підняття Державного ПрапораПетрівщина відсвяткувала 25-річчя Незалежності України

Уже зоря нової ери сяє
І таємничо манить і зове.
Старе так важко відмирає,
Та в муках родиться живе.

На цьому тижні Україна відзначила 25-річний ювілей від дня народження, як незалежної держави. Втім, це твердження досить умовне, бо ж вже були в історії невеликі періоди існування незалежної України, та зберегти державу тодішні її очільники не зуміли. Тож нині Україна заново відроджуєтьсяяк самостійний член світового співтовариства, виправляючи історичну несправедливість. Бо ж це нонсенс – один з найбільших європейських етносів, що проживає в центрі континенту, впродовж багатьох століть не мав своєї держави.

Відкриття дошки пошани25 років – багато це чи мало? Для життя однієї людини це багато, для історії – невловима мить. Для державного будівництва це також досить вагомий проміжок часу. Недоброзичливці України твердять, що ми змарнували ці роки, не спромоглися одержати вагомих результатів, розвалили навіть те, що нам дісталося у спадок від Радянського Союзу. Часто посилаються на досвід інших країн, зокрема тих, що залишили в історії чорний слід мракобісся і людиноненависництва – СРСР та гітлерівської Німеччини, які спромоглися за лічені роки після небувалої розрухи відновити економіку, стати в ряд найпотужніших держав.
Це так, але слід враховувати те, що в цих країнах перетворення здійснювалися із застосуванням масштабних репресій, знищення будь-якого інакодумства. Як казали самі більшовики, вони «гнали людей до щастя залізною рукою». Гадаю,що нам таке «щастя» не потрібне.
Парад вишиванокУкраїна отримала у спадок потужну виробничу і науково-інтелектуальну базу, мабуть, найкращі з-поміж колишніх союзних республік стартові можливості для самостійного розвитку. Разом з цим, на відміну від країн Східної Європи і Прибалтійських республік, ми отримали і потужну «совкову» психологію, яка панувала у суспільстві. В цьому немає нічого дивного, адже українці впродовж кількох століть перебування в Російській імперії, та кількох десятиліть – в імперії Радянській піддавалися надпотужній політиці русифікації, денаціоналізації. Це спрацювало у перші ж дні після проголошення незалежності: люди за неї проголосували, але керівництво державою довірили «вчорашнім» - діячам комуністичної партії, які ще вчора нещадно розправлялися з українськими патріотами, варто було їх тільки запідозрити у незалежницьких настроях. У вищий законодавчий орган також обирали здебільшого комуністів, нехай часто й перефарбованих. Тож, як казав перший наш президент, – маємо те, що маємо.
Керманичі держави, найвищі посадовці і законодавці не втомлювалися твердити, що вони віддані ідеї незалежності, не покладаючи рук працюють над зміцненням держави, але натомість все більше ставало мільйонерів, які за рік-два перетворювалися у мільярдерів, а народ все годували казками про світле майбутнє.
МолебеньЗ року в рік помпезно відзначали День Незалежності, хоча і з цього приводу траплялися певні незрозумілі казуси. Віктор Ющенко, наприклад, який позиціонував себе найщирішим патріотом, не дав належним чином відзначити 15-річчя проголошення незалежності, бо, бач, в братній Росії було проголошено траур через катастрофу пасажирського літака. Казав, що не годиться нам співати, коли в Росії плачуть, хоча це не завадило російським ЗМІ назвати його націоналістом і фашистом.
Втім, повернемося до дня сьогоднішнього. В усій Україні, як і на Петрівщині, головне свято країни відзначили достойно.
23 серпня громадськість району взяла участь у відзначенні Дня Державного прапора України. З цим заходом поєдналася ціла низка інших, зокрема – відкриття оновленої районної Дошки пошани, скверу єдності Петрівщини та оновленого музею історії.
На площі, біля Дошки пошани, лунають слова ведучої:
Прапор – це державний символ,
Він є в кожної держави.
Він для всіх – ознака сили,
Він для всіх – ознака слави.
