група учасників конференції з Т.Сакарою, Т.Панетою та Г.МоскальцемМайже напередодні нового навчального року в Луганському Будинку культури ім.А.Лісіцина пройшла чергова серпнева конференція педагогічних працівників району. В ній взяли участь голова районної ради Тамара Сакара і заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.
Розпочався захід зі вступної частини, яку я назвав би прологом, адже в ній органічно поєдналися лірично-художні сторінки з традиційним офіціозом.
Відповідний настрій задала вокальна група «Джем» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, яка виконала пісню «Ми горді, що родились в Україні».
Кожен навчальний рік – як новий розділ вічної книги життя, сторінки якої ми заповнюємо як радістю, так і смутком, не втомлюючись дивуватися неповторності кожного дня. Всі неповторні миттєвості минулого навчального року учасники конференції пригадали під час перегляду відеофільму «Учителю, ти – світоч України!».

учасники конференції знайомляться з експозиціями виставки «Творчі здобутки освітян Петрівщини»За традицією, педагоги чествували своїх молодих колег, які поповнили їхні ряди. Розпочалася ця процедура гумористичною сценкою, в якій були відображені турботи начальника відділу освіти, відбулося знайомство з молодими вчителями, яке провели молоді вчителі 2015 року Максим Варфоломєєв, Марина Лут, Тетяна Мясковська та Микола Стець.
Наталія Сидоренко, вчитель математики та інформатики, та Юрій Кулибаба, учитель історії та правознавства - випускники Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, Леся Тук, вчитель з початкової освіти та англійської мови в початкових класах – випускниця Жовтоводського педагогічного училища та Юлія Лисенко, вчитель математики – випускниця Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» склали жартівливі «іспити», довівши право носити почесне звання «Молодий вчитель Петрівського району».
Їх привітала Тамара Сакара, зауваживши, що освітяни нашого району – серед кращих в області. Хоча наш час характеризується стрімким розвитком технологій, але в центрі будь-якого процесу, а тим більше освітнього, завжди перебуває людина. Тож побажала їм успішно влитися в сім’ю педагогів району, творчих досягнень, миру і любові.
виступає вокальна група «Джем»Тетяна Панета передала молодим вчителям найщиріші вітання і найкращі побажання від голови райдержадміністрації Сергія Завалія, який постійно опікується галуззю освіти. Вона запевнила їх, що працюватиметься їм в районі добре, бо матимуть всебічну підтримку як від старших колег - вчителів, відділу освіти, так і від районної влади, яку повинні сприймати як партнерів освітян в їхній нелегкій праці.
Т.Сакара і Т.Панета вручили молодим вчителям квіти і матеріальну допомогу.
Зі словом-відповіддю виступив Юрій Кулибаба. Він запевнив присутніх, що молоді педагоги з гордістю носитимуть почесне звання «вчитель», будуть вести школярів стежками знань, плекатимуть національну культуру і українську мову, доноситимуть до своїх вихованців правдиву історію, розповідатимуть про героїчну боротьбу патріотів за волю і незалежність, намагатимуться власним прикладом вчити дітей патріотизму, чесності і добру.
Юних колег привітали квітами та добрими словами і керівники шкіл, в яких їм доведеться працювати. Музичним вітанням для них був виступ дуету Чорнопольських. Як завжди, Лілія і Сергій виступили просто чудово, адже вони є справжніми надзвичайно талановитими артистами, можуть стати окрасою будь-якого концерту на будь-якій сцені.
Т.Сакара і Т.Панета вітають молодих вчителівНа цьому закінчився пролог, розпочалася офіційна частина конференції.
З доповіддю «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2015-2016 навчальному році та пріоритетні завдання розвитку освітньої галузі на 2016-2017 навчальний рік» виступив начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець. Ця доповідь була розміщена на сайті відділу освіти, її обговорювали в педагогічних колективах. На сайті з доповіддю ознайомилися більше 400 осіб, було висловлено понад 60 коментарів, зауважень та пропозицій. Тому не будемо її оприлюднювати, варто лише зазначити, що був глибокий аналіз стану освітньої галузі. Одним з головних меседжів виступу Григорія Леонідовича стала думка, що реформи в освіті давно назріли. За них нібито бралися й раніше: перманентно змінювали програми, писали нові підручники, ніяк не могли визначитися з тривалістю навчання, але, фактично, все залишалося по-старому. Та реформі бути, бо вкрай необхідно піднімати якість освіти, аби вона відповідала світовим стандартам.
