спільне фото учнів 3-А класу з учасниками АТО Сергієм Савченком, Олександром Коцарем, Олександром Тульчевським8 травня Україна відзначала День Пам’яті та Примирення. Вшановували пам’ять мільйонів жертв найкривавішої в історії людства Другої світової війни. А для сьогоднішньої України, яка переживає російську агресію і чи не щодня змушена ховати героїв-захисників Вітчизни, цей день набув ще більшого змісту. Тож це привід переоцінити події Другої світової, ролі українців у ній, забути всі суперечки та ще більше згуртуватися. Дорогі ветерани! Це роблять ваші онуки та правнуки. Це ваша школа та традиції, міць та навчання патріотизму. Ви маєте всі підстави пишатися ними.

В актовому залі Петрівської ЗШ І-ІІ ступенів для учнів початкових класів пройшов відкритий урок Мужності.  Класні керівники Алла Комишан, Тетяна Коломієць, Ірина Семенко, Тамара Капустинська та учасники АТО Сергій Савченко, Олександр Коцар та Олександр Тульчевський розповідали учням про те, як тисячі наших солдат захищали рідну землю від загарбника, одержимого ідеєю створити нову імперію. Але історія свідчить, що рано чи пізно всі імперії руйнуються, а всі диктатори гинуть. Шлях до перемоги досить довгий та кривавий, бо це – війна, яка приносить загибель тисячам людей, нівечить мільйони душ та закарбовується у пам’яті багатьох поколінь.

На почесті і славу ніхто з героїв не розраховував, просто вони завжди собі говорили: «Якщо не я, так хто ж?..» І з молитвою на вустах, з ім’ям матері, дружини чи дитини, солдати здійснювали неймовірні подвиги. Історія України дуже жорстока і кривава.представники районної влади та адміністрація центральної районної лікарні вітають породіллю Було чимало таких моментів, що, здавалося, українська нація може остаточно зникнути з лиця землі. Але не менше ця земля славиться національними героями, яким ми завдячуємо своєю незалежністю. У вихованні справжніх патріотів велика роль відводиться матері, яка завжди боролася за духовне збереження своїх дітей, щоб вони були свідомими українцями, пам’ятали свою національну спадщину і походження та виростали на користь своєї держави. За кожним солдатом, кожним офіцером, кожним українським воїном стоїть водночас сильна і тендітна жінка – мати, яка його ростила, звичайно ж, не для війни, але зрозуміла його вибір, благословила, і оберігає його своїми молитвами, своїм материнським серцем. Так співпало, що цього року на 8 травня припав і День матері. Тож обидві дати були об’єднані єдиним контекстом – захисту України та ролі жінки-матері, яка чекає на свою дитину, що захищає державу від ворога. Та День пам’яті і примирення – це не формальна дата, записана у програму державних заходів. Цей день стосується чи не кожної української сім’ї, оскільки під час цієї війни, згідно з офіційними даними, загинуло 6 млн. 38 тис. українців. І, певне, символічно, що саме у травні, коли природа-Мати виряджає свою доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві і відзначають День Матері. Кажуть, що великі люди не народжуються – їх вирощують матері. Все це факти, які тільки підтверджують, що впродовж тисячоліть, незважаючи на всі лихоліття, жінка-мати є вічним джерелом невичерпної любові та берегинею національних традицій. Психологи вважають, що поняття «жінка» ширше - воно включає в себе роль і матері, і дружини, і подруги, і колеги, та поняття «мама» не менш багатогранне і теж має на увазі різні ролі. Це - вихователь, вчитель, наставник, «старша подруга» і товариш по іграх, майстриня пекти пироги, розповідати казки, співати пісні, художньо ставити латочки і багато іншого. Думаю, і жіноче, й материнське у нас нероздільні - це складові нашої особистості.

виставка рушників в фойє райдержадміністраціїВажливо привчити дітей, щоб у цей день вони пам’ятали і про інших матерів: старих, самотніх, тих, кого нема кому привітати, тих, що втратили своїх дітей, або тих, кого навіть у цей день не привітають рідні діти. Свято Матері - свято любові та пошани, і єдина справжня нагорода за нього - взаємна любов! Любов матері є основою і джерелом життя. В усьому світі мірою вартості людини вважається її вдячність матері за життя, за всі її старання, виховання й самопожертви.

Цього святкового дня в Петрівському пологовому відділенні мешканка села Ганнівка Наталя Зюзікова народила нового громадянина України – Богдана Зюзікова. У сім’ї це вже п’ята дитина, найстаршій донечці 18 років, найменшому - 7. Привітати щасливу маму з народженням сина та днем Матері завітали голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та начальник служби у справах дітей Ірина Лугова.

До дня матері в фойє райдержадміністрації за ініціативою та участю студентів Університету третього віку Петрівського територіального центру організовано виставку рушників, виготовлених руками дбайливих матусь та бабусь.

Рушник насправді можна порівняти з піснею, витканою чи вишитою на полотні. Без рушника, як і без пісні, не обходиться народження, одруження людини, ювілейні урочистості. Ці українські обереги пройшли крізь віки, і нині символізують чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею. «Хай стелиться вам доля рушниками!», - кажуть, бажаючи людям щастя, добра, миру, злагоди і любові.

Не забувайте своїх матерів!

Пишіть, дзвоніть, приходьте на поріг.

І пам’ятайте, доти світ прекрасний,

Доки поруч МАМА-оберіг.

Олена Приходкова.

 

На знімках: спільне фото учнів 3-А класу з учасниками АТО Сергієм Савченком, Олександром Коцарем, Олександром Тульчевським; представники районної влади та адміністрація центральної районної лікарні вітають породіллю; виставка рушників в фойє райдержадміністрації.