учасники та організаториЦими днями у Петровому, на базі відпочинку «Утес», відбувся районний фестиваль дитячих громадських організацій «Живи й процвітай, Україно моя, для миру, для щастя, любові й добра», присвячений 25-й річниці незалежності нашої держави. На урочистій лінійці з цієї нагоди зібралися найактивніші учасники громадського життя навчальних закладів нашого району.
Рідна Україна - найвища вершина щастя і муки, честі й любові. Маєш Вітчизну – значить маєш землю і сонце, небо й повітря.
Моя Батьківщина – це мама і тато,
Це школа, садочок, бабусина хата,
Моя Батьківщина – це білі ромашки
І радісний щебет веселої пташки!
Моя Батьківщина – найкраща, єдина,
І всі називають її – Україна!
У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорізьку Січ, славетну Києво-Могилянську Академію. Наша Батьківщина виколисала велетнів сили і духу, таких як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський... Цей перелік, можна продовжити й іменами багатьох наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини. Чверть століття для держави - ще зовсім маленький термін, але так багато вже пережито її громадянами. Попереду шлях змін та перетворень, а торувати його належить вам, молодому поколінню, тож нехай він буде успішним та результативним.

один з конкурсівЗразу ж після гімну розпочав свою роботу вуличний університет «Україна у просторі і в часі». Це конкурс постерів, де учасники «захищали» свої колективні роботи. Окрім того, на фестивалі працював ігровий майданчик «Ми діти твої, Україно!» та відбулися змагання з футболу між командами учнів шкіл нашого району. Також активну участь в роботі взяли тематичні павільйони з координаторами.
Після проведених конкурсів - смачний обід, а затим не менш цікава друга частина фестивалю - флеш-моб «Я заквітчаю нашу Україну». Діти використали великі паперові квіти, різнокольорові стрічки та співали пісні про український вінок:
Квітка до квіточки, спіле колосся,
Гілочка хмелю, барвінку лоза... –
Сонячний промінь лоскоче волосся,
Наче в короні голівка-краса!
Скільки століть цей віночок барвистий
На українських дівчатах цвіте –
Віру, надію, любов нашу чисту
З піснею в серце впліта золоте.
Не переміниться звичай, я знаю,
Так прикрашати себе навесні, -
Щира листівка із рідного краю,
Ясний вінок - нагорода мені.
малечаСьогодні питання національного відродження особливо актуальне, адже побудова сильної сучасної незалежної держави неможлива без міцного національно - історичного фундаменту, значною складовою якого є історично сформовані національні символи.
Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками - один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а, перш за все, - важливий символічний елемент українського життя. Тож учасникам було запропоновано створити великий український вінок згідно символіки. Усього в ньому могло бути до 12 різних квіток, кожна з яких мала свій символ. Мак вважається не тільки квіткою мрій, але й символом родючості, краси та молодості; ромашка - символом кохання, ніжності та вірності; соняшник - відданості й вірності; волошки у віночку - символ людяності, ружа, мальва - символи віри, надії, любові; лілея - дівочі чари, чистота, цнота; цвіт вишні та яблуні - материнська відданість та любов; калина - краса та дівоча врода; чорнобривці - щоб гарними були на вроду, чорнобровими; польові дзвіночки – символ щирого серця, вдячності; півонія - мудрість. Для захисної сили вінка, поміж квітів, вплітали зілля та листя дуба - символу сили. Але чи не найсильнішим оберегом вважають барвінок - це символ життя та безсмертя душі людської, оберіг від злих чар, зілля кохання та дівочої краси, чистого шлюбу. Не менше значення приділялося стрічкам (лєнтам, биндам): їх кольору, довжині, підбору. Стрічки теж були дванадцяти кольорів, кожен з яких був оберегом і лікарем, захищаючи волосся від чужого ока. Їх вимірювали по довжині коси, розрізали нижче, щоб сховати. Найпершою по центру в’язали світло-коричневу - символ землі - годувальниці, пообіч якої жовті - символ сонця; за ними - світло-зелені й темно-зелені - краса та молодість; голубі й сині - небо і вода, що надають силу й здоров’я. Далі йшли жовтогаряча символ хліба, фіолетова - мудрість, малинова - душевність і щирість, рожева - достаток, червона стрічка - символ печалі й магічності та білі стрічки: зліва - з вишитим сонцем, а справа - з місяцем, символом чистоти душі.
виступ україночокКонцертно - розважальна програма «Моя Україно, калиновий край, на крилах пісень ти до неба злітай» та ігровий майданчик «Ми діти твої, Україно» пройшли дуже весело і організовано.
На підсумковій лінійці учасники фестивалю, за традицією, започаткованою ще 2007 року, створили Стрічку єднання з побажаннями наступним учасникам фестивалю. Як завжди на фестивалі дитячих громадських організацій було підведено підсумки, відзначено кращі органи учнівського самоврядування.
По закінченню концертно-розважальної програми традиційно відбулася підсумкова лінійка, на якій нагородили кращі органи учнівського самоврядування шкіл району. Зокрема, грамоти відділу освіти Петрівської районної державної адміністрації та цінні подарунки отримали шкільний парламент Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, шкільна рада старшокласників Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів та рада співуправління Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів. Також нагороди отримали депутати районного парламенту дітей: голова районного парламенту дітей, учениця Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Анна Стожкова, учениця Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів Катерина Мусульбес ЗШ І-ІІІ ступенів та учениця Петрівського НВК Надія Корнієнко.
Кожна школа-учасниця фестивалю отримала дипломи Центру дитячої та юнацької творчості у номінаціях: «Необмежений потенціал» - Балахівська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Найбільші партизани» - Зеленська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Герої нашого часу» - Червонокостянтинівська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Стабільність - ознака майстерності» - Володимирівська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Індивідуальний стиль» - Луганська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Антидепресанти» - Богданівська ЗШ І-ІІІ ст., «Герої спортивних баталій» - Новостародубська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Командувати парадом будемо ми» - Петрівська ЗШ І-ІІІ ступенів, «Мафія року» - Чечеліївька ЗШ І-ІІІ ступенів, «Майстри спецефектів» Ганнівська ЗШ І-ІІІ ступенів.

Олена Приходкова.

На знімках: організатори та учасники фестивалю під час виконання конкурсних завдань.