Молоді матусі та татусі28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила Державний прапор України у вигляді синьо-жовтого полотнища, що символізує чисте синє небо над Україною та її безмежні поля золотої пшениці. Згідно з Указом президента України від 23 серпня 2004 року в Україні започатковано що-річне святкування Дня Державного прапора України (на знак відзначення події, яка відбулася 23 серпня 1991 року, коли в залу засідань Верховної Ради України був внесений синьо-жовтий стяг).
Під звуки Державного Гімну України Петро Ткачук – кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня, учасник АТО, Андрій Мотько – директор Новостародубської ДМШ та Євген Дементьєв – учень 8 класу Петрівського НВК, член дитячого районного парламенту піднімають прапор на флагштоці біля приміщення районної ради.Керівники району Сергій Завалій та Тамара Сакара привітали учасників зібрання з великим державним святом та вручили посвідчення про занесення на районну Дошку пошани кращим виробничникам, працівникам соціальної сфери, підприємцям, трудовим колективам. Це Світлана Заєць – начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства РДА, Руслан Притула – фізична особа-підприємець, Валентина Сувора – головний бухгалтер ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», Алла Сущенко – соціальний робітник відділення соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району, Анатолій Демиденко – тракторист-машиніст ТОВ «Чечеліївське», Юлія Тороп – голова СФГ «Катрич», Богдан Кива – механізатор ТОВ «Агрофірма «Фортуна», Андрій Мотько – директор Новостародубської дитячої музичної школи, Вікторія Пелептій – головна сестра медична КЗ «Петрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», Лідія Шашуба – вчитель російської мови та зарубіжної літератури КЗ Петрівський НВК, Олег Тверетінов – майстер виробничої дільниці Петрівського РЕМ ПАТ «Кіровоградобленерго», народний аматорський фольклорний ансамбль автентичного співу «Джерело» Олександрівського сільського клубу (керівник – Дарія Когут), колектив Петрівського ра-йонного Центру дитячої та юнацької творчості (директор – Валентина Бойко), колектив ТОВ «Агрофірма «Маяк» (директор – Володимир Кузнєцов), колектив молочної ферми СВК «Агрофірма «Маріампольська» (директор – Костянтин Міщанін), колектив автотранспортного відділу ПСП «Зарічне» (керівник – Микола Звенигородський), комплексна наскрізна бригада №4 ЕКГ – 81 виробничо-екскаваторної дільниці №14 Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК» (бригадир – Сергій Кришень), колектив неврологічного відділення КЗ «Петрівська центральна районна лікарня» (завідуюча – Валентина Кроловецька), колектив фізичної особи-підприємця Надії Лось, колектив Водянської сільської ради (голова – Оксана Гончаренко), колектив управління Пенсійного фонду України в Петрівському районі (начальник – Наталія Летінська), колектив ТОВ «ФК «Інгулець» (президент – Олександр Поворознюк), колектив фізичної особи-підприємця Людмили Поворознюк, громадська організація учасників АТО «Захисник Петрівщини» (голова – Сергій Савченко). До речі, заступник голови Петро Ткачук, який приймав відзнаку, оголосив, що грошову винагороду воїни вирішили передати на лікування свого бойового побратима, пораненого бійця АТО В.Жовнуватого.
СажанціЯк вшанування за повсякденну працю задля розвитку району, зміцнення його економічного потенціалу та добробуту людей С.Завалію та Т.Сакарі був вручений коровай з пшениці нового врожаю.
Продовжився захід біля районного музею історії. З ініціативи голови райдержадміністрації С.Завалія та голови ра-йонної ради Т.Сакари тут було засновано сквер під симво-лічною назвою «Єдність Петрівщини». Його територія нагадує карту нашого району, а дерева, висаджені керівниками району та сільськими і селищними головами з урахуванням географічного розташування їхніх громад, уособлюють конкретну місцеву територію. В подальших планах – облаштувати сквер штучною водоймою з містком, доріжками, встановити лавочки та освітлення. Учасники заходу мали змогу ознайомитися з виставкою «Петрівщина – 25 років незалежності», яка ілюструє визначні моменти в житті району. В експозиції були представлені документи, фотографії та речі, що відображають дух епохи.
