координатори Центру надання допомоги учасникам АТО в робочому процесіДнями відбулося чергове засідання районного Центру з надання допомоги учасникам антитерористичної операції. Провела його голова районного центру Алла Горністова.

У нараді взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова ра-йонної ради Тамара Сакара, заступник голови ра-йонної державної адміністрації Тетяна Панета, начальники управлінь та служб райдержадміністрації, представники засобів масової інформації району. Оголосивши чергу денну засідання, Алла Павлівна надала слово голові РДА Сергію Завалію. Сергій Володимирович, зокрема, зазначив, що від часу призначення його на посаду керівника району, він тримає на постійному контролі питання, що стосуються учасників АТО, та контролює і вимагає першочергового вирішення цих питань, по-стійно надає допомогу волонтерам в організації поїздок до місць дислокації наших бійців.  Алла Горністова ознайомила  з поточними справами районної волонтерської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини», а керівники управлінь та структурних підрозділів райдержадміністрації доповіли про проведену роботу по допомозі учасникам АТО та членам їх сімей, зокрема в частині надання медичної допомоги, оформлення документації на пільги та субсидії. Для оздоровлення учасників АТО передбачені путівки у санаторно-оздоровчі заклади. Також велася мова про со-ціальну ініціативу щодо надання земельних ділянок та постановку на квартирний облік військовослужбовців , а також інших учасників бойових дій. Станом на сьогоднішній день із 180 учасників АТО, які подали документи на виділення їм земельних ділянок, 59 осіб уже отримали відповідні рішення місцевих рад. Близько 380 га земельних угідь зарезервовано по ра-йону у восьми сільських та селищних радах. Петрівський районний центр зайнятості допомагає демобілізованим учасникам АТО з пошуком роботи та здобуттям нової професії. Тим, хто реєструється приватним підприємцем, виплачується одноразова грошова допомога. Згідно звіту центру зайнятості за 2015 рік на обліку перебувало 29 осіб, з яких 7 - працевлаштовані, 6 - відкрили підприємницьку діяльність. На даний момент на обліку з праце-влаштування знаходиться 18 чоловік.

У ході роботи засідання Тамара Сакара резюмувала, що усі державні органи і служби зобов’язані на усіх рівнях наполегливо працювати з ветеранами і учасниками АТО, адже це люди, які захистили і продовжують захищати наше мирне життя.

фахівці Центру з особливою увагою ставляться до звернень учасників АТООтже, фахівці Центру з особливою увагою ставляться до звернень учасників АТО та здійснюють моніторинг їхнього розгляду органами виконавчої влади.
На порядку денному також ставилося питання про створення об’єднаної бази даних закритого типу. Сергій Завалій підтримав цю ідею, зауваживши, що вона є правильною і нагальною та потребує правильного підходу, і що у базі має бути обмежена кількість користувачів. Тамара Сакара висловила думку, що у жодної із структур немає людських ресурсів і можливості ведення цієї бази, але ніхто не був би проти того, щоб взаємодію координаторів Центру щодо створення інформаційної Бази учасників, очолила голова волонтерського руху Алла Горністова.

Наступним питанням стала підготовка до проведення урочистостей з нагоди зустрічі демобілізованих учасників АТО, які повертаються у квітні та травні. Тетяна Панета зазначила, що їхню зустріч можна буде приурочити до святкування Дня Перемоги 9 Травня. Це і визначна дата, і масовість, і патріотичне виховання молоді. Урочиста церемонія відбудеться біля пам’ятника загиблих воїнів. Потім у парку пройде офіційна зустріч демобілізованих хлопців. Додому повертаються справжні герої, захисники Вітчизни, тож потрібна допомога сільських та селищних рад для орга-нізації поїздки воїнів АТО до райцентру. Військкомат, органи виконавчої влади місцевого самоврядування, громадські організації повинні скоординувати свої дії та на належному рівні зустріти військовослужбовців. Бійцям, які пройшли горнило війни і заглядали в очі смерті, вкрай необхідна соціальна адаптація та духовна реабілітація. Саме такі хлопці і є прикладом справжніх чоловіків. На додачу до цього питання Алла Павлівна озвучила ідею про виготовлення пам’ятного нагрудного знаку «Захисник Петрівщини», яку голова адміністрації також по-обіцяв розглянути і вивчити це питання.

Обговорення плану шефської допомогиВкрай важливим питанням стало обговорення плану шефської допомоги 17 батальйону територіальної оборони. Зокрема, завідувач сектором взаємодії з правоохоронними органами з питань запобігання і виявлення корупції на момент мобілізації роботи апарату РДА Олег Гіюк довів до відома присутніх, що розпорядженням № 49 голови районної адміністрації створена координаційна рада та підготовлений план здійснення шефства над військовими частинами. За офіційним зверненням командира військової частини буде надана допомога від нашого району.

Також порушувалося питання про організацію благодійної акції до Великодня для учасників АТО, що зараз проходять службу в лавах Збройних Сил України, знаходяться на лікуванні в госпіталях, а також для членів їх сімей. Алла Горністова розповіла, як цього року формують посилки, що складатимуться з освяченої паски, фарбованих яєць та гілочок верби, які освячуватимуть отець Дмитрій та отець Михайло, за допомогою громади планують зібрати продукти харчування, характерні для пасхального столу та обов’язково дитячі листівки, обереги від дітей ЦДЮТ та шкіл району, в першу чергу, тим воїнам, що знаходяться на лікуванні в Кіровоградському військовому госпіталі.

А ще йшлося про організацію творчого конкурсу на патріотичну тематику серед шкільної молоді, приуроченого до Дня перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Директор ЦДЮТ Валентина Бойко зазначила, що кожна молода людина є активним учасником розбудови громадянського сус-пільства, відіграє в ньому важливу роль та несе відповідальність у процесах прийняття рішень на всіх рівнях, які впливають на їх життя, а держава забезпечує доступ молоді до відповідних і необхідних програм та послуг, незалежно від статі, географічного розташування, соціального, культурного та економічного чинників. Саме тому патріотичне виховання молоді є одним з найголовніших пріоритетів молодіжної по-літики в Україні.

Олена Приходкова.

На знімках: координатори Центру надання допомоги учасникам АТО в робочому процесі.