Лишай у дітей. Як з ним боротися?

Будь-яких люблячих батьків, що бажають своїй дитині тільки блага і, звичайно ж, здоров’я, засмутить раптова хвороба малюка. Часто батьки не в змозі простежити і вберегти дитину від загрози.
Тож бути підготовленим і обізнаним не завадило б кожному з батьків, особливо, коли справа стосується боротьби за здоров’я малюка. Зараз мова піде про одне з найбільш неприємних інфекційних захворювань, а саме – про лишай у дітей.
Лишай має свої різновиди

Стригучий лишай

Основні симптоми хвороби – це характерні червоні плями круглої форми, які виникають, в основному, на волосяному покриві, на нігтях і шкірі. У цих місцях, після враження хворобою, переважає свербіж, а також спостерігається лущення шкіри. Лишай передається маляті, в основному, від тварин.

Оперізуючий лишай

Характерні ознаки цього виду – яскраві плями червонуватого відтінку, розташовані в міжреберних ділянках, вони викликають лущення шкіри або бувають у вигляді здуття шкірного покриву, пухирчастого висипу, що викликає, як наслідок, сильний біль.


Різнобарвний лишай

Цей вид відрізняється різноманітністю кольорів, плями бувають жовтими, коричневими, рожевими. З’являються на грудях, спині і плечах. Даний вид лишаю не викликає роздратування і свербіння і не вважається небезпечним для оточуючих, тому, практично, найбільш нешкідливий для організму.

Червоний лишай

Для цього виду характерні червоні плями різного розміру, що викликають сильний свербіж і поширені по всьому тілу малюка. Також відомо, що на слизовій порожнини рота плями містять рідину.

Висівкоподібний лишай

Плями мають блідо-рожевий відтінок, з’являються, практично, по всьому тілу. Якщо даний вид хвороби не лікувати, то плями перейдуть в жовто-коричневі відтінки.

Симптоми лишаю у дітей

Фактично, лишай – це грибок шкіри, який проявляється найчастіше в літню пору року. Розпізнати його можна по плямах на частинах тіла, в області потових залоз.
До поняття «лишай», можна віднести цілу підгрупу захворювань шкіри, саме тому визначити однозначно, як він виглядає, просто неможливо. Ми можемо тільки припустити розвиток хвороби, виходячи з загальних ознак, які виникають при цьому захворюванні.
Симптоми захворювання проявляються, практично, скрізь – живіт, ноги, плечі і на волосяному покриві шкіри. Шкіра стає дратівливою, сильно свербить і лущиться. Іноді хвороба стає більш серйозною, підвищується температура тіла, приблизно до 380, запалюються і збільшуються лімфовузли.

Причини виникнення лишаю у дітей

Дуже часто в організм малюка проникають віруси і грибки, що і є причиною зараження. Зазвичай, осередок зараження даною хворобою, криється в місцях масового скупчення людей – в басейнах, дитячих садках і т.д. Крім цього, причиною хвороби можуть стати взаємодії з тваринами (кішками, собаками) і птахами.
Імунітет дитини вкрай слабкий, що є сприятливою причиною для розвитку лишаю. Так само причини можуть критися в генетичній схильності, непереносимості деяких ліків, алергії або ГРЗ.

Чим лікувати лишай у дитини?

Лишай у дітей не рекомендується лікувати в домашніх умовах. Хворобу потрібно лікувати негайно, і тільки під наглядом досвідченого лікаря.
Якщо вам пощастить, то ваше лікування обмежиться просто дотриманням правил гігієни або, можливо, це буде несувора дієта. Але в складних ситуаціях доведеться вдатися до мазей та інших призначень лікаря. Ні в якому разі не починайте лікування лишаю у дітей самостійно, без контролю фахівця.
Слід пам’ятати: щоб прискорити лікування лишаю, вдаються до наступних методів:
Необхідно виключити на невизначений проміжок часу килими і м’які іграшки;
Якщо ваш малюк за-хворів, то прасувати і прати його речі потрібно окремо;
Кімнату хворого потрібно щодня дезінфікувати, включаючи м’які іграшки, килими та білизну (якщо ви їх вчасно не прибрали);
Міняти постільну білизну потрібно якомога частіше;
Ні в якому разі не можна купати дітей;
Одягати хвору дитину потрібно в бавовняний одяг, саме він пропускає повітря і має здатність вбирати зайву вологу.
Стригучий лишай вимагає окремого розгляду. Лікування стригучого лишаю у дітей полягає в застосуванні протигрибкових мазей, на щастя, вони в достатній кількості є у аптеках. Лікування стригучого лишаю повинен призначити лікар.
При лікуванні використовуються ті ж самі мазі, що і для лікування грибка стопи. Необхідно, щоб мазь містила 1 або 2 відсотки міконазолу або клотримазолу. Важливо перед застосуванням мазей звернути увагу на алергічну реакцію вашої дитини на такі засоби. Мазь втирають у почервонілі ділянки шкіри і обов’язково навколо них двічі на день.
Лікування потрібно продовжувати і упродовж 1-2 тижнів після зникнення висипки. Руки необхідно добре мити перед нанесенням мазі на шкірний покрив. Для шкіри голови рекомендується протигрибковий шампунь.
Профілактика лишаю у дітей
Попередити хворобу може здоровий і сильний імунітет, який потрібно зміцнювати, починаючи з раннього дитинства і на протязі усього періоду розвитку малюка. Крім того, необхідно:
забезпечити дитині повноцінне харчуваня;
щодня робити з дитиною зарядку;
вже з раннього віку потрібно вдаватися до процедур загартування дитячого організму;
в зимовий і осінній періоди дітям особливо потрібні вітаміни і мінерали, слід включити їх у щоденний раціон.
Батькам рекомендується стежити за оточенням дитини – з ким вона гуляє, де і чим грається. Потрібно пояснити, що після «спілкування» з будь-якими тваринами, необхідно ретельно вимити руки з милом.
Крім того, слід постійно контролювати стан шкіри у вашої домашньої тварини. Так ви можете попередити хворобу заздалегідь і не дозволити заразити вашого малюка.
Слід сказати, що будь-яку хворобу, включаючи і лишай у дітей, вилікувати набагато складніше, ніж попередити її. Тож будьте пильними!

Степан Довгуник, лікар-дерматовенеролог.