До масової культури традиційно відносять такі сфери творчості, як кіно, телебачення, радіо, преса, популярна музика, мода та інші умови життєдіяльності і способу життя сучасної людини. Не можна не погодитися з рядками нашого поета Г.Ліщенюка, у яких чітко прослідковуються уподобання сучасного суспільства:

«У роки комп’ютерних прогресів,

У часи глобальної тривоги
Ми свої втрачаєм інтереси
До мистецтва – джерела живого».

Масова культура впливає на повноцінний розвиток особистості, формує світогляд, естетичні смаки та вподобання. Звичайно ж, що вона має набагато більшу кількість споживачів, ніж елітарна. Масова культура дає можливість людям відчуття відпочинку, намагання не замислюватися над своїм життям, проблемами, отримувати задоволення від перегляду. Таким чином майже всі джерела масової культури є засобами впливу на людську свідомість, а також, за певних обставин, можуть виконувати роль інструмента для маніпулювання цією свідомістю.
Поступово зникають такі жанри, як драма та трагедія, суспільству більше імпонують – фантастика і комедії. «Натовп» не прагне мислити, він просто чекає на отримання розважальної «поживи». Це призводить до того, що людина мислить шаблонно, стереотипно, багато з них не мають власної думки, не засвоюють нових знань. Інформація, яку отримує населення, часто має перекручений характер, приносить людям мало користі, не має глибокого змісту, не несе смислового навантаження, а також не стимулює мислення.
Масова культура зорієнтована на кількість, а не на якість продукції. Достатньо тільки того, щоб це була яскрава картинка, котра може відволікти від сірої буденності, своєрідний фейєрверк, котрий зацікавлює людей різного віку та статі. Більша увага звертається саме на дію людини, її матеріальне та соціальне становище, а ніяк не на почуття, переживання та моральні якості. У результаті людина не отримує потрібного досві-ду, не має змоги аналізувати та усвідомлювати інформацію, оскільки вона зовсім не готова до критичного осмислення. До того ж формує хибний ідеал, тому, на жаль, перед нами постає у вигляді позитивного героя замість люблячого чоловіка – заможний бізнесмен, турботливої матері – успішна леді, романтичного юнака – брутальний мачо, сором’язливої дівчини – розбещена красуня.
Масова культура виховує людину на жорстокості, аморальності, цинізмі, вона не передбачає розвитку позитивних якостей, що призводить до вульгаризації смаків більшості населення, яким легко маніпулювати.
Така культура, часом, буває досить далека від реальності. Так супер-герой, який рятує світ, діючи самостійно, змушує людину прагнути до чогось неможливого, недосяжного, а в наслідку - виникає конфлікт між можливим та бажаним результатом. Людина сама не помічає, як стає маріонеткою, якій диктують, як мислити, як жити. Масова культура переповнює наше суспільство (телебачення, радіо, газети, журнали, Інтернет), все це провокує деградацію населення.
Для виявлення впливу масової культури на розвиток особистості було проведено соціологічне опитування. У опитуванні взяли участь 50 респондентів віком від 16 до 25 років. Під час соціологічного опитування було виявлено, що більша кількість опитаних є споживачами масової культури. Більшість опитуваних (55%) віддають перевагу відвідуванню кінотеатру, тоді як 35% мали бажання сходити у цирк і тільки 10% бажали б відвідати театр. Щодо музичних вподобань, то  популярну музику слухають 40% респондентів, рок-музика подобається 23%,  напрямку «реп» віддають перевагу 30%. Прикрим  залишається той факт, що класичну музику слухають тільки 7% опитаного населення. Свій вільний час більшість респондентів (82%) присвячує соціальним мережам, лише 18% – читанню.  Також 87%  віддають перевагу розважальним програмами, а лише 13% - науковим телепередачам. Найулюбленішим жанром фільмів серед опитуваних  є комедія – 53,8%. Важливим є те, що  більшість телеглядачів (73,1%) осмислює переглянутий фільм. До того ж, тільки  3,9% респондентів дивляться ті фільми, які обирають на власний розсуд, тоді як 66,7% - слухають поради товаришів або переглядають фільм, який щойно вийшов на екрани. Також досліджували питання стосовно того, чи співпадають погляди опитуваних з поглядами однолітків. Так 52% респондентів мають однодумців. Таким чином, результати опитування підтвердили припущення, що люди надають перевагу масовій культурі, а також мають схожі бажання та інтереси. Прикрим є той факт, що респонденти у вільний час прагнуть відпочивати, весело проводити дозвілля, не приділяючи саморозвитку значної уваги та часу. Лише незначна кількість людей може відрізнити високу культуру від низької і надавати перевагу першій.

Оксана Олінчук (Ліщенюк)