гумористична сценка про начальника відділу освіти: «Ура, відпустка!»-Початок кожного нового навчального року завжди був очікуванням чогось нового, та тільки зараз починаються реальні зміни, як всі сподіваються – на краще,– підсумував він.
Виступили також Наталія Гавриленко – директор Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, яка розкрила окремі аспекти діяльності свого навчального закладу та роботу з надання якісних освітніх послуг, Тетяна Огир – заступник директора з навчально-виховної роботи Петрівської ЗШ І ступеня з інформацією «Кожній дитині – доступ до якісної освіти», яка стосується основних положень концепції Нової української школи у початковій її ланці, Лариса Яротник – заступник директора з навчально-виховної роботи Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, яка зупинилася на питанні співпраці навчального закладу, органів місцевого самоврядування та державних структур в умовах змін в освіті, Анна Стожкова – учениця Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, голова районного парламенту дітей з доповіддю «Активна громадська позиція учнівської молоді Петрівщини в дії», Олена Люта – вчитель англійської мови Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів (вона зупинилася на першочергових завданнях щодо активізації вивчення англійської мови та шляхах їхнього вирішення з погляду вчителя-практика). Неля Дудник – учитель історії Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів ознайомила присутніх з системою національно-патріотичного виховання та роботою козацько-лицарського гуртка «Джура». Неля Бондарева – учитель Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів розкрила питання «Інформаційно-комунікаційні технології і професійний розвиток учителя в контексті освітніх реформ».
виступає Ю.КулибабаЗатим Г.Москалець знову виступив з завершальним словом, після чого делегати конференції прийняли рекомендації. На цьому офіційна частина заходу завершилася.
Друга частина зібрання була присвячена нагородженню кращих педагогічних працівників. Розпочалася вона з привітання Т.Сакари і Т.Панети на адресу Г.Москальця з приводу вручення йому на обласному педагогічному форумі медалі «25 років Незалежності України». До цих привітань гучними оплесками долучилися всі присутні.
Почесною грамотою управління освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації нагороджені Ольга Канівець – директор Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Людмила Кулиба – вчитель початкових класів Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ірина Іщенко – вчитель музики Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Світлана Немазана – вчитель фізичної культури Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Інна Філіпченко – вчитель математики Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів. Грамотою управління освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації нагороджені: Тетяна Люта – вчитель початкових класів Петрівської ЗШ І ступеня, Ірина Оченаш – вчитель математики Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів, Сергій Чорнопольський – вчитель музики Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Лідія Шашуба – вчитель зарубіжної літератури КЗ «Петрівський НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія».
на сцені дует ЧорнопольськихПодякою управління освіти і науки, молоді та спорту ОДА нагороджена Ірина Овдій – практичний психолог КЗ «Петрівський НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія».
Звання «Вчитель – авторитет» з врученням грошової премії присвоєно Інні Коротковій – вчителю української мови та літератури Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів та Ларисі Яротник – заступнику директора з навчально-виховної роботи Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів.
У номінації «Золотий фонд педагогічної Петрівщини» названо кращою Ірину Катрук – вчителя української мови та літератури Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, а Марину Лут – вчителя англійської мови в початкових класах Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів – в номінації «Педагогічна надія».
Почесною грамотою відділу освіти райдержадміністрації нагороджено: Тетяну Деркач – практичного психолога Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Гульнару Лубенець – заступника директора з навчально-виховної роботи Балахівської школи соціальної реабілітації, Валентину Полтавець – вчителя біології Петрівського НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія», Світлану Філіпову – вчителя початкових класів Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Лілію Чорнопольську – музичного керівника Петрівського ДНЗ «Колосок» та Олега Чудного – вчителя фізики та інформатики Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів.
Грамотою відділу освіти райдержадміністрації нагороджені: Лариса Воронцова – вчитель початкових класів Водянського НВК, Алла Жукова – вихователь Петрівського ДНЗ №1 «Рудана», Тетяна Жушман – вчитель німецької мови Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ірина Зієрова – педагог-організатор Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Алла Коннік – завідувач Баштинського ДНЗ «Вербиченька», Олександр Лівак – директор Петрівської ЗШ І ступеня, Ольга Литовченко – вчитель української мови та літератури Петрівського НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія», Оксана Покотило – керівник гуртка Балахівської школи соціальної реабілітації, Тамара Самохвал – завідувач Балахівського ДНЗ.
доповідає Г.МоскалецьЗа дієву співпрацю з методичним кабінетом, підготовку та проведення методичних заходів грамотою відділу освіти райдержадміністрації нагороджені: Світлана Логачевська – вчитель початкових класів Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Неля Бондарева – вчитель фізики Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Алла Вєтрова – директор Петрівського НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія», Наталія Гавриленко – директор Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Олена Новохатько – вчитель початкових класів Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Олена Кращенко – вчитель початкових класів Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна Погорєла – заступник директора з НВР Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ніна Шарова – заступник директора з НВР Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів.
За якісне проведення апробації шкільної навчальної літератури грамотою відділу освіти райдержадміністрації нагороджені: Ірина Семенко – вчитель початкових класів Петрівської ЗШ І ступеня, Тетяна Капінус – вчитель ро-сійської мови та зарубіжної літератури Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Руслана Пустовойтенко – заступник директора з НВР Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна Огир – заступник директора з НВР Петрівської ЗШ І ступеня.
біля мікрофона Н.ГавриленкоЗа стабільність у роботі, досягнуті показники навчально-виховної роботи, творчої та громадської діяльності, участь колективів у районних заходах та відповідно до Положень про присвоєння статусу «Кращий загальноосвітній заклад району» та «Кращий дошкільний навчальний заклад району» Дипломами нагороджені Петрівський НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія», Новостародубська ЗШ І-ІІІ ступеня та Луганський ДНЗ. Дипломи отримали Алла Вєтрова, Лариса Бурлак та Юлія Дудук.
У ході конференції працювала виставка «Творчі здобутки освітян Петрівщини». Кращими визнано експозиції Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів та Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, які нагороджені Дипломами, відповідно, І, ІІ та ІІІ ступенів.
Всі нагородження проводили Т.Сакара, Т.Панета та Г.Москалець.
голова дитячого парламенту А.СтожковаОсвітян району привітала також голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець. Вона вручила нагороди Марині Чечі – голові профкому Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступеня, Ларисі Бурлак – директору Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступеня і Ользі Позивай – директору Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступеня.
Перебіг конференції паралельно супроводжувався художніми номерами. Пісні прозвучали у виконанні вже вище названих вокальної групи «Джем» та Лілії і Сергія Чорнопольських, а також Галини Петриченко, Ірини Іщенко, Юлії Реви, Дмитра Суліми, Юлії Шевченко, Вадима Блохи, Наталії Гавриленко та Тетяни Деркач.
Завершуючи захід, його ведучі Марина Лут та Дмитро Суліма висловили подяку за сприяння у проведенні конференції освітян директору СВК «Агрофірма «Маріампольська» Костянтину Міщаніну та директору Будинку культури імені А.Г.Лісіцина Олександру Донцю.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

 С.Логачевська з групою колег та керівниками району

На знімках: група учасників конференції з Т.Сакарою, Т.Панетою та Г.Москальцем; учасники конференції знайомляться з експозиціями виставки «Творчі здобутки освітян Петрівщини»; виступає вокальна група «Джем»; Т.Сакара і Т.Панета вітають молодих вчителів; гумористична сценка про начальника відділу освіти: «Ура, відпустка!»; виступає Ю.Кулибаба; на сцені дует Чорнопольських; доповідає Г.Москалець; біля мікрофона Н.Гавриленко; голова дитячого парламенту А.Стожкова; С.Логачевська з групою колег та керівниками району.