матеріальна підтримка воїнів АТО є неодмінною складовою роботи сьогоднішньої сільської ради: неодноразово зібраний новостародубцями одяг та провіант доправляв у зону АТО сам сільський головаЩо б там не казали, а робота в органах місцевого самоврядування ніколи не була спокійною, розміреною, передбачуваною. А зараз - і поготів! Що не день, то важливі справи, та ще й коли сільська рада об’єднує п’ять сіл: Новий Стародуб, Олімпіадівку, Федорівку, Червоносілля і Мар’янівку. Саме стільки населених пунктів належить Новостародубській сільській раді. І у кожного з них свої проблеми. У цій круговерті трудових буднів сільському голові ніколи і вгору глянути, та він не нарікає на долю, бо вважає, що хтось же мусить працювати на благо громади.
Чим зараз живе село? Що робить виконком та депутати сільської ради заради покращення життя селян? Як вирішуються нагальні проблеми цих населених пунктів, та які першочергові завдання стоять перед громадою?
Саме про це ми спілкуємося з Новостародубським сільським головою Віктором Заїкою.

воїни-ветерани АТО стали головними героями недавнього свята Дня захисника України- Вікторе Григоровичу, Ви вже п’ять років обій-маєте посаду Новостародубського сільського голови. Що вдалося важливого зробити за цей час для користі громади?
- У селах, що належать до нашої сільської ради, відбулися позитивні перетворення: ми придбали новий шкільний автобус для перевезення учнів до школи та малюків до дитячого садочка. Кошти виділяли, можна сказати, 50% х 50% - 600 тисяч гривень надійшли від держави, 400 тисяч гривень надала сільська рада, ще 320 тисяч - кошти районної ради. Зараз підписали угоду з фермерським господарством ПСП «Зарічне» на обслуговування цього автобуса. У школі замінили вікна на металопластикові. З бюджету сільської ради виділено кошти: на харчування дітей початкових класів у шкільній їдальні - 80 тис. грн.; 100 тис. грн. - на лікарню для придбання автоклаву. Пільговим категоріям населення виділили 38 тис на перевезення. Для «ГАЗельки», яка зараз підвозить дітей до школи та дитячого садочка, придбали нову гуму, відремонтували ходову та купили новий двигун, біля сільської ради оновили огорожу.
працівники Новостародубського ЖКГ здійснюють роботи по благоустрою території- Чи спираєтесь у своїй роботі на допомогу місцевих сільгоспвиробників, адже відомо, що сільські бюджети нині небагаті?
- Ясна річ, що звертаюся до них за допомогою. І спасибі, що поки що між нами є взаєморозуміння. Будь-яке дійство, будь-яка робота на наших теренах не обходиться без їхньої допомоги. Не забувають вони і про дітей: щорічно на свято Миколая всім вихованцям дитячих садочків та учням шкіл купують подарунки. Вчасно виплачують орендну плату за земельні паї, дітей своїх пайовиків харчують безкоштовно.
- А як щодо дитячих садочків, яка там ситуація?
-У дитячий садочок «Дзвіночок» придбали холодильник, зробили навіс над ганком, оновили огорожу навколо дошкільного закладу та поставили нові ворота. Придбали насос для водопостачання, нові меблі. Всього витратили 30 тис грн. На даний момент ідуть ремонтні роботи в методичному кабінеті.
- Чи змінилися за п’ять років пріоритети розвитку громади?
- Як не дивно, часи змінюються, а ось пріоритети залишаються незмінними. Адже перелік ключових людських потреб є сталим. За останні роки соціальний пейзаж населених пунктів помітно змінився. Адже село без доріг, газифікації, соціальної інфраструктури - це село без майбутнього. А ми хочемо, щоб в наших селах все було. І для цього створються усі передумови. Через наше село проходить траса, яка сполучає з одного боку з Олександрєю, з іншого - з районним центром. А це, безумовно, дає певну перспективу для розвитку нашої території.
смачним козацьким кулешем на свято Покрови могли посмакувати всі охочі- З якими проблемами люди найчастіше звертаються до Вас?
- Спектр проблем дуже різноманітний. В основному, люди йдуть до сільради за послугами: то довідку отримати, то оформити якийсь документ, то питання землекористування ви-рішити. І, звичайно, приходять з наболілими проблемами. Люди втомлені, зарплати мізерні, роботи немає, допомога потрібна. Та селяни звичні до труднощів, звикли і долати їх самотужки. Проте, у нас ще не було випадку, щоб людина прийшла, сподіваючись на допомогу, і пішла ні з чим. Виділяємо допомогу на поховання, малозабезпеченим та на лікування. Цього року на оздоровлення дітей виділили 15 тис. грн., діти з нашої сільської ради їздили відпочивати до літніх оздоровчих таборів. Також привітали ювілярів з 90-річчям - Івана Кіндратовича Царенка та Олександру Ілларіонівну Безрук, подарували їм теплі ковдри. До Дня дошкілля привітали усіх працівників дитячого садочка та преміювали в розмірі місячного окладу.
До Дня Незалежності виділили 4 тис. гривень 20 чоловікам - учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та 20 воїнам АТО, виділили по 200 гривень. Допомагаємо завозити дрова сім’ям учасників АТО, вишукуємо можливості для виділення їм земельних ділянок та оформлюємо відповідну документацію. Разом з населенням передаємо харчі та одяг учасникам АТО, за допомогою фермерських господарств закупили воїнам бронежилети.
Не забуваємо і про наш культурний розвиток. Провели косметичний ремонт Новостародубського та Олімпіадівського сільських клубів. Ірина Момот та Тетяна Максімова цікаво провели свято Івана Купала, яке пройшло в с.Олімпіадівці. Відзначили свято Покрови та День захисника України, пригощали односельців козацьким кулішем та гарячим чаєм.
На території нашої сільської ради працюють магазини, фельдшерський пункт, на який виділили 5 тисяч грн. для придбання медикаментів. У Новому Стародубі є і авто швидкої допомоги, на яке також купили нову гуму та провели технічне обслуговування.
Роботу по благоустрою проводить наше ЖКГ. Вивіз побутового сміття здійснюється своєчасно. Спільними зусиллями бригада по благоустрою та з допомогою техніки ТОВ «Маяк» і ПСП «Зарічне» прибрали несанкціоновані сміттєзвалища, зараз на вулицях смітити стали значно менше, регулярно викошуємо бур’яни.
До Дня автомобіліста преміюємо водіїв сільської ради. Допомагаємо комунальному підприємству ЖКГ Новостародубської сільської ради у ремонті мережі водовідведення - поміняли труби на водовідведення та на водопостачання, за допомогою громади замінили насос для підкачування питної води.
-Чи готові вже до зими?
-Так, заготовили паливо для техніки, тверде паливо для обігріву в опалювальний період, харчі для садочка та школи. Провели ремонт вуличного освітлення.
Утеплені водоканальна та водоочисна башти, провели роботи по утепленню під’їздів. Водночас прикро, що багато боржників не погасили своєї заборгованості за користування комунальними послугами, адже якби своєчасно йшла оплата за використані послуги, ми могли б більше зробити корисного в комунальній сфері.
Найбільшою проблемою для наших сіл залишаються дороги. Ми своїми силами провели ремонт дорожнього покриття та алей на центральних вулицях Богдана Хмельницького та Степняка-Кравчинського загальною площею 260м2 .
Що стосується правових документів, то 98 тисяч гривень було використано на грошову оцінку земельної ділянки сільської ради, згідно зі «Схемою землеустрою і техніко-економічного обґрунтування використання та охорони земель на території Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області» та «Нормативною грошовою оцінкою земель населених пунктів Новостародубської сільської ради: с. Новий Стародуб, с. Олімпіадівка, с. Федорівка, с. Червоносілля, с. Мар’янівка».
-Вікторе Григоровичу, а як на вашій території виконують свої функції органи правопорядку?
- Я вам скажу так: із свого власного 25-річного досвіду роботи в правоохоронних органах об’єктивно розумію, що на 3600 чоловік населення одного дільничного явно замало, особливо, коли здійснюються масові заходи, або трапляються термінові виклики на віддалені території. Тут доводиться діяти по ситуації, хоча для того, щоб кожний міг якісно виконувати свої обов’язки, необхідно створити належні умови.
- Як Вам працюється із новим депутатським корпусом?
- Хоча майже половина депутатів у нас обрані вперше, маємо досить злагоджений колектив однодумців, який своїм першочерговим завданням вбачає вирішення питань, які стоять перед громадою. Ми практикуємо сходи по округах або по вулицях. На них обговорюємо наболілі питання кожної конкретної території. У такий спосіб радимося, вибираємо найбільш раціональні пропозиції і втілюємо їх у життя. Як на мене, це досить перспективно і дозволяє кожному жителю висловити свої зауваження і пропозиції до роботи депутатів. На сесіях сільської ради та засіданнях виконкому розглядаємо найактуальніші питання розвитку сіл, по-ліпшення їх санітарного стану та благоустрою. Завжди відчуваю виважений підхід депутатів до вирішення кожного питання.
- Ще одне питання: чи є, на вашу думку, якісь головні критерії успішної діяльності сільського голови?
- Я весь час знаходжуся в пошуку. Та одне можу сказати напевно: насамперед, треба жити інтересами громади, сприймати їх не лише розумом, а й душею. До людей необхідно прислуховуватися, не можна відриватися від громади. Бо наше покликання - допомагати людям. А справ щодня вистачає, над вирішенням назрілих проблем будемо трудитися і далі. Робити добро людям, щодня і без вагань, і не тільки сьогодні, а й впродовж усього періоду наданих мені з депутатами повноважень - це моє життєве кредо.

Спілкувалася Олена Приходкова.

На знімках: матеріальна підтримка воїнів АТО є неодмінною складовою роботи сьогоднішньої сільської ради: неодноразово зібраний новостародубцями одяг та провіант доправляв у зону АТО сам сільський голова; воїни-ветерани АТО стали головними героями недавнього свята Дня захисника України; працівники Новостародубського ЖКГ здійснюють роботи по благоустрою території; смачним козацьким кулешем на свято Покрови могли посмакувати всі охочі.