Відзначення Дня Незалежності України в усіх містах та інших населених пунктах країни супроводжувалося різноманітними заходами: святковими урочистостями і концертами, флешмобами і вернісажами, конкурсами і фейєрверками, в столиці головною подією свята став військовий парад, я якому взяли участь близько 200 одиниць різноманітної військової техніки, яка найближчим часом буде в зоні АТО. А у нас, в Петровому, свято розпочалося з молебня «В ім’я процвітання України!», який пройшов в Свято-Покровській церкві. Затим, о 9-00, розпочалася хода вишиванок «Україну я люблю, вишиванку одягну!» та «парад» мам за стилізовано оздобленими дитячими візками «Українець – з колиски» від колишнього кафе «Смак» до парку відпочинку, де й відбувалися основні події свята.
НагороджненняРозпочалася офіційна частина з урочистого відкриття майданчика зі спортивними тренажерами, які встановлені з ініціативи С.Завалія та Т.Сакари за фінансової підтримки керівника СФГ «СВС» Володимира Деркача. А далі, як і годиться, Сергій Володимирович та Тамара Вікторівна привітали з 25-річчям незалежності учасників свята та всіх жителів району. Вони також відзначили нагородами кращих виробничників, представників інтелігенції, працівників органів влади та місцевого самоврядування, громадських діячів. Зокрема, Почесною грамотою Кіровоградської обласної державної адміністрації і обласної ради нагороджено - Андрія Давидовського – директора ПСП «Зарічне», Грамотою Кіровоградської обласної ради Петра Ткачука – учасника АТО, старшого солдата, Подяку обласної ради оголошено Валерії Пилипенко – учаснику волонтерського руху с. Ганнівки та Едуарду Яротнику – Малинівському сільському голові.
Вітання від Світлани ТиликПочесною грамотою Петрівської районної ради і райдержадміністрації нагороджено: Любов Анікєєнко – пенсіонерку с.Петрівське (Козацьке), Надію Бринчук – секретаря Червонокостянтинівської сільської ради, Світлану Вервес – головного бухгалтера Богданівської сільської ради, Олену Масенко – завідуючу ДНЗ «Мрія» с.Іванівка, Юрія Деркача – завідувача господарством відділу фінансово-господарського забезпечення Петрівської селищної ради, Костянтина Дорошенка – директора СТОВ «Колос», Анатолія Калінчука – тракториста-машиніста ПСП «Райпольське», Володимира Кузнєцова – директора ТОВ «Агрофірма «Маяк», Ніну Мазурець – медичну сестру Луганської амбулаторії, Сергія Малихіна – головного енергетика Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК», Сергія Міщука – учасника АТО, тракториста ТОВ «Укрнафтотрейд», Володимира М”яленка – інструктора по спорту Іскрівського СБК, Григорія Огира – директора ПСП «Водянське», Ігоря Огнівця – депутата Балахівської селищної ради, Миколу Следя – слюсаря аварійно-відбудовних робіт КП «Петрівське», Леоніда Старова – методиста з музичного жанру РБК, Юлію Суглобову – головного спеціаліста Йосипівської сільської ради, Володимира Тараненка – громадського активіста Ганнівської сільської ради, Наталію Тараненко – головного спе-ціаліста з ведення бухгалтерського обліку Малинівської сільської ради та Наталію Швидку – спеціаліста з ведення бухгалтерського обліку Чечеліївської сільської ради.
ПетрівчаниНапередодні Дня Незалежності України в родині Максима Коваленка та Катерини Образок народився хлопчик Марк. З цією подією молодих батьків тепло привітали очільники ра-йону, вручивши їм відповідну нагороду.
До привітань голови рай-держадміністрації та голови районної ради долучилася і Петрівський селищний голова Світлана Тилик. Згідно з рішенням виконавчого комітету селищної ради, ряд працівників підприємств та закладів райцентру, громадських активістів нагороджені Почесною грамотою Петрівської селищної ради. Зокрема, С.Тилик вручила нагороди Григорію Висоцькому – слюсарю аварійно-відбудовних робіт КП «Петрівське», Сергію Каструбіну – слюсарю аварійно-відбудовних робіт КП «Петрівське», Аллі Школі – завідувачу господарством ДНЗ №1 «Рудана», Вірі Реві – волонтеру, Вірі Каплун – волонтеру, Юрію Градановичу – начальнику КП «Петрівське», Аллі Горністовій – депутату селищної ради, голові ГО «Допоможемо воїнам Петрівщини», Василю Єгупову – мешканцю смт. Петрове, Василю Кравцову – депутату селищної ради, Олені Лук’яновій – депутату селищної ради, Серію Пиріжку – депутату селищної ради, машиністу бурової установки Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК», Ларисі Ситник – депутату селищної ради, вихователю, голові профспілкового комітету ДНЗ №1 «Рудана», Валентину Тушному – депутату селищної ради, керівнику ПП «Кедр».
Звучать слова ведучої заходу: «Це знаковий, трагічний, але і героїчний час. Час переломний, час нового бачення України світом. Петрівчани також стали на захист України, 234 наших земляки стали учасниками АТО. Не обійшлося і без втрат – троє героїв не повернулися додому живими: Олександр Хруль, Олексій Лисенко та Іван Міхно. Вічна пам’ять героям! Давайте їх світлу пам’ять вшануємо хвилиною мовчання.
Страви для гостей святаНа святі була присутня мама Олексія Лисенка Тамара Олексіївна. До неї підійшли С.Завалій та Т.Сакара, аби вклонитися і висловити слова вдячності за те, що виростила справжнього патріота Батьківщини, героя, і слова скорботи за непоправну втрату.
На цьому урочиста офіційна частина заходу закінчилася, та свято тривало. До мікрофона підійшла заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, яка повідомила, що 25 років тому заснували нові сім’ї подружжя Абияких - Віктора і Алли та Бісерових - Юрія і Наталії. Срібні ювіляри отримали пам”ятні подарунки. Крім того, саме 24 серпня, щоправда, далекого вже 1974 року, свій родовід започаткували Лідія та Борис Гнатюки. Їхню родину також щиро привітали та вручили подарунок, побажавши їм, як і всім сімейним ювілярам, ще багато років щастя і благополуччя. Вшанували також родинне покоління Горбанців та Харкевичів і молоду сім’ю Віталія і Вікторії Пермінових, які виховують доньку Вероніку.
А далі у програмі свята відбувся великий чудовий концерт учасників художньої самодіяльності району, конкурс – презентація з частуванням улюбленою стравою українців «У Петрівській вареничній», розваги для дітей та дорослих, виставка робіт майстрів ужитково-декоративного мистецтва «Фантазуємо та творимо красу», спортивні заходи.
Новий дитячий майданчикЗагалом же, цьогорічне святкування, попри доволі тривожну обстановку в країні, пройшло на досить високому моральному, патріотичному і організаційному рівні. Гадаю, повною мірою це стосується і нашої Петрівщини. Приємним спогадом для петрівчан і гостей селища залишиться в пам’яті яскрава «Хода вишиванок», чудовий святковий концерт і так само, до речі, чудові костюми наших майстрів сцени. А яке задоволення гості свята отримали від частування смачними гарячими варениками, якими цього святкового дня могли пригоститися усі бажаючі! Малеча, до речі (та й не тільки малеча) могли поласувати безкоштовним морозивом. Такий подарунок, за сприяння голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари, юним жителям селища зробили Олександр Федюк – директор мережі торговельних супермаркетів «Оптовичок» та Олег Гушневський – директор мережі торговельних супермаркетів «Купец». А ще до послуг петрівчан та гостей селища були різноманітні павільйончики, де можна було переглянути фотовиставку з історії рідного краю, художні вироби майстрів та майстринь району і навіть зробити собі патріотичне тату на пам”ять - несправжнє, звичайно, лише до першого миття рук, та все ж...
Завершилося святкування вечором відпочинку для ветеранів, в програмі якого були різноманітні конкурси, ігри, танці, розваги, лотерея. Захід супроводжував духовий оркестр.
А ввечері молодь продовжила святкування на безкоштовній дискотеці біля районного Будинку культури.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

Святкування Маленька патріотка

Україночка дівчинка в українському вбранні

патріот Розваги для дітей

На знімках: миттєвості свята.
Фото автора, Володимира КІФЕНКА, Олександра ШЕВЧЕНКА.