оновлений головний корпус обласної дитячої лікарніВідкриття оновленого головного корпусу обласної дитячої лікарні однозначно стало для області подією. Його ремонт виконаний настільки серйозно і якісно, що здається, ніби це – новобудова.
Оглянути результати реконструкції керівництво лікарні запросило журналістів. І це був не показушний захід – кожен міг зайти в будь-яке приміщення, поспілкуватися із будь-яким працівником чи відвідувачем.
Головний лікар Василь Хорощак, перш за все, звернув увагу на те, що в корпусі раціонально змінили розташування відділень: тепер, наприклад, травмпункт знаходиться на першому поверсі (раніше був у підвалі хірургічного корпусу), інфекційне перенесли на другий, на його місці – консультативна поліклініка. «Логістику» змінили, стверджує очільник лікарні, щоб усім було зручніше. Більше того, реконструкція дозволила вирішити досить серйозну проблему перенаселення палат. Якщо раніше у них перебувало навіть по вісім пацієнтів, то зараз, в середньому, - лише чотири.
У лікарні одночасно може лікуватися до 400 дітей. Кожного року через її відділення проходять 11-12 тисяч маленьких пацієнтів. Із них біля 40% - із сільської місцевості. Щоденно функціонуючими двома реанімаційними бригадами надається невідкладна медична допомога дитячому населенню в найвіддаленіших куточках області висококваліфікованими фахівцями.

Палати відділень реанімації та інтенсивної терапії вражають не лише виглядом зарубіжних лікарень, новітньою апаратурою, але й власною технічною новацією. В них змонтували відеокамери, але не лише для того, щоб стежити за медперсоналом, контролювати його, а й для того, щоб під час процедур, присутність на яких батьків небажана, вони могли спостерігати за діями медиків. Свою ініціативу керівництво лікарні пояснює бажанням продемонструвати власну відкритість у стосунках із батьками маленьких пацієнтів.
– Днями до лікарні доставили останнє обладнання, – розповідає про оснащеність закладу Василь Хорошак. – Загалом ми отримали його за програмою співпраці із урядом Японії. Його вартість – майже на 10,5 мільйонів. Зараз триває налагодження апаратури.
Розповідаючи про рівень забезпеченості лікарні необхідним обладнанням, очільник закладу зауважив, що відтепер наявного вистачає для стовідсоткового забезпечення лікувального процесу.
– За рівнем оснащеності ми перебуваємо десь трішки вище середини по Україні, – зауважив він. – Нам зараз читають лекції професори із Харкова. Так ось, після побаченого головного корпусу, вони сказали: напевно, лише черкаська лікарня випереджає кіровоградську…
Після вдалого старту багатьох турбує питання, чи буде таким же гарним фініш – чи відбудеться така сама реконструкція інших корпусів. Наразі триває ремонт фасаду хірургічного. Крім того, будівельники нарощують на ньому ще один поверх, де планують розмістити педіатричне і неврологічні відділення. Чи зроблять із корпусу таку ж «цукерку», як головний – поки що питання. Яке впирається у кошти.
Однак із усіх опитаних під час відвідин лікарні медиків та батьків ніхто не сумнівається, що оновлення закладу продовжувати необхідно.
– Нам дещо прикро, що потрапили у старий корпус, – ділиться враженнями мама 4-річної доньки Катерина Коваленко. – Ми не вперше тут, і є із чим порівнювати. Навіть на екскурсію просилися в центральний корпус, враження – найприємніші. Мені здалося, що навіть лікарі після ремонту стали приємнішими. Дуже надіюся, що таку саму красу наведуть і в цьому приміщенні. – Я сьогодні чув, що буде ремонт і в другому корпусі, – розповів батько першачка Сергій Капітоненко. – Звичайно, ремонту потребує вся лікарня. Я б сказав, як і всі старі медзаклади області, які десятиліттями не бачили його. Адже здоров’я – головне у житті. Тим більше наших дітей.
Дехто нарікає, що спочатку слід було займатися внутрішніми роботами, завезти нове обладнання, а вже потім братися за оновлення фасаду. Однак із цим погоджуються не всі.
– Я думаю, що спочатку так і треба – зробити фасад, – вважає сестра-господарка травматологічного відділення Оксана Сліпченко. – Припустимо, що поставлять всередині апаратуру, а потім почнуть фасад. Уся ж грязюка заноситиметься у корпус. Навіщо двічі робити одну роботу?
У лікарні є ще один лікувальний корпус, педіатричний. Але про його оновлення поки що говорять обережно.
– Ми його не потягнемо, – зазначив Василь Хорощак. – По-друге, він – пам’ятка архітектури, тому треба провести серйозну експертизу фундамента і підсилити його. Цим якраз зараз і займається проектна організація.
Реконструкція обласного центру надання спеціалізованої медичної допомоги триває. Треба ще багато чого зробити, і на це потрібні кошти. Обласна влада, зі свого боку, робить все можливе. Підключитися до благородної справи повинні і райони. Навряд чи знайдеться людина, яка буде заперечувати, що наші діти, отримуючи якісну медичну допомогу, повинні перебувати в нормальних умовах. Адже і стіни одужувати допомагають.

Ігор ПРАВДЕНКО