бригадир тракторної бригади Олександр Биков з комбайнером Сергієм Безверхим та водієм Олександром СтрижакомПо осені не спадає напруга на полях ПСП «Зарічне», яке очолює молодий, креативний керівник, депутат районної ради Андрій Давидовський, котрий веде соціально-відповідальний бізнес і конкретними справами дбає про розвиток сільської інфраструктури. Мабуть, у цю пору найбільше роботи у полеводів, адже їм потрібно збирати пізні культури і сіяти. Погода вносить свої корективи у комплекс осінньо-польових робіт. Не зважаючи на недостатню кількість опадів, у сільгосппідприємстві вже посіяли 1200 га ріпаку, 300 озимої пшениці на полях, де щойно зібрали сою, кукурудзу і люцерну. У сівозміні ці культури вважаються гарними попередниками. Для сівби грунт готували Анатолій Барабаш, Ігор Ткачук, Анатолій Михайлишин і Олександр Гавриленко. Засівають ниву озимими культурами Микола Літвінов та Олег Рак. На збиранні соняшнику сумлінно працюють комбайнери Сергій Безверхий та Віталій Ситник, а кукурудзи - Анатолій Глухота і Михайло Бабець. Швидкісними рейсами транспортують зерно на тік Юрій Новохатько, Анатолій Капинус, Григорій Крицький та Євген Давиденко.

оператори зерноочисного комплексу Микола Дубравін та Артем АнтонянПобувавши на полі, де косили соняхи, я на деякий час долучився до одного з комбайнових екіпажів і звернув увагу, що поле, так би мовити, «покроєне» на клаптики. «Оце доводиться так комбайнувати, бо місцями соняхи досі зберігають ще велику вологість. Ось маю такий пристрій для вимірювання вологості, який це підтверджує. Це, звичайно, додає складності і дещо стримує темпи збирання і посіву», - розповідає комбайнер Віталій Ситник. Комбайновий агрегат зупинився на краю поля, щоб вивантажити зерно, хоч бункер і не був ще повністю наповнений. «Зручніше тепер його спорожнити, аби потім не зупинятися посеред гін. Так краще для водія і економніше для автомобіля», - пояснив мій співрозмовник. Мені пригадалося, як в «горбачовські» часи з вуст багатьох керівників не сходило гасло: «економіка повинна бути економною». Тоді про це більше говорили, ніж насправді досягали цього. І ось, нарешті, цей принцип почав діяти. Добре, що з такими мірками підходять до справи зарічанці, бо усвідомлюють, що від раціональної експлуатації техніки, бережливого ставлення до неї зростає продуктивність праці. А це, в кінцевому результаті, зміцнить економічний стан господарства, а значить, в свою чергу, - позитивно вплине на добробут працівників та всієї сільської громади.

Сергій АНДРУСЕНКО.

шофер токового господарства Сергій Дубравін

На знімках: бригадир тракторної бригади Олександр Биков з комбайнером Сергієм Безверхим та водієм Олександром Стрижаком; оператори зерноочисного комплексу Микола Дубравін та Артем Антонян; шофер токового господарства Сергій Дубравін.