хлорид - дихлоретан, хлористий метилен - безбарвна рідина із запахом хлороформу, що має властивості наркотичного впливу) або етилацетат (безбарвна рідина з фруктовим запахом). Останнім часом, в основному, використовують етилацетат. Після відділення кофеїну, в зернах залишається деяка кількість розчинника. Розчинник може завдати шкоди здоров’ю.
Тільки при «водяному способі» видалення кофеїну не використовуються хімічні речовини. Цей спосіб дорожчий, але кава виходить без хімічних добавок, зберігаючи при цьому свої смакові та ароматичні якості.

Користь кави

Часто як про аргумент на користь кави говорять про її підбадьорливому дію, що стимулює. На мій погляд, цю властивість кави ніяк не можна назвати корисною для здоров’я. Як було сказано на початку, кофеїн є засобом, що стимулює нервову систему. До яких шкідливих наслідків призводить цей ефект, говорилося вище.
Існує безліч досліджень, які переконують в користі кави для здоров’я. Так яким же з них слід до-віряти? Особливо актуальне питання щодо досліджень, результати яких суперечать іншим дослідженням. Приміром, одні дослідження доводять, що кава ви-кликає ішемічну хворобу серця, а інші - протилежне.
Очевидно, що результати одного до-слідження правильні, а іншого - помилкові. Я не можу провести власні дослідження, тому віддам перевагу прагнемо підстрахуватися, і вважатиму, що кава все-таки може завдати шкоди серцю. Тож не стану включати в список корисних властивостей кави те, що, вочевидь, суперечить результатам інших досліджень або здоровому глузду.
А тепер поговоримо про ті аргументи на користь кави, які не суперечать аргументам проти неї:
Користь кави в запобіганні захворюванні на рак
Приблизно 2 - 3 чашки кави на день зменшують ймовірність виникнення певних видів ракових захворювань.
Користь кави в профілактиці виникнення хвороби Паркінсона
Дійсно, кава зменшує ймовірність захворіти на хворобу Паркінсона. Причому, жінкам для запобігання даного за-хворювання, досить вживати каву в помірних кількостях, а чоловікам для досягнення того ж ефекту потрібні великі дози.
Користь кави в запобіганні діабету
Кава може запобігти діабету. Для того, щоб знизити небезпеку захворювання на діабет на 50%, чоловіки повинні випивати приблизно 6 чашок кави. Жінки отримають від 6 чашок кави дещо менший ефект - небезпека захворювання діабетом знизиться на третину.
Користь кави для профілактики інших захворювань
Результати деяких досліджень показують, що кава знижує ризик захворіти на такі хвороби, як: астма, жовчнокам’яна хвороба, цироз печінки, інфаркт, атеросклероз, гіпертензія, мігрень.
Користь кави для репродуктивної функції чоловіків
Мова йде не про поліпшення потенції, а тільки про по-ліпшення репродуктивної функції чоловіків - підвищується рухливість сперматозоїдів.
Користь кави для зниження ваги
Кофеїн допомагає скинути зайві кілограми. 1 чашка кави робить заняття аеробікою на третину ефективнішими для «спалювання» калорій.
Користь кави для травлення
Каву та інші напої (наприклад, кока-колу) часто використовують при проблемах з травленням, розладами шлунку.
Є думка, що кава допомагає засвоєнню їжі, для чого пропонують чашку цього напою після обіду. Правда, тут виникає питання - як бути з мінеральними речовинами, засвоєнню яких кава якраз заважає? Мабуть, допомога у засвоєнні їжі полягає не в тому, щоб допомогти організму засвоїти корисні речовини. Не зовсім зрозуміло, в чому тут користь.
Тож кава шкідлива чи корисна?
Наведені вище аргументи за і проти вживання кави, при найближчому розгляді, не такі вже суперечливі. У певних випадках очевидні недоліки кави можуть бути компенсовані її корисними властивостями. Кожен може вирішити, чи слід йому пити каву, ґрунтуючись на стані власного здоров’я та на самопочутті. В цілому, до кави слід ставитися, як до лікарського препарату (яким і є кофеїн). Як і будь-які ліки, кофеїн може допомогти при певних захворюваннях, але має багато побічних ефектів. На мою думку, здоровій людині кава, швидше, принесе шкоду, ніж користь.
Для профілактики захворювань пропонується вживати досить великі дози кави (наприклад, щоб знизити небезпеку захворювання на діабет потрібно випити 6 чашок цього напою). У той же час, існують інші способи запобігання цим захворюванням - такі, як правильне харчування і спорт.

Роман Колісник. смт Петрове - м. Миколаїв.