На першому плані бригадир бригади екскаваторників І.О.Петров (фото 70-80-х років)По дорозі до Балахівки мені пригадався той час, коли тут розпочався видобуток бурого вугілля. Тоді, у 60-70-ті роки, селище зростало дуже швидко і стало одним з найпривабливіших населених пунктів Петрівщини, з добре розвинутою інфраструктурою. На полицях магазинів завжди був широкий асортимент промислових та продовольчих товарів, адже тут цілодобово працювали місцеві шахтарі та мешканці із сусідніх сіл. Споживачі нашого району до цього часу згадують смачний лимонад, виготовлений на місцевому консервному заводі. В кінці 80-х років спочатку припинив роботу вуглерозріз, а згодом завершилися і рекультиваційні роботи. Шахтарі вважають, що видобуток вівся не продумано, адже у надрах під териконами було поховано ще значні запаси стратегічної сировини. Не здійснилися сподівання балахівців щодо видобутку графітової руди. Це привело до того, що згодом селище було віднесено до розряду регресивних територій, з того часу і почався його занепад. Що тепер представляє собою цей населений пункт і як живеться у ньому людям – головна мета нашого візиту. Аби дізнатися про це, ми зустрілися з Олександром Коваленком, якого на минулих виборах громада обрала селищним головою.

На підвідомчій території нині діють дві школи – загальноосвітня І-ІІІ ступенів та соціальної реабілітації, де, відповідно, тепер навчаються 90 та 13 учнів, а в минулому в них навчалося та виховувалося значно більше дітей. А завдячуючи заслуженим вчителям України С.П. Логачевській та О.Г. Скориніну, які зробили досить вагомий внесок у розвиток освіти, селище стало добре відомим як в області, так і в державі. Славилася у свій час балахівська земля знаменитими гірниками, найвідоміший серед яких І.О.Петров нагороджений трьома орденами «Шахтарська Слава» та іншими високими урядовими нагородами. І до тепер у селищі функціонують лікувальна амбулаторія, аптека, філії «Ощадбанку» та «Укрпошти». Торгова мережа селища поповнилась ще й магазином, що відноситься до мережі супермаркетів «Купець». Діє також ВАТ Кіровоградський комбікормовий завод, а після невдалого об’єднання з Петрівським КПП у селищі знову реанімують ЖКК. З проханням допомогти з ремонтом екскаватора селищна рада звернулася до народного депутата А.І.Кузьменка та до виконавчого директора ТОВ Агрофірми «Маяк» В.П. Кравцова

Транспортно-відвальний міст в роботі (фото 70-80 років)Під час спілкування сільський голова Олександр Коваленко зазначив, що його підвідомча територія є багато років дотаційною, тому вони завжди вдячні всім за допомогу небайдужим спонсорам, а також сусіднім Чечеліївській та Новостародубській сільським радам. Коли ми заговорили із Олександром Віталійовичем про об’єднання територіальних громад, то він однозначно зазначив, що саме в ньому він вбачає вирішення проблем дотаційних територій. Далі я поцікавився, які питання розглядалися на останній сесії. «Корегували бюджет, який ми наповнили за 1-е півріччя з перевиконанням на 30 тисяч. Враховуючи, що у селищі, особливо в літній період, на «Блакитне» озеро приїжджає багато відпочивальників, почастішали правопорушення. З метою їх уникнення на сесії прийняли рішення про створення громадського формування «Самооборона». До його складу увійшли не лише депутати, а й місцеві жителі. Також прийняли відповідні рішення про виділення коштів на погашення заборгованості по заробітній платі працівникам ЖКК, на пільгове перевезення та на благоустрій селища, з метою збереження довкілля. Обговорювалося питання про змінення тарифів за надання послуг ЖКК, які не переглядалися протягом десяти років та про доречність створення ОСББ. Амбулаторія, Будинок культури, ДНЗ і зала для урочистостей теж потребують ремонту, як і вулиці селища. Дошкуляє балахівцям безробіття і проблема опалення у осінньо-зимовий період, адже у населеному пункті вже давно не функціонує централізоване опалення, до того ж ще скасовано постачання пільгового вугілля, тому нині більша частина мешканців розраховує на отримання субсидії»

В.о. завідувача ДНЗ О.А.Дулько, завгосп С.М.Коробка, медична сестра В.А.Турбаєвська та селищний голова О.В. Коваленко під час відвідин дитячого садочкаКоли ми спілкувалися з сільським головою, до нього завітала щойно призначений директор СБК Тетяна Турбаєвська, щоб порадитися, яким чином можна полагодити заклад культури. Олександр Коваленко проінформував, що є домовленість з сільгосппідприємством ПСП «Зарічне» про ремонт даху будинку культури. Аби вирішити цю нагальну проблему, ще мають намір звернутися до керівництва ТОВ «УкрАгроКом». Працівники ДНЗ погодилися попрацювати на просапуванні буряків цього сільгосппідприємства, а зароблені кошти спрямувати на ремонт дошкільного закладу. Члени ветеранської організації на чолі з Н.В.Гуренко розпочали своїми силами облаштувати обрядовий зал. Нещодавно у селищі на базі освітнього закладу створили гурток любителів рукопашного бою, тренером якого став майстер спорту з бойових мистецтв Ілля Стовба. Нещодавно юнаки та дівчата нарівні з дорослими успішно виступили на відкритих обласних змаганнях. У цьому військово-патріотичному спортивному клубі «Захист» налічується 50 учасників. Діти займаються боротьбою безкоштовно, їх спонсором стала СВК Агрофірма «П”ятихатська». Також підтримує спортсменів ПСП «Зарічне», ближнім часом вони мають придбати килим для тренувань.

Фельдшер амбулаторії А.М.Верхогляд і медсестра С.В.Сабадаш під час прийомуЦей рік для нашої держави ювілейний, а для балахівців подвійний, адже з дня заснування селища в кінці серпня виповнюється 60 років, тож вже зараз готуються до його святкування. У рамках підготовки планують здійснити реконструкцію стадіону, зробити фотовиставку, можливо і відеофільм, установити у селищі додаткові дорожні знаки та провести інші заходи. Актив депутатського корпусу залучає до цих справ громаду селища.

О.В.Коваленко спілкується з ветераном В.Г.Рогожком Йде ремонт обрядової зали

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: на першому плані бригадир бригади екскаваторників І.О.Петров (фото 70-80-х років); транспортно-відвальний міст в роботі (фото 70-80 років); в.о. завідувача ДНЗ О.А.Дулько, завгосп С.М.Коробка, медична сестра В.А.Турбаєвська та селищний голова О.В. Коваленко під час відвідин дитячого садочка; фельдшер амбулаторії А.М.Верхогляд і медсестра С.В.Сабадаш під час прийому; О.В.Коваленко спілкується з ветераном В.Г.Рогожком; йде ремонт обрядової